söndag 20 april 2025
ANNONS:

När självmord blev vanligt

publicerad 11 januari 2019
– Av Värmlandsbygden

Jag var i min tidiga tonår när självmord blev vanligt. Det var han som sköt sig slarvigt med hagelbössan och vars dotter hittade honom, han som hängde sig i ladugården och vars son hittade honom och min mormor som inte ens hann fylla 60. Livet gick på, universitetet började och har ens Karlstads universitet något annat än minnesstunder i salen som kallas Ägget?

Det är ovanligt att inte ha någon i ens närhet som begått självmord. Och jag funderar på hur det kan gå så långt, att man faktiskt väljer att ta just det beslutet. Samtidigt som jag också själv har tagit det beslutet en gång, när jag var i min tidiga tonår.

Det sägs att kampanjer som ”Vi måste prata om det!” skulle hjälpa att minska den psykiska ohälsan i samhället och därmed minska antalet självmord. Jag har alltid känt mig tveksam till det. Eller, det är klart det ska vara okej att prata om psykiska problem lika väl som att det ska vara okej att prata om kroppens fysiska besvär. Det ska vara lika lätt att söka vård. Och få tid. Men att sitta och prata om sin ångest och bli definierad utifrån den, det tror jag inte på.

Mobbning är en sak som kan leda till psykiska ohälsa. Ångestskolan menar att den psykiska ohälsan kraftig kan minska genom att ta tag i mobbning på skolan. Uppväxtåren är viktiga och barn tillbringar en stor del av sin tid i skolan. Den behöver vara en trygg plats där alla känner sig välkomna, där alla passar in och kan hitta vänner. Jag tror att det är otroligt viktigt att lägga resurser på skolans psykosociala miljö. Se till att det finns vuxna bland barnen på raster, som kan säga ifrån och sätta stopp när hårda ord, slag och sparkar kan hagla.

Men vi vet också att mobbningen inte slutar i skolan. Det är inga isolerade händelser som barn och unga ägnar sig åt, arbetsplatser där vuxna människor vistas är lika drabbade. Väx upp och bete er som folk, vill jag bara säga till er. Och jag tänker att det gamla kristna budskapet inte är så dumt – behandla andra som du själv vill bli behandlad.

Och hur vill du då bli behandlad om du får psykiska besvär, kanske depression och ångest? Jag vill att det ska vara enkelt att söka vård. Ett samtal till vårdcentralen och ett möte med någon som kan stötta och ge rätt hjälp. Oavsett om det är samtal och/eller piller som behövs. Det ska också fungera att sjukskriva sig, få ersättning och stöd under den tid som behövs. Och förståelse från vård och handläggare. Det är inte bara att ”rycka upp sig”. Då tror jag vi faktiskt kan komma någonstans och minska antalet självmord.

Självmord ska idag benämnas suicid. Jag vet. Men i allmänhet kallar man det ofta självmord fortfarande, så jag valde det lättare begreppet. • Mellan åren 2006–2016 har lite förändring i antalet självmord per år skett. ”År 2016 inträffade totalt 1 129 säkert fastställda suicid i befolkningen 15 år eller äldre. Detta motsvarar 14 suicid per 100 000 individer. Av dessa var 781 män och 348 kvinnor, vilket motsvarar 19 suicid per 100 000 män och 8,4 suicid per 100 000 kvinnor.”

Självmord är vanligast i åldersgruppen 45–64 år och bland personer 85 år och äldre. Samtidigt dog 190 personer i åldern 15–29 år av självmord, vilket gör det till den näst vanligaste dödsorsaken i den åldersgruppen. www.folkhälsomyndigheten. se

ANNONS:

Forskare skapar unik hjärnkarta med hjälp av mus och filmklipp

publicerad 17 april 2025
– Av Redaktionen

Med hjälp av en mus som fick titta på olika filmklipp, från bland annat The Matrix, har forskare skapat den största funktionella 3D-kartan över en del av en däggdjurshjärna någonsin. Den högupplösta kartan innehåller mer än 200 000 hjärnceller.

Tankar, känslor, tal och rörelser styrs av neuroner i hjärnan som skickar signaler via axoner, dendriter och synapser. Men hur nätverk av nervceller samverkar – och hur störningar i dessa kopplingar kan bidra till sjukdomar som Alzheimers eller autism – är ännu inte fullständigt kartlagt.

