NWT köper VF

publicerad 30 januari 2017
- Av Värmlandsbygden

Nyheten slog ner som en bomb på måndagsmorgonen.
NWT-koncernen köper upp VF.

– Vi hade två alternativ: hitta en samarbetspartner eller lägga ner tidningen inom kort, säger Sten Fransson, styrelseordförande Värmlands Folkblad AB.

 De anställda på VF hade fått höra att det pratats om förändringar, men inte vilken typ av förändringar. Därför blev en hel redaktion på Wåxnäs i Karlstad chockade när de i måndags förmiddag möttes av beskedet att NWT köper VF.
– Det var högst oväntat. Jag är som mina kollegor rätt chockad, säger Simon Strinnholm, webbreporter på VF och klubbordförande i Journalistförbundet, till Sveriges Radio P4 Värmland.

VF:s styrelseordförande, Sten Fransson, som varit ordförande i mindre än ett år, fick ett ägardirektiv att förhålla sig till när han tillträdde som ordförande – att ”säkra långsiktighet”.
Han fick också frågan under presskonferensen om hur det kändes att ta så tuffa besked efter mindre än ett år som ordförande, lite med anledning av att VF fyller hundra år under 2018.
– Den frågan vill jag vända på, det känns väldigt bra att ha räddat arbetet för många anställda på tidningen istället för att behöva lägga ner, säger han.

Partnerna ville inte presentera några summor för hur mycket NWT köpte loss VF för, men menade att båda parter är nöjda med uppgörelsen.
– Diskussioner pågick även under Gustaf Anders tid för över 20 års tid och har hela tiden fallit på att slå ihop redaktionerna, berättar Staffan Ander, chefredaktör NWT, och fortsätter:
– Just den punkten var den avgörande även den här gången diskussionerna togs upp. Redaktionerna ska inte slås ihop.
Dock kommer VF flyttas från Wåxnäs till NWT-huset i Klara – men redaktionerna kommer inte finnas i samma lokaler.

Även Karlstads-Tidningen, som sedan 2001 ägs av VF, ingår i affären och följer med till NWT-huset. Tidningen har anor från 1879 när det första numret utkom.
– VF kommer få en egen lokal i NWT-huset, bekräftar Mats Muregård, vd i NWT AB, och tillägger:
– Karlstads-Tidningen kommer vara kvar, däremot kommer Metro:s framtid att diskuteras.

Med köpet vill man rationalisera tryck, redigering, administration med mera och göra sig konkurrenskraftiga i den globalt sett tuffare konkurrenssituationen.
– Jag kan garantera att vi inte under en halv evighet kommer lägga ner VF, så är inte våra tankar, säger Staffan Ander.
Mats Muregård tillägger:
– VF kommer även i framtiden heta VF och NWT kommer heta NWT, VF kommer fortsätta ha en socialdemokratisk chefredaktör och opinionssida, och NWT kommer fortsätta ha en moderat chefredaktör och opinionssida.

Staffan Ander igen:
– Vinnarna är läsarna som även i fortsättningen får två sexdagarstidningar.
VF-tryck, som trycker de tre tidningar som VF står bakom vilket innebär 60 procent av produktionen, kommer troligen läggas ner och då förlorar 17 personer sitt arbete.
– Tidningarna kommer nu tryckas av NWT-tryckeriet istället och då kommer VF-tryck läggas ner, säger Ann Collander, chef på VF-tryck till NWT.se, och fortsätter:
– Jag kan bara hoppas att det finns utrymme för några av dem att få jobb på NWT.
Fram till och med den 1 mars 2017 var Karlstad den sista staden i landet med ”riktig” tidningskonkurrens mellan två ägare, det vill säga minst två sexdagarstidningar.

Text: DENNIS J HALL