Spännande centerstämma

publicerad 12 april 2019
- Av Bo Bäckman

Våren är här! I alla fall om man befinner sig i Arvika som jag gör. Helgen som gick samlades ett 90-tal centerpartister i Ambjörby för den årliga distriktsstämman.

Där var det något längre kvar innan tussilagon tittar upp. Snön låg vit på träden och marken. Det visar verkligen på vilket avlångt län vi lever i och att det medför att vi har olika förutsättningar. Jag tror att det kan vara lätt att glömma bort ibland.

Någon raljerade på stämman att det är längre från Karlstad till Ambjörby än det är från Ambjörby till Karlstad. Som centerpartist vet jag naturligtvis att det inte förhåller sig så och jag är så hemma i mitt parti som är det enda partiet som ser hela Sverige. Allt ifrån att skogsbönder ska få ersättning när staten annekterar deras skog till att momsen för naturguider ska bibehållas på dagens sex procent och inte höjas till 25 procent som den i höstas framröstade M/KD-budgeten sade.

I vilket fall gällande avstånd så var det här en spännande stämma. En ny ordförande för Centerpartiet Värmland valdes. Flera personer hade meddelat att de inte ställde upp till omval. Daniel Bäckström var en av dem. Daniel, en god vän med ett stort hjärta, lyssnande förhållningssätt och med en inspirerande glimt i ögonen.

En enhällig stämma valde Anna-Lena Carlsson, Sysslebäck till vår nya ordförande. En kvinna med ett gôtt driv, smittande glädje och genuin nyfikenhet. Det här blir bra.

Det var inte bara ny ordförande som valdes. Även en ny vice ordförande valdes enhälligt av stämman; Marie Lundberg, Karlstad. Underfundig, sprudlande av energi och med ett stort engagemang.

Marie ersatte AnnaKarin Berglund som också hon avböjt omval. Klippan, pragmatikern och kvinnan som vet allt. Det hon inte vet är inte värt att veta.

Dessutom slutar vår ombudsperson Linnéa Johansson. Hon har funnits som en grön tråd i Centerpartiet i Värmland ända sedan år 2000. Så många utskick, så många påminnelser och så många goda fikastunder hon har varit med och ordnat. Nu får hon ägna tiden åt barnbarn och sitt torp.

De här tre människorna har varit en stor del av Centerpartiet i Värmland under många års tid. Jag vill här, på bästa tidningsplats, tacka er ur djupet av mitt hjärta för alla de insatser ni har gjort genom åren. Lycka till önskar jag er.

På stämman presenterade också syskonorganisationerna Centerkvinnorna och CUF sin verksamhet. De båda distriktsordförandena Marie Persson och Leon Helliksson inspirerade oss alla med sitt smittande engagemang.

CK anordnar nätverksträffar och CUF har gjort en nystart. Särskilt CUF behöver stöttning av oss mer garvade medlemmar. 19 motioner debatterades, god mat serverades och vi kunde inte sluta prata med varandra.

Centerpartiet i Falun ök – ade, enligt det preliminära valresultatet, med 2,2 procent- enheter jämfört med resultatet i höstas! Det är verkligen värt att notera! Bra jobbat alla ni som kampanjat och ni som visat att det gör skillnad när Centerpartiet är med och styr.

26 maj är det val till Europaparlamentet. Se till att människor röstar och att de väljer en centersedel. Det gör skillnad att ha med pragmatiska och levererande centerpartister även på Europanivå. Fredrick Federley är den ende svenske parlamentariker som jobbar för de gröna näringarna.

Centerpartiet behövs. Överallt.

Mona Smedman
Centerpartiet, Arvika Ledamot i distriktsstyrelsen Ersättare till riksdagen Kommunfullmäktigeledamot