lördag 19 april 2025
ANNONS:

Sevärda museer på en av landets största hembygdsgårdar

publicerad 12 juni 2020
– Av Värmlandsbygden

RANSÄTER (VB)

Mangårdsbyggnaden, Hemmet, Soldattorpet och Skomakeriet. Det är några av muséerna på Ransäters hembygdsgård som nu har öppnat för säsongen.

Hembygdsgården i Ransäter är en av de största och vackraste i Sverige. Vanligtvis är det full fart med stora evenemang under sommarhalvåret, men nu är allt inställt på grund av coronaviruset.
Hembygdsgården är ändå väl värd ett besök för att få en inblick i hur livet såg ut i Värmland förr. De sevärda muséerna slog upp portarna den 18 maj och är öppna klockan 10-15 på vardagar fram till den 28 augusti.
Det finns stora grönytor att umgås på, så det är ingen risk för trängsel i coronatider. Priset för ett besök är blott 40 kronor, som betalas med swish eller kontant.
Ransäters hembygdsgård, som är vackert belägen vid Klarälvens västra strand, ägs och drivs av den lokala hembygdsföreningen i Ransäter. Föreningen bildades 1921 och ska enligt stadgarna arbeta för att förvalta, vårda och levandegöra kulturminnen samt bidra till bygdens framtida utveckling.
För att kunna verka enligt dessa stadgar behövdes en hembygdsgård. Godsägare Fredrik Juhlin på Åmberg skänkte gården ”Öster Hea” till föreningen. Gården bestod av en mangårdsbyggnad från 1680-talet med tillhörande härbre och stenladugård. Dessa tre byggnader utgjorde från början hela Ransäters hembygdsgård.
Genom åren har hembygdsgården byggts ut till en av Sveriges största. Gamla hus har flyttats hit från bygden och nybyggnationer i gammal stil har resulterat i dagens 60 byggnader. Denna expansion tog verklig fart när rektor Sven Hellqvist tillträdde som föreningens ordförande 1952.

DAVID FALK

FAKTA – Museerna på hembygdsgården
Mangårdsbyggnaden är en parstuga från 1684 med tillhörande loftbyggnad och stenladugård. Dessa byggnader utgör hembygdsgårdens kärna och den övriga verksamheten har byggts upp kring dessa.
Hemmet visar i montrar med köksinteriörer från 1870 och framåt, på ett levande sätt, kvinnans viktigaste arbetsplats i äldre tid. Sömnadskonsten har också getts stort utrymme i detta museum.
Järnet är en utställning som beskriver utvecklingen från den första stångjärnshammaren vid Ranån till den moderna järnindustri som finns i Munkfors i dag. Här visas också Bergslagens gruvdrift i ett modellmuseum.
Jordbruksmuséet visar främst jordbruket under senare delen av 1800-talet. Här finns redskap och maskiner i realistiska miljöer. Montrarna ger en inblick i de olika hantverkssysslor som hörde till jordbrukssamhället.
Skogsmuséet visar på ett spännande sätt äldre tiders jakt, fiske och skogsbruk, som var livsviktiga komplement till de övriga näringarna.
Soldattorpet är en av socknens få bevarade. Här kan man se den indelte soldaten som packat sin ränsel för att bege sig till Kunglig Wermlands regemente på Trossnäs.
Skomakeriet visar hur man på självhushållningens tid måste kunna lite av varje. Här finns två uppsättningar skomakeriverktyg hämtade från gårdar i bygden.
Kaffemuséet visar ett stort antal kaffekoppar och kaffekannor från olika tider, skänkta av folket i bygden. Värmlands museum och Löfbergs Lila har varit till stor hjälp vid uppbyggnaden av utställningen.
Mormors garderob visar kläder från förr, både till vardags och till fest.
Handelsboden är en museal handelsbod från tiden kring förra sekelskiftet. Här kan du bland annat köpa hantverk eller en strut karameller. Handelsboden är endast öppen vid arrangemang eller efter överenskommelse.
Källa: ransater.com

BILDTEXT:
Hemmet visar bland annat köksinteriör från 1870 och framåt. Foto: RANSÄTERS HEMBYGDSGÅRD

ANNONS:

Forskare skapar unik hjärnkarta med hjälp av mus och filmklipp

publicerad 17 april 2025
– Av Redaktionen

Med hjälp av en mus som fick titta på olika filmklipp, från bland annat The Matrix, har forskare skapat den största funktionella 3D-kartan över en del av en däggdjurshjärna någonsin. Den högupplösta kartan innehåller mer än 200 000 hjärnceller.

