Storslaget eller som en stilla oas

publicerad 22 december 2017
- Av Bo Bäckman

I de djupa Finnskogaskogarna i Torsby kommun ligger den här oasen. Här finns 17 hektar med en totalvolym på ca 1800 m³sk, i huvudsak gallringsskog. Flera äldre timmerhus i bra skick och boende. Nära skidanläggningar och med möjlighet till ett aktivt friluftsliv och med egen jakt rätt.

Vill du bo i skogen eller bara ha en plats att fly till ibland? Välj själv och du är varmt välkommen till Skepparberget i Höljes.

Arealen är på 17, 4 hektar fördelat på produktiv skogsmark 15,9 hektar, inägomark 0,4 hektar och övrig mark 1,1 hektar enligt upprättad skogsbruksplan. All mark är samlad i ett skifte.

Gårdscentrum ligger i en sluttning och alla byggnader är samlade runt omkring. Här finns skogen helt nära och man kan ana Klarälvdalens blånande berg i fjärran. Huset som benämns huvudbyggnad är på 25 kvadratmeter och är i ett och ett halvt plan. Vatten och avlopp saknas och ytskikt består av plastmatta, vävtapet och trätak.

Stugan har tvåglasfönster och värms med vedkamin. Vatten och avlopp saknas i huset. En veranda finns dock på hela 24 kvadratmeter i västerläge.

Förutom huvudbyggnaden finns på gården en så kallad tvaga. Eftersom det inte finns vatten inne i bostadsbyggnaden finns en tvaga på 2,5 gånger 3,8 meter. Här ska disk och tvätt ske, är det tänkt. Tack vare solcellsanläggningen kan man värma vatten och tvagan är utrustad med diskbänk, pannmur, utedusch och tvätt utrymme.

På gården finns en lada i timmer med korrugerad plåt på taket. Men det är inte bara en lada. Numera fungerar den även som ett extra sovrutrymme med ett fullt inrett sovrum med plastmatta på golvet, vävtapet på väggen och trätak. Värmen håller man med hjälp av en Jötulkamin.

På gården finns också det som är tänkt att bli det blivande bostadshuset. Det stora timmerhuset har gjutet golv och är under renovering.

Förutom det finns också ett förråd på 17 kvadratmeter, ett traktorgarage, vedskjul och en ladugård med gjutet golv från 2010.

Det här är möjligheternas fastighet. Den går att förvandla till något helt storslaget om man har de ambitionerna. Men den går också att använda som ett mindre bekvämt boende för den som väljer att leva så, som en enkel oas att fly till från vardagens stress. Oavsett vad man väljer för användningsområde är priset detsamma.

Den här fastigheten har ett utgångspris på 875 000 kronor eller högstbjudande.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: SKOGS MÄKLARNA