Mitt motstånd är grundmurat

publicerad 7 juni 2019
- Av Dennis Johansson

CENTERSPALTEN (VB)

Att det har varit valrörelse igen har troligen inte undgått någon. Valet till Europaparlamentet röner ändock inte lika stor uppmärksamhet som när det är val till riksdag, region eller kommun. Troligen är det ett resultat av att EU-parlamentet känns så långt borta.

När man betänker att cirka 50% av de punkter som finns på de kommunala fullmäktigedagordningarna är direkt påverkade av beslut som fattats i Bryssel så inser man att EU-parlamentet är bra nära ändå och har en stor påverkan på det dagliga livet.

Centerpartiet gjorde sitt bästa resultat och nådde magiska 10,8 procent. En ökning med 4,3 procentenheter sedan 2014. Ingen har säkert undgått klippet från valvakan där massan skanderar 10,8! 10,8! Det är magiskt. Det är ett resultat av allt kampanjande på gator och torg, allt affischerande, allt dörrknackande, allt lappa-lådan och inte minst kampanjandet på sociala medier. Centerpartister i allmänhet och Annie Lööf i synnerhet talar oss varma för vår politik, våra värderingar istället för att smutskasta andra partier. Att vi centerpartister är bra på valarbete är i och för sig inte någon nyhet, men att vi skulle nå detta historiska resultat är en bedrift. En bedrift som resulterade i ytterligare ett mandat i parlamentet! Eminente Fredrick Federley får förträffliga Abir Al-Sahlani med sig. Det ska bli oerhört spännande att se vad dessa två kompetenta människor kommer utföra under kommande mandatperiod.
Något som förvånade mig under valrörelsen var att kärnkraftsfrågan återigen seglade upp på debatthimlen. Denna fråga som jag trodde var mer eller mindre död. Både moderaterna och kristdemokraterna har lyft frågan under vårens valrörelse. Som centerpartist går det rysningar genom hela kroppen. Mitt motstånd mot kärnkraft är verkligen grundmurat. Jag kommer så väl ihåg när Maud Olofsson gick med på energiuppgörelsen 2009 och hur media valde att rapportera det. Då var jag på väg att lämna partiet ända tills jag insåg att Maud är en slug kvinna. Det media rapporterade som att ”Centerpartiet är numera för kärnkraft” bestod i verkligheten av att det får byggas ny kärnkraft, men det ska ske på marknadsmässig grund. Eftersom det är oerhört dyrt att bygga kärnkraftverk så kommer det med största sannolikhet aldrig att ske i Sverige.
Nu närmar sig sommaren med stormsteg. Med sommaren kommer också långledigheten i form av semester. För många är den ett skönt och välkommet inslag, för andra blir det en jakt på den perfekta kroppen som ska visas upp på stranden, en jakt för att hinna med allt roligt som man ska göra för att kunna lägga ut fräcka, fina, sagolika, ljuvliga bilder på sociala medier. Vi ska grilla ihop med dem, vi ska åka på semester ihop med den familjen, jag ska åka och titta på den teateruppsättningen och den konstutställningen. Mitt råd till dig är följande: Planera in någon aktivitet, men njut av att du är ledig. Sommaren är kort, hösten är lång. Låt hjärnan varva ner. Ta dagen som den kommer.

MONA SMEDMAN, (C)
Kommunpolitiker, Arvika

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 7 juni 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande


Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration – 50 nummer per år (endast 495 kr)
Följ oss: Facebook och Instagram