Ordning och reda i matmärkningen

publicerad 25 juni 2015
- Av Bo Bäckman

En av de mer återkommande frågorna i svensk livsmedelsdebatt är frågan om svenskmärkning. På åtskilliga LRF-stämmor och andra bondesammankomster har kraven ställts under en rad av år om blågula flaggor och annan Sverige-märkning på den svenska maten.

Nu görs ett nytt samlat grepp i frågan sedan Svensk Dagligvaruhandel, Livsmedelsföretagen och Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, kommit överens om att införa en frivillig svenskmärkning av mat.

Det finns en obligatorisk ursprungsmärkning inom EU. Men den är otydlig för konsumenterna, komplicerad att använda och omfattar inte alla typer av livsmedel, menar man från Livsmedelsföretagen. Och med tanke på att tre av fyra svenska konsumenter föredrar svenska livsmedel tror man att den nya märkningen ska göra det lättare att hitta just den svenska maten i butikerna. Det tror man åtminstone från handlarhåll och från LRF.

– Allt fler efterfrågar svenska livsmedel och det gäller att vi säkrar tillgången på svenska råvaror även i framtiden. En tydlig märkning är bra inte bara för våra lantbrukare utan för hela livsmedelsbranschen, säger Helena Jonsson, förbundsordförande i LRF i ett pressmeddelande.

Sven Erik Jansson (C)

Fortsättning publicerad i papperstidningen 150626