måndag 21 april 2025
ANNONS:

Låt förnuft och fakta dominera

publicerad 25 januari 2019
– Av Värmlandsbygden

Äntligen blev det vinter, i alla fall för en stund. Kyla som nyper i näsan, som får luften att kännas som en kallsup när man är för glupen i andetagen. Skare som krasar med torr snö under som sviktar som bomull. Is i skägget som får en att för en kort stund likna skidlegendaren Wassberg, kort sagt – vinter. Nödvändigt för både min och naturens livscykel.

Eller som en vän konstaterade – om man aldrig får löpa risken att fastna med tungan på en lyktstolpe då finns ingen spänning kvar i livet. Jo då, han testade och ja, han fastnade som alla tidigare år.

På vädertemat har det varit lite islossning i statsapparaten. Ett par domar där staten förlorat, till förmån för den enskilde markägaren, har gett hopp om att sunt förnuft kanske kan få en plats i handläggningen framöver. Mark och miljödomstolen i Umeå avgjorde en principiellt viktig dom, där man slår fast att skogsägare ska få ersättning när staten förbjuder avverkning. Kan tyckas att det finns en självklar logik i det, men i fallet med den fjällnära skogen i Västerbotten nekade skogsstyrelsen just det – man tyckte inte att skogsbruk var en pågående markanvändning så därför behövde inte staten betala.

Med sitt beslut skapade man i princip naturreservat på markägarens bekostnad. Men markägarna stämde staten och fick rätt. Staten ska nu betala 18.6 miljoner kr plus ränta får det datum skogsägaren fick avslag på sin avverkningsansökan. En tydlig signal om att den privata äganderätten måste respekteras, även när staten vill skydda natur.

Men en enskild dom löser inte de systemfel som finns inom bland annat lagstiftningen och regelverken för markanvändning och skogsbruk. När det gäller den fjällnära skogen vet vi inte om staten kommer överklaga domen, eller om man drar slutsatser som kommer påverkar andra liknande beslut. Innan vi har nya politiska beslut som värnar markägandet så kommer det finnas en stor osäkerhet.

Därför är det oerhört viktigt att Centerpartiet nu driver fram förändringar av lagstiftningen. I uppgörelsen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet finns två tydliga punkter som ska genomföras. • Värna och stärk den privata äganderätten till skogen. Stärk rättssäkerheten för markägare och företag och säkerställ att markägare ska få ekonomisk kompensation för inskränkningar i ägande- och brukanderätten i den utsträckning de har rätt till. Nationella skogsprogrammet ska främja en växande skogsnäring, särskilt fokus på goda villkor för företagande i skogssektorn. • Artskyddsförordningen ska ses över för att effektivt och rättssäkert kunna skydda hotade arter och vara tydlig gentemot markägare om när man har rätt till ersättning Den utökade nyckelbiotopsinventeringen återupptas inte.

Glädjande är också att Länsstyrelsen Värmland fick bakläxa kring besluten om småskalig vattenkraft. De dammar man ville att ägarna skulle ta bort för att återställa vattnets väg, får vara kvar om domarna står sig. Både när det gäller Silverfors kraftverk och dammen vid Norums gård gör Markoch miljödomstolen en helt annan tolkning än länsstyrelsens handläggare. En viktig seger för ägarna och en viktig seger för det sunda förnuftet.

Min, lite naiva, förhoppning är att det kanske kan vara ett tema för 2019. Ett år när förnuft och fakta kan få dominera efter ett år av känslor och osaklighet.

ANNONS:

Forskare skapar unik hjärnkarta med hjälp av mus och filmklipp

publicerad 17 april 2025
– Av Redaktionen

Med hjälp av en mus som fick titta på olika filmklipp, från bland annat The Matrix, har forskare skapat den största funktionella 3D-kartan över en del av en däggdjurshjärna någonsin. Den högupplösta kartan innehåller mer än 200 000 hjärnceller.

Tankar, känslor, tal och rörelser styrs av neuroner i hjärnan som skickar signaler via axoner, dendriter och synapser. Men hur nätverk av nervceller samverkar – och hur störningar i dessa kopplingar kan bidra till sjukdomar som Alzheimers eller autism – är ännu inte fullständigt kartlagt.

Du kan ställa upp tusen hypoteser om hur hjärncellerna kan göra sitt jobb, men du kan inte testa hypoteserna om du inte vet det kanske mest grundläggande – hur cellerna är kopplade till varandra, säger Clay Reid, forskare vid Allen Institute, till CBC.

