Mästarstaden Liverpool

publicerad 20 mars 2020
- Av Dennis Johansson
Välkommen att följa med Värmlandsbygden på en magisk resa till Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr och John Lennons Liverpool.

Då tryckfelsnisse varit framme och spökat till texten i papperstidningsreportaget Mästarstaden Liverpool bjuder vi på reportaget i sin helhet här på hemsidan – samt plussar på med ännu mer bilder” // Redaktionen

RESA (VB)

Universitetsstaden Liverpool vid Merseyside i nordvästra England har en fantastisk historia.
Och då pratar vi inte bara om The Beatles och fotboll.

På baksidan Albert Dock strömmar Merseyfloden fram intill Storbritanniens näst största exporthamn. På räcken som skyddar land mot flod hänger tusentals hänglås med kärleksförklaringar från par som förevigat sin kärlek till varandra tillsammans med floden.
(klicka på rubriken för hela texten och 28 ytterligare bilder)

Staden grundades år 1207 och namet Liverpool kan komma från det kymriska Llyr Pwl som betyder ”platsen vid träsket”, men till skillnad från sitt möjliga stadsnamn anser många att Liverpool är en av Storbritanniens vackraste städer.

2008 var Liverpool Europas kulturhuvudstad, vilket inte är svårt att förstå. Staden andas kulturer som musik, konst, mat, öl och fotboll, dag som natt. Det var i Liverpool grabbarna Paul, John, George och Ringo växte upp, lärde känna varandra och upptäcktes – resten är som du förmodligen vet The Beatles-historia. Gruppen upptäcktes på klassiska The Cavern Club på adressen 10 Mathew Street och Mathew Street är ett givet upptäcktsmål när du reser till Liverpool. Vill du andas in ännu mer The Beatles-luft rekommenderas en rundtur med bussarna The Magical Mystery Tour och ett besök på världens största The Beatles-museum, som du hittar på Albert Dock.

Mat, hotell och kommunikationsval finns det oändligt av i Liverpool. Restaurangerna erbjuder något från världens alla hörn, från det enkla till det svindyra och lyxiga köket. Det är bara att välja restaurang utefter vad du är sugen på och vad din plånbok tillåter. Hotellen blir bara fler och fler, från lyxiga Hilton-hotell till mer klassiska engelska enkla boenden – naturligtvis erbjuder alla hotell den engelska frukosten, för den som önskar.

Till Liverpool tar vi oss med flyg, antingen till stadens flygplats John Lennon airport eller till Manchester airport, bara fyra och en halv mil från Liverpool centrum, det vill säga Liverpool One. Därefter kan du välja på tåg, buss eller taxi – allt till helt okej-priser.

Mästarstaden har två gamla och välkända fotbollsklubbar som båda spelar i Premier League, den högsta ligan i England. Everton FC är den äldre av klubbarna och de blåtröjade spelar sina hemmamatcher på Goodison Park. Regerande världsmästarna för klubblag och Champions League-mästarna, röda, Liverpool FC var inför Covid-19-pausen av ligaspelet endast tre poäng ifrån att även vinna sin nittonde ligatitel. Anfield Stadium, LFC:s hemmaarena, ligger bara parken Stanley Park ifrån Goodison Park. För att titta på match tar du bussen, taxi eller en 45 minuters promenad från Liverpool One – oavsett vilken arena du ska till.

Både före och efter matchen erbjuder staden tusentals pubar och klubbar med liveuppträdanden alla dagar i veckan. Så den törstige med livemusiköra kommer inte bli besviken.
Liverpool upptogs 2004 på Unescos världsarvslista för stadens roll i världshandelns utveckling och för dess hamnteknologi.

DENNIS J HALL
dennis.johansson@vby.se

Prenumerera på Värmlandsbygden, ”välkommen-kampanj” t.o.m. den 29 mars,
klicka HÄR.

Välkommen till mästarstaden Liverpool – The Beatles födelsestad.
Foto: Dennis J Hall (alla bilder)
Intill Albert Dock.
Liver Bird var mellan åren 1850 och 1969 symbol för Canning Place, en samlingsplats för sjömän som anlände till staden från världens alla hörn. Senare antog staden Liver Bird som sin symbol.
Stadens mest ikoniska byggnad, Royal Liver Building, av två fåglar av koppar som är Liverpools emblem.
Två Liver Birds finns det på Royal Liver Building. Den här vakar över stadens sjömän och den andra vakar över stadens invånare.
Albert Dock från insidan.
Hamnområdet och Albert Dock från ovan.
Liverpool One, stadens centrum.
”We all live in a yellow submarine”, klassiska ord ur den kända The Beatles-låten. Och var hittar man en gul ubåt om inte i Liverpool.
Mytomspunna St George’s Hall i Liverpool vid den stora tågstationen Lime Street station.
Porten till China Town i Liverpool.
Liverpool Metropolitan Cathedral är världens största anglikanska katedral.
Drottning Victorias monument på torget Derby Square, på samma plats som slottet i Liverpool en gång stod.
Skerries Road, en vanlig ovanlig gata i Liverpool.
På Albert Dock finner du konstmuseumet Tate, Liverpoolmuseum, slavmuseum och Titanicmuseum.
Kopian på originalscenen finns på nuvarande The Cavern Club, vägg i vägg med numera stängda originalklubben.
Drag på The Cavern Club när The Mersey Beatles lirar covers.
Pubar och klubbar finns det gott om i Liverpool.
En lunch eller en middag på Bem Brasil på 47-49 Hanover Street är ett måste för den som älskar tillagat kött.
Ett Mekka för en Liverpoolsupporter. Det finns tre stora klubbshopar i staden, en på Liverpool One, en på St Johns shopping centre och en på Anfield stadium.
Ett Mekka för en Evertonsupporter. Det finns två klubbshopar i staden, en på Everton One och en på Everton Two.
Bill Shankly Gate, grind uppkallad efter tränarlegenden Bill Shankly utanför Anfield med den klassiska textraden ”You’ll never walk alone”.
”You’ll never walk alone”. I samband med semifinalen i FA-cupen 1989 dog 96 Liverpoolsupportrar. Utanför Anfield hedras deras minne, men också med arenasången ”You’ll never walk alone” inför varje hemmamatch.
The Albert är en av flera klassiska fotbollspubar intill Liverpool FC:s hemmaarena Anfield. På en matchdag kan det se ut så här.
Klassiskt rivalmöte, Liverpool-Manchester United.
Världens mest mytomspunna läktarsektion, The Kop, bjuder ständigt på sång när det är match.
Liverpoolinvånarna kallas för Scousers eller Liverpudlians. Ordet scouse används också om den lokala dialekten. Givetvis finns de fyra The Beatles-medlemmarna statyavbildade i naturlig storlek, på Pier Head.
Födelsebostad på Forthlin Road för The Beatles-medlemmen Paul McCartney.
Via Lime Street station tar du dig till och från flygplatsen i Manchester.

Prenumerera på Värmlandsbygden, ”välkommen-kampanj” t.o.m. den 29 mars,
klicka HÄR.