Du kan ställa upp tusen hypoteser om hur hjärncellerna kan göra sitt jobb, men du kan inte testa hypoteserna om du inte vet det kanske mest grundläggande – hur cellerna är kopplade till varandra, säger Clay Reid, forskare vid Allen Institute, till CBC.

I ett nytt projekt, som presenteras i totalt åtta studier av ett globalt team med över 150 forskare, vill man ta ännu ett steg framåt i hjärnforskningen genom att kartlägga delar av en mushjärna. Under två timmar fick musen titta på olika klipp från filmer, bland annat från The Matrix, och sedan lyckades forskare kartlägga celler i en kubikmillimeter av musens hjärnvävnad och genom det skapa en högupplöst 3D-karta. Den innehåller över 200 000 hjärnceller, varav omkring 82 000 är neuroner.

Den tidigare mest detaljerade kartan över en människohjärna innehåller 16 000 neuroner.

Som att titta på ”nattens stjärnor”

Den nya kartan fångar också aktiviteten hos tiotusentals nervceller som avfyrar signaler och interagerar med varandra för att bearbeta visuell information. Resultaten ”är verkligen fantastiskt vackra”, säger Forrest Collman, neurovetare vid Allen Institute, som är medförfattare till studien.

När man tittar på det får man verkligen en känsla av vördnad inför komplexiteten i hjärnan som är väldigt lik den när man tittar upp på nattens stjärnor, säger han till Nature.

Forskarna kallar projektet ett nytt grundläggande steg inom hjärnforskningen och tror att tekniken som utvecklats kan bli användbar för att identifiera störningar i hjärnan. Nästa steg är att kartlägga en hel mushjärna.

Den teknik som utvecklats i det här projektet kommer att ge oss vår första chans att verkligen identifiera någon form av onormalt mönster av konnektivitet som ger upphov till en störning, säger Sebastian Seung, neurovetare och datavetare från Princeton, en av studiens ledande forskare.

Varg simmade mot fiskare i Bysjön

publicerad 9 april 2025
– Av Redaktionen

När Marcus Norman var ute på en lugn fisketur i Bysjön fick han plötsligt oväntat sällskap – av en simmande varg.

Händelsen, som inträffade vid Södra By utanför Åmotfors under måndagen, fångades på film.

Man kommer antagligen aldrig få vara med om det igen, säger Marcus Norman till SVT.

Det var när han fick syn på vargen på land som situationen tog en oväntad vändning. Djuret gick ner i vattnet och började simma – rakt mot båten.

Mötet blev kort, men minnesvärt – och nu sprids Marcus filmklipp i sociala medier.

Värmland får årets första värmebölja

publicerad 31 mars 2025
– Av Redaktionen

Årets första värmebölja väntas rulla in över Värmland under den första aprilveckan, med temperaturer som tillfälligt når sommarlika nivåer.

Enligt SMHI:s meteorolog Linnea Rehn Wittskog inleds veckan med soligt men svalt väder. Under måndagen väntas temperaturer runt tio grader, följt av en kall natt.

På tisdagen stiger temperaturen markant och kan nå upp till 14–15 grader, medan onsdagen ser ut att bli veckans varmaste dag med upp till 17 grader.

Vi får tillfälligt sommarlika temperaturer, som för säsongen är mycket varmare, säger hon till NWT.

Värmen håller i sig lokalt även under torsdagen, men därefter drar kallare luft in. Fredagen väntas ge 7–8 grader, lördagen något kallare, medan söndagen kan bjuda på en liten temperaturökning.

Bojkott mot matjättarna efter stigande priser

publicerad 18 mars 2025
– Av Redaktionen

Efter att matpriserna ökat med nästan fyra procent i februari sprids nu en uppmaning på sociala medier att bojkotta de stora livsmedelskedjorna under veckan.

Matpriserna fortsätter att stiga, och nu uppmanas konsumenter att avstå från att handla i de större matbutikerna under en vecka. Syftet är att protestera mot de höga priserna och sätta press på livsmedelskedjorna.

I Karlstad deltar Katarina Gren och Henrik Lundén att i bojkotten.

Vi vill vara med för att reagera på att det inte är okej. Inte bara för oss utan också för barnfamiljer, pensionärer och andra grupper som haft det jättetufft, säger Katarina Gren till NWT.

Samtidigt är vissa tveksamma till bojkotten. Karlstadsbon Leo Tapper anser att initiativet kan vara bra, men är osäker på om det kommer att ha någon effekt.

Jag bojkottar inte bojkotten, men jag kommer nog inte att delta fullt ut i alla fall. Jag har inte planerat och handlat efter det.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.