lördag 19 april 2025
ANNONS:

Klimatpolitik bäst utan skatt

publicerad 17 maj 2019
– Av Dennis Johansson

OPINION (VB)

Inför Europaparlamentsvalet har klimatet fått en allt starkare position. En fråga märks av allt mer – en EU-gemensam koldioxidskatt.

Vilken påverkan skulle en sådan kunna få, och kanske viktigast – är den redan utdömd innan den införts? I exempelvis Tyskland, pågår det sedan en längre tid en emellanåt hätsk debatt om en liknande skatt vi i Sverige redan har infört. Förbundskansler Angela Merkel (CDU) verkar i nuläget tänka ut vilket som är bäst för landet – klimatanpassning, eller att istället gasa på och försöka driva på ekonomin. Oavsett vilket, en koldioxidskatt är inget som riktigt fått fäste hos den breda massan. På industrinivå skulle en europeisk motsvarighet till skatten kunna innebära en hastig nedgång i produktionskraft.
Bland EU-länderna har Sverige, Danmark och Finland sedan början av 1990-talet en koldioxidskatt. Anledningen till att alla EU-medlemmar ska införa en gemensam sådan skatt, är eftersom den anses täcka upp för de utsläpp som ändå sker trots handeln med utsläppsrätter. Däremot, precis som det tyska motståndet gjort gällande, den europeiska industrin hymlar inte med att konkurrenskraften kan påverkas negativt. Även om förslaget kommer från svenskt håll där klimatpolitik är del av en stark tradition, är det ganska troligt precis som bland annat Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) uttryckt det, att: ”Liberalerna sätter allt sitt hopp på en koldioxidskatt som aldrig kommer bli av.” (AB 26/4) Införandet av en gemensam koldioxidskatt kan endast ske om alla EU-länder är överens.
Globalt är frågan om koldioxidens skadeverkningar allt viktigare, men införs ofta som symbolpolitik. Någon egentlig effekt är det därför svårt att tala om eftersom motståndet fortfarande är tillräckligt kompakt gentemot de som vill se långsiktig förändring. Energisektorn i länder med stora utsläpp från exempelvis kolkraftverk är knappast i behov av att genomföra några större förändringar om inte politiken sätter stopp för dem. I nuläget är kostnaderna för att bryta mot eventuella lagar tillräckligt låga för att industrier inte ska behöva anpassa sig. Utsläppen fortsätter därför oavsett hur mycket klimataktivism vi genomför i Sverige. På global nivå gäller helt andra spelregler.
För att återkomma till Tyskland. Där anses dieseln för viktig för de tyska arbetstagarna, för att politiken allt för lättvindigt ska belägga den med en skatt. Sverige används dock som ett kontinuerligt exempel när skatten synas ur alla möjliga vinklar. Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), Merkels efterträdare, är högst skeptisk till att angripa utsläppen via skattsedeln. Det drabbar fel part – medborgarna. Det finns intelligentare sätt. 
I Sverige vill Fredrick Federley och övriga Centerpartiet få bort subventionerna till fossil energi och istället satsa på klimatinnovationer. Det är rätt väg vi måste ta, för det måste bli dyrare att släppa ut – men inte genom ökade kostnader åt medborgarna.

MATHIAS GRIMPE
Centerpressens Nyhetsbyrå
Foto: PIXABAY

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 17 maj 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande

ANNONS:

Forskare skapar unik hjärnkarta med hjälp av mus och filmklipp

publicerad 17 april 2025
– Av Redaktionen

Med hjälp av en mus som fick titta på olika filmklipp, från bland annat The Matrix, har forskare skapat den största funktionella 3D-kartan över en del av en däggdjurshjärna någonsin. Den högupplösta kartan innehåller mer än 200 000 hjärnceller.

Tankar, känslor, tal och rörelser styrs av neuroner i hjärnan som skickar signaler via axoner, dendriter och synapser. Men hur nätverk av nervceller samverkar – och hur störningar i dessa kopplingar kan bidra till sjukdomar som Alzheimers eller autism – är ännu inte fullständigt kartlagt.

Du kan ställa upp tusen hypoteser om hur hjärncellerna kan göra sitt jobb, men du kan inte testa hypoteserna om du inte vet det kanske mest grundläggande – hur cellerna är kopplade till varandra, säger Clay Reid, forskare vid Allen Institute, till CBC.