I ett nytt projekt, som presenteras i totalt åtta studier av ett globalt team med över 150 forskare, vill man ta ännu ett steg framåt i hjärnforskningen genom att kartlägga delar av en mushjärna. Under två timmar fick musen titta på olika klipp från filmer, bland annat från The Matrix, och sedan lyckades forskare kartlägga celler i en kubikmillimeter av musens hjärnvävnad och genom det skapa en högupplöst 3D-karta. Den innehåller över 200 000 hjärnceller, varav omkring 82 000 är neuroner.

Den tidigare mest detaljerade kartan över en människohjärna innehåller 16 000 neuroner.

Som att titta på ”nattens stjärnor”

Den nya kartan fångar också aktiviteten hos tiotusentals nervceller som avfyrar signaler och interagerar med varandra för att bearbeta visuell information. Resultaten ”är verkligen fantastiskt vackra”, säger Forrest Collman, neurovetare vid Allen Institute, som är medförfattare till studien.

När man tittar på det får man verkligen en känsla av vördnad inför komplexiteten i hjärnan som är väldigt lik den när man tittar upp på nattens stjärnor, säger han till Nature.

Forskarna kallar projektet ett nytt grundläggande steg inom hjärnforskningen och tror att tekniken som utvecklats kan bli användbar för att identifiera störningar i hjärnan. Nästa steg är att kartlägga en hel mushjärna.

Den teknik som utvecklats i det här projektet kommer att ge oss vår första chans att verkligen identifiera någon form av onormalt mönster av konnektivitet som ger upphov till en störning, säger Sebastian Seung, neurovetare och datavetare från Princeton, en av studiens ledande forskare.

Varg simmade mot fiskare i Bysjön

publicerad 9 april 2025
– Av Redaktionen

När Marcus Norman var ute på en lugn fisketur i Bysjön fick han plötsligt oväntat sällskap – av en simmande varg.

Händelsen, som inträffade vid Södra By utanför Åmotfors under måndagen, fångades på film.

Man kommer antagligen aldrig få vara med om det igen, säger Marcus Norman till SVT.

Det var när han fick syn på vargen på land som situationen tog en oväntad vändning. Djuret gick ner i vattnet och började simma – rakt mot båten.

Mötet blev kort, men minnesvärt – och nu sprids Marcus filmklipp i sociala medier.

Värmland får årets första värmebölja

publicerad 31 mars 2025
– Av Redaktionen

Årets första värmebölja väntas rulla in över Värmland under den första aprilveckan, med temperaturer som tillfälligt når sommarlika nivåer.

Enligt SMHI:s meteorolog Linnea Rehn Wittskog inleds veckan med soligt men svalt väder. Under måndagen väntas temperaturer runt tio grader, följt av en kall natt.

På tisdagen stiger temperaturen markant och kan nå upp till 14–15 grader, medan onsdagen ser ut att bli veckans varmaste dag med upp till 17 grader.

Vi får tillfälligt sommarlika temperaturer, som för säsongen är mycket varmare, säger hon till NWT.

Värmen håller i sig lokalt även under torsdagen, men därefter drar kallare luft in. Fredagen väntas ge 7–8 grader, lördagen något kallare, medan söndagen kan bjuda på en liten temperaturökning.

Bojkott mot matjättarna efter stigande priser

publicerad 18 mars 2025
– Av Redaktionen

Efter att matpriserna ökat med nästan fyra procent i februari sprids nu en uppmaning på sociala medier att bojkotta de stora livsmedelskedjorna under veckan.

Matpriserna fortsätter att stiga, och nu uppmanas konsumenter att avstå från att handla i de större matbutikerna under en vecka. Syftet är att protestera mot de höga priserna och sätta press på livsmedelskedjorna.

I Karlstad deltar Katarina Gren och Henrik Lundén att i bojkotten.

Vi vill vara med för att reagera på att det inte är okej. Inte bara för oss utan också för barnfamiljer, pensionärer och andra grupper som haft det jättetufft, säger Katarina Gren till NWT.

Samtidigt är vissa tveksamma till bojkotten. Karlstadsbon Leo Tapper anser att initiativet kan vara bra, men är osäker på om det kommer att ha någon effekt.

Jag bojkottar inte bojkotten, men jag kommer nog inte att delta fullt ut i alla fall. Jag har inte planerat och handlat efter det.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.