Hektisk höst för Andreas Norlén

publicerad 21 december 2018
- Av Värmlandsbygden

Exklusiv intervju med Riksdagens talman

Riksdagens talman Andreas Norlén inledde torsdagen den 27 september samtal med partiföreträdare för att ta fram förslag till ny statsminister. Här ser vi talman Andreas Norlén tillsammans med Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

EXKLUSIVT/POLITIK (Vb)

Redan som femton – åring blev östgöten vice ordförande i MUF i Ödeshög. Sedan den 24 september har han landets tyngsta titel man kan bli vald till, då han valdes till Sveriges riksdags talman. Värmlandsbygden fick en exklusiv intervju med Andreas Norlén, 45.

Det plingade till i mejlboxen. Mejlet kom från talmannens pressekreterare och där stod det ”talman Andreas Norlén vