Man jobbade och vabbade samtidigt

publicerad 15 december 2022
- Av Redaktionen

En man i Filipstad påstår att han inte förstod att han skulle vara hemma med barnet när han vabbade – så han lämnade barnet på förskolan, sökte ersättning för VAB och gick till jobbet. Nu döms mannen till dagsböter.

Mannen lämnade sitt barn på förskolan och gick till jobbet, därefter ansökte han om ersättning för vård av barn, så kallad VAB, och fick utbetalat 20 759 kronor. Nu har mannen dömts till dagsböter, rapporterar NWT.

De felaktiga utbetalningarna skedde under 2017 och orsaken, menar mannen, beror på språksvårigheter. Han antyder att han helt enkelt inte förstod att ersättningen för vård av barn är sammankopplad med förlust av jobb. Han uppger att han trodde att ersättningen var till hjälp för ens barn.

Mannen nekar till brott och har betalat tillbaka de felaktiga ersättningarna. Han döms till 100 dagsböter om 50 kronor, totalt 5 000 kronor.

Tingsrätten anser att han förstod vad det var han ansökte om samt att man inte bör fylla i en ansökning man inte förstår och sedan på heder och samvete intyga att man har förstått.