Spännande början på nya jobbet

publicerad 8 februari 2019
- Av Värmlandsbygden

Förut har ni fått läsa om både att vi inte fått regering och att förändringar kommer och går. Nu har i vi i alla fall fått en regering och jag har börjat vänja mig vid en större förändring: 1/11 började jag som kommunalråd i Kristinehamns kommun.

Från att stå i gårdsslakteriet mellan 12 och 16 timmar per dag och åka på politiska möten både däremellan och därefter, till att vara på politiska möten och händelser nästan lika länge och ha slakteriet så mycket mindre är en rejäl omställning. Och att man fått det förtroendet känns både högtidligt och skrämmande, och det ger också möjligheten som nog alla politiskt intresserade vill: att göra världen lite bättre.

Det har varit väldigt spännande hittills, med ämnen om allt från hästmat och sophämtning till infrastruktur, företagsbesök, skolor och en eventuell garnisonsåterkomst till kommunen. Ja, det sistnämnda är en historia i sig. Några ytterst få i C och M har jobbat parallellt med det sedan nära 1,5 år, och det var nästan första ärendet jag kastades in i nu.

Vi visste inte om våra respektive arbeten, och nu gick vi vidare framåt. Efter hemliga möten både på hemmaplan och i försvarsdepartementet blev det hastigt presskonferens ihop med Karlstad och Karlskoga i måndags. Presskonferenser har man inte varje dag, så lite nervöst var det. Skulle det lyckas att få hit ett regemente kommer det vara en stor sak för hela Värmland, med många arbetstillfällen och en bättre totalförsvarsförmåga för hela landet.

En annan aktuell händelse är att Trafikverket utan minsta förvarning stängt av en bro för biltrafik över järnvägen i Björneborg! De har försökt få kommunen i Kristinehamn att ta över den i snart ett år, men vi anser det självklart vara deras bro. Bara för att den börjar bli dålig kan de inte bara dumpa ansvaret och alla kostnader från staten på kommunen! Genom att de stänger den tvingas de boende till en omväg, och för utryckningsfordon gör det cirka 4 minuterom inget tåg kommer precis då i plankorsningen- vilket betyder att det kan bli avgörande för liv eller död.

Hur kan staten bara släppa sitt eget ansvar och dumpa det på någon annan? Är det återigen för att något inte ligger mitt i någon större stad? Det blir som med vargen i Tierp häromdagen, fast precis tvärt om: När den är i stan avlivas den/tas bort, när den är på landsbygden ska den vara kvar. Ju längre från myndigheten, desto mindre ansvar behöver myndigheten ta är den gemensamma nämnaren. Så får det inte vara, och vi kommer göra allt vi kan för att få till en bra lösning på det eftersom Trafikverket inte vill det.

I skrivande stund sitter jag på ett tåg från Umeå och Centerpartiets kommundagar, där 600 centerpartister från hela Sverige träffats för utbildningar, föreläsningar och för att dela erfarenheter. På onsdag fyller min fantastiska farmor 100 år och om Trafikverket åtminstone sköter om sina egna vägar så blir det en långresa till Kalmar då. Tänk, för 100 år sedan hade inte ens kvinnor rösträtt, första världskriget slutade samma år och det var innan penicillinet uppfanns. Förutom några speciella frågor så lever vi relativt bra i Sverige idag, och när jag tänker på allt som hänt på den långa tiden så är det lätt att inse vilken tacksamhetsskuld vi har till alla de som gått före oss, och allt gott de gjort för alla idag.

Så hoppas jag någon tänker om 100 år när de ser tillbaka på de bra saker vi gör idag