Stora Enso får böta 200 000 kronor

publicerad 6 augusti 2023
- Av Redaktionen
Stora tjärnen i Brattforshedens naturreservat.

Skogsföretaget Stora Enso döms till böter för otillåten avverkning inom Brattforshedens Natura 2000-område i Värmland, där man anses ha agerat “oaktsamt”.

Stora Enso har tidigare dömts till böter för att bland annat ha gallrat träd i ett naturreservat, men också för att ha kört sönder fornminnen under en avverkning. Skogsföretaget friades dock från brottsmisstankar vid den stora skogsbranden i Västmanland under 2014, trots att man fastslagit att en skogsmaskin från företaget startat branden av misstag. Däremot fick skogsentreprenören, som arbetade för Stora Enso och som körde maskinen, böter på 2,5 miljoner kronor.

Nu har företaget dömts till böter ytterligare en gång. Det gäller en avverkning som skedde i Brattforshedens naturreservat och Natura 2000-område mellan 2019 och 2020. Området det gällde var 0,7 hektar stort. Avverkningen skedde utan tillstånd och det var företaget själva som anmälde händelsen. Länsstyrelsen i Värmland polisanmälde sedan den olagliga avverkningen eftersom miljövärden ansåg att området skadats och att Stora Enso ska ha agerat “oaktsamt”. Notan för skadegörelsen landar på 200 000 kronor.