Nödvändigt att bo på landet

publicerad 13 maj 2015
- Av Bo Bäckman
”Evas badklippa” Akryl på duk. Det ljuva med landet tar sig ofta uttryck i Mias konst. Vart kan man annars finna en alldeles egen badklippa?
”Evas badklippa” Akryl på duk. Det ljuva med landet tar sig ofta uttryck i Mias konst. Vart kan man annars finna en alldeles egen badklippa?

koppom (vb)

Mia Nerander är konstnärssjälen vars kreativa centrum ligger på landsbygden i Koppom. Hon behöver lugnet och naturen för att finna lusten, kreativiteten och skaparglädjen.

I snart 17 år har konstnären Mia bott i Koppom. Familjen är överens om att bo nära naturen och trivs gott. I huset finns också hennes ateljé där halvfärdiga bilder trängs med varandra. Hon föredrar att ha flera projekt på gång samtidigt. För att sedan kunna gå tillbaka i processen med frisk blick och betrakta resultatet.

– Vanligtvis arbetar jag i akryl, på duk, pannå eller som ofta nu, på akvarellpapper. Ofta i tunna lager, men ibland i mer mättade färgytor och ibland närapå rena pointillismen. Just nu slipar hon dock träbitar, grundar och målar över med någon färg. Sedan skär ho in ett motiv i den målade ytan.

– Det blir en behaglig upplevelse av trä, grundfärg, ytfärg och djupare skärspår, förklarar hon. Hon målar helst i dagsljus och är noga med både detaljer och färgnyanser, med lampljus blir det aldrig riktigt detsamma, tycker hon. Bredvid sig har hon gärna en rykande kopp med te när hon arbetar i den egna ateljén. Det får gärna vara grönt, eller varför inte hemplockat såsom nässla eller hallonblad.

Text: JOSEFIN WALLIN

Bild: MIA NERANDER

Fortsättning publicerad i papperstidningen 150508