Stor dramatik i Värmland under kriget

publicerad 17 maj 2015
- Av Bo Bäckman
Hela ensemblen och publiken sjunger med i Pärleporten med Berit Juhl, Bo Matti Gustafsson, Göte Yderstig, Jan- Erik Clerkestam och Berit Yderstig.
Hela ensemblen och publiken sjunger med i Pärleporten med Berit Juhl, Bo Matti Gustafsson, Göte Yderstig, Jan-Erik Clerkestam och Berit Yderstig.

Torsby (vb)

Värmland blev under krigsåren 1939-1945 ett område där stor dramatik och många öden utspelades. Torsby kommun tillsammans med ABF, FN-förbundet, Stjerneskolan och Karlstads universitet har med en temavecka försökt belysa denna tid ur olika aspekter.

En kväll i början av maj, 70 år efter att fred slutits, samlas ett 60-tal personer för att tänka tillbaka på denna tid och vad som då utspelades.

En ensemble på fem personer, Bo Matti Gustafsson, Berit och Göte Yderstig, Berit Juhl och major i flygvapnet Jan-Erik Clerkestam fick publiken att minnas, dels genom låtar från tien och dels genom berättelser och diktläsning, herrarna klädda i uniformer och damerna i eleganta klänningar med tidsenliga hattar.

De allra flesta i lokalen hade kanske inte direkt något minne av vad som hände, utan mindes vissa fragment. Det fanns ändå en person i lokalen som kunde berätta en del minnen från denna tid, nämligen Thyra i Torsby, eller Thyra Ivars Larsson.

Text och bild: INGER VAHLQVIST JANSSON

Fortsättning publicerad i papperstidningen 150515