Lantbruk med enskilt läge

publicerad 8 december 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans gård till salu är ett lantbruk med enskilt läge i Ekshärad. Här finns ett ett och ett halvplans bostadshus, 80 kvadratmeter, för permanent eller fritidsboende med tre rum, en loge, magasin/ladugård och nästan nio hektar mark. Välkommen till Solberg som ligger i Hagfors kommun.

Ekshärad i Hagfors kommun i nordöstra Värmland är en fin liten by där man kan hitta det mesta i form av service. Speciellt känd är orten för sin träkyrka och de alldeles speciella järnkors som pryder gravarna på kyrkogården. En hel rad med kända personer kommer från Ekshärad. Skidskyttarna Carl-Johan Bergman och David Ekholm är två av dem. Andra är Lars Löfgren, Dramatenchef, Bertil Jonasson, centerpartistisk riksdagsledamot, och friidrottaren Sofie Skoog.

Men tillbaka till vår gård. Den har inte varit permanent bebodd på många år och är därför inte iordningställd men om man kan se bortom det och fokusera på dess potential blir man nog glatt överraskad.

Det finns nämligen stora oanade möjligheter för den som är en aning händig. Det är inte tu tal om att det finns renoveringsbehov men det finns en bra och gedigen grund att stå på.

Bostaden är i ett och ett halvt plan med byggår 1934, det har tre rum varav ett är sovrum och en boarea på 80 kvadratmeter. På nedre plan finns en rymlig hall, ett kök med linoliummatta på golvet och ett tak i målad masonit.

Köksinredningen är av äldre modell och köket är utrustat med vedspis och elbänkspis. Innanför köket finns en kammare med en kamin.

På nedervåningen finns också ett vardagsrum med fernissat trägolv och spännpapp i taket. Badrummet på nedre plan har toalett, handfat och badkar.

På övre plan finns en stor inredningsbar hall med trägolv och trätex i tak och en öppen spis. Det finns även ett sovrum med linoleummatta och kamin. Dessutom finns kallvindsutrymmen.

Huset värms med direktverkande el och vedspis. Vattenkälla finns på gården och avloppet är enskilt.

Gården har en areal om 8,9 hektar fördelat på skog 6,4 hektar, åker 1,1 hektar, impediment 0,7 hektar och övrigt 0,7 hektar. Virkesförrådet på fastigheten är 153 kubikmeter per hektar.

Gällande övriga fastigheter finns det en loge med timmerkista, vidare ett magasin/ladugård där ladugårdsdelen är murad. Det finns också en loftbod på fastigheten.

Priset på den här fastigheten är 600 000 kronor eller högstbjudande.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: SKOGSMÄKLARNA