Tankar, känslor, tal och rörelser styrs av neuroner i hjärnan som skickar signaler via axoner, dendriter och synapser. Men hur nätverk av nervceller samverkar – och hur störningar i dessa kopplingar kan bidra till sjukdomar som Alzheimers eller autism – är ännu inte fullständigt kartlagt.

Du kan ställa upp tusen hypoteser om hur hjärncellerna kan göra sitt jobb, men du kan inte testa hypoteserna om du inte vet det kanske mest grundläggande – hur cellerna är kopplade till varandra, säger Clay Reid, forskare vid Allen Institute, till CBC.

I ett nytt projekt, som presenteras i totalt åtta studier av ett globalt team med över 150 forskare, vill man ta ännu ett steg framåt i hjärnforskningen genom att kartlägga delar av en mushjärna. Under två timmar fick musen titta på olika klipp från filmer, bland annat från The Matrix, och sedan lyckades forskare kartlägga celler i en kubikmillimeter av musens hjärnvävnad och genom det skapa en högupplöst 3D-karta. Den innehåller över 200 000 hjärnceller, varav omkring 82 000 är neuroner.

Den tidigare mest detaljerade kartan över en människohjärna innehåller 16 000 neuroner.

Som att titta på ”nattens stjärnor”

Den nya kartan fångar också aktiviteten hos tiotusentals nervceller som avfyrar signaler och interagerar med varandra för att bearbeta visuell information. Resultaten ”är verkligen fantastiskt vackra”, säger Forrest Collman, neurovetare vid Allen Institute, som är medförfattare till studien.

När man tittar på det får man verkligen en känsla av vördnad inför komplexiteten i hjärnan som är väldigt lik den när man tittar upp på nattens stjärnor, säger han till Nature.

Forskarna kallar projektet ett nytt grundläggande steg inom hjärnforskningen och tror att tekniken som utvecklats kan bli användbar för att identifiera störningar i hjärnan. Nästa steg är att kartlägga en hel mushjärna.

Den teknik som utvecklats i det här projektet kommer att ge oss vår första chans att verkligen identifiera någon form av onormalt mönster av konnektivitet som ger upphov till en störning, säger Sebastian Seung, neurovetare och datavetare från Princeton, en av studiens ledande forskare.

Varg simmade mot fiskare i Bysjön

publicerad 9 april 2025
– Av Redaktionen

När Marcus Norman var ute på en lugn fisketur i Bysjön fick han plötsligt oväntat sällskap – av en simmande varg.

Händelsen, som inträffade vid Södra By utanför Åmotfors under måndagen, fångades på film.

Man kommer antagligen aldrig få vara med om det igen, säger Marcus Norman till SVT.

Det var när han fick syn på vargen på land som situationen tog en oväntad vändning. Djuret gick ner i vattnet och började simma – rakt mot båten.

Mötet blev kort, men minnesvärt – och nu sprids Marcus filmklipp i sociala medier.

Ungdomsarbetslösheten minskar kraftigt i Munkfors

publicerad 4 april 2025
– Av Redaktionen

Ungdomsarbetslösheten i Munkfors har sjunkit från 13,7 till 8,7 procent på bara ett år. Kommunen har därmed minskat arbetslösheten bland unga mest i Värmland – och fjärde mest i landet.

Enligt Arbetsförmedlingen är det nu åtta färre unga mellan 18 och 24 år som är arbetslösa jämfört med förra året. En av dem som snabbt hittade arbete efter studenten är 20-åriga Linnea Jansson, som arbetat heltid i snart ett år – först inom hemtjänsten, nu som elevresurs på Munkerudsskolan.

Jag tycker det är underbart. Man får känna sig så respekterad, säger hon till SVT.

Kommunstyrelsens ordförande Mathias Lindquist (S) lyfter fram både högre gymnasieexamen och företagens positiva utveckling som förklaringar till minskningen.

Värmland får årets första värmebölja

publicerad 31 mars 2025
– Av Redaktionen

Årets första värmebölja väntas rulla in över Värmland under den första aprilveckan, med temperaturer som tillfälligt når sommarlika nivåer.

Enligt SMHI:s meteorolog Linnea Rehn Wittskog inleds veckan med soligt men svalt väder. Under måndagen väntas temperaturer runt tio grader, följt av en kall natt.

På tisdagen stiger temperaturen markant och kan nå upp till 14–15 grader, medan onsdagen ser ut att bli veckans varmaste dag med upp till 17 grader.

Vi får tillfälligt sommarlika temperaturer, som för säsongen är mycket varmare, säger hon till NWT.

Värmen håller i sig lokalt även under torsdagen, men därefter drar kallare luft in. Fredagen väntas ge 7–8 grader, lördagen något kallare, medan söndagen kan bjuda på en liten temperaturökning.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.