Livskvalité vid Frykens strand

publicerad 6 augusti 2015
- Av Bo Bäckman

150807gts

Veckans värmländska gård till salu kanske inte kan kallas för gård men nog kan de väl passa under den här vinjetten ändå. Restaurang och camping med ett sagolikt läge vid övre Fryken. Varmt välkomna till ljuvliga Lysvik och denna pärla.

Lysvik är en av Sunne kommuns fem kyrkbyar. Här samsas en storslagen natur med en handlingskraftig befolkning. Sveriges snabbaste landsbygd finns i Ransbysätter som fått rekordsnabbt bredband tack vare byns eldsjälar.

Fryksdalsbanan stannar i Lysvik och i centrum finns på promenadavstånd skola, förskola, idrottshall, kyrka och äldreboende. Du hittar också en välsorterad lanthandel. Till restaurangen vid Frykens strand tar du med fördel båten och avnjuter vällagad mat i vattenbrynet. Intilliggande camping är ofta fullbelagd, så även vandrarhemmet på Berga hembygdsgård. Fritidslivet är rikt med vandringsleder och aktiva idrottsföreningar. Bygdens stolthet är damfotbollslaget Mallbackens IF.

Restaurangen precis vid vattenbrynet byggdes 1989 och inrymmer idag restaurang med plats för cirka 120 sittande matgäster. Restaurangen är handikappanpassad och har parkering med plats för buss.

Precis intill finns en allmän badplats med sandstrand. När man kommer in på restaurangen möts man av en entré med klädavhängning. Till höger vid entrén finns toaletter och passage till en kiosk som även har egen ingång.

Rakt fram vid entrén finns bardelen för betjäning. Innanför bardelen finns restaurangköket med full maskinell utrustning. Köket har separat kylrum och diskrum. I anslutning till köket finns personalutrymme med dusch och toalett. Till vänster i entrén finns matsalen med de två tornrummen där gästerna kan sitta i den härliga miljön med sjön Fryken precis utanför. Utgång till stor altan finns där gästerna kan sitta och äta vid bra väder. I anslutning till altanen finns Pärlans sandstrand där det vid vackert väder finns en utebar.

Vid baksidan av Pärlan finns utrymme som idag är två lägenheter vardera om 22 kvadratmeter och ett större förråd. Går att göra om till en större lägenhet om ca 80 kvadratmeter om man önskar. Bredvid restaurang Frykens Pärla ligger Lysviks camping med reception vid Pärlan.

På campingen finns fyra stugor för uthyrning. Här finns också servicehus med tvätt, dusch och köksavdelning samt separata toaletter för herr och dam. Vidare finns hela 70 husvagnsplatser med el, vatten och avlopp. Campingen arrenderas av Sunne kommun.

Vill du driva företag mitt ute på den värmländska landsbygden? Vill du ha ditt arbete i en sagolik miljö vid vattnet och tycker du om att träffa nya mäniskor. Då kan Frykens pärla vara något för dig.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: ERIK NYGREN HUSFOTO