Planer på eget

publicerad 13 maj 2015
- Av Bo Bäckman

Han kom från Syrien till Arvika via Göteborg

Talal besöker ofta biblioteket i Arvika. Talal har lärt sig svenska bra, även om han ännu har svårt för de värmländska dialektorden. Han tycker om att lära sig språk och underhåller även sina kunskaper i engels ka genom att låna och läsa böcker.Talal besöker ofta biblioteket i Arvika. Talal har lärt sig svenska bra, även om han ännu har svårt för de värmländska dialektorden. Han tycker om att lära sig språk och underhåller även sina kunskaper i engels ka genom att låna och läsa böcker.

ARVIKA (VB)

Talal Anadani blev utbildad högskoleingenjör i automation när han lämnade Syrien. Hos vännerna i Arvika och inte minst hos extrafamiljen har han det stöd han behöver för att komma vidare i livet.

– Det handlar om att ta steg för steg för att nå de uppsatta delmålen, berättar han för Värmlandsbygdens reporter. Det var i slutet av 2013 som Talal anlände till Sverige. Resan hade gått från hemstaden Aleppo i Syrien via Turkiet och Grekland för att nå destinationen, Göteborgs flygplats.

– När jag kom till flyktingförläggningen i Glava hade hela resan tagit mig tio månader. I ytterligare åtta månader var jag kvar på förläggningen, som jag tyckte var i sin ordning.

Ändå ville han planera för nästa steg och delmål, ett eget boende. Under tiden i Glava påbörjade han sina språkstudier via SFI och fick på en gång fin kontakt med flykting-stödjaren Ingela Jonsson.
Idag säger han min svenska mamma om henne och det ligger mycket värme i de tre orden.

Text och bild: LIZZIE GERD JANSON

Fortsättning publicerad i papperstidningen 150430