I ett nytt projekt, som presenteras i totalt åtta studier av ett globalt team med över 150 forskare, vill man ta ännu ett steg framåt i hjärnforskningen genom att kartlägga delar av en mushjärna. Under två timmar fick musen titta på olika klipp från filmer, bland annat från The Matrix, och sedan lyckades forskare kartlägga celler i en kubikmillimeter av musens hjärnvävnad och genom det skapa en högupplöst 3D-karta. Den innehåller över 200 000 hjärnceller, varav omkring 82 000 är neuroner.

Den tidigare mest detaljerade kartan över en människohjärna innehåller 16 000 neuroner.

Som att titta på ”nattens stjärnor”

Den nya kartan fångar också aktiviteten hos tiotusentals nervceller som avfyrar signaler och interagerar med varandra för att bearbeta visuell information. Resultaten ”är verkligen fantastiskt vackra”, säger Forrest Collman, neurovetare vid Allen Institute, som är medförfattare till studien.

När man tittar på det får man verkligen en känsla av vördnad inför komplexiteten i hjärnan som är väldigt lik den när man tittar upp på nattens stjärnor, säger han till Nature.

Forskarna kallar projektet ett nytt grundläggande steg inom hjärnforskningen och tror att tekniken som utvecklats kan bli användbar för att identifiera störningar i hjärnan. Nästa steg är att kartlägga en hel mushjärna.

Den teknik som utvecklats i det här projektet kommer att ge oss vår första chans att verkligen identifiera någon form av onormalt mönster av konnektivitet som ger upphov till en störning, säger Sebastian Seung, neurovetare och datavetare från Princeton, en av studiens ledande forskare.

Varg simmade mot fiskare i Bysjön

publicerad 9 april 2025
– Av Redaktionen

När Marcus Norman var ute på en lugn fisketur i Bysjön fick han plötsligt oväntat sällskap – av en simmande varg.

Händelsen, som inträffade vid Södra By utanför Åmotfors under måndagen, fångades på film.

Man kommer antagligen aldrig få vara med om det igen, säger Marcus Norman till SVT.

Det var när han fick syn på vargen på land som situationen tog en oväntad vändning. Djuret gick ner i vattnet och började simma – rakt mot båten.

Mötet blev kort, men minnesvärt – och nu sprids Marcus filmklipp i sociala medier.

Värmland får årets första värmebölja

publicerad 31 mars 2025
– Av Redaktionen

Årets första värmebölja väntas rulla in över Värmland under den första aprilveckan, med temperaturer som tillfälligt når sommarlika nivåer.

Enligt SMHI:s meteorolog Linnea Rehn Wittskog inleds veckan med soligt men svalt väder. Under måndagen väntas temperaturer runt tio grader, följt av en kall natt.

På tisdagen stiger temperaturen markant och kan nå upp till 14–15 grader, medan onsdagen ser ut att bli veckans varmaste dag med upp till 17 grader.

Vi får tillfälligt sommarlika temperaturer, som för säsongen är mycket varmare, säger hon till NWT.

Värmen håller i sig lokalt även under torsdagen, men därefter drar kallare luft in. Fredagen väntas ge 7–8 grader, lördagen något kallare, medan söndagen kan bjuda på en liten temperaturökning.

Bojkott mot matjättarna efter stigande priser

publicerad 18 mars 2025
– Av Redaktionen

Efter att matpriserna ökat med nästan fyra procent i februari sprids nu en uppmaning på sociala medier att bojkotta de stora livsmedelskedjorna under veckan.

Matpriserna fortsätter att stiga, och nu uppmanas konsumenter att avstå från att handla i de större matbutikerna under en vecka. Syftet är att protestera mot de höga priserna och sätta press på livsmedelskedjorna.

I Karlstad deltar Katarina Gren och Henrik Lundén att i bojkotten.

Vi vill vara med för att reagera på att det inte är okej. Inte bara för oss utan också för barnfamiljer, pensionärer och andra grupper som haft det jättetufft, säger Katarina Gren till NWT.

Samtidigt är vissa tveksamma till bojkotten. Karlstadsbon Leo Tapper anser att initiativet kan vara bra, men är osäker på om det kommer att ha någon effekt.

Jag bojkottar inte bojkotten, men jag kommer nog inte att delta fullt ut i alla fall. Jag har inte planerat och handlat efter det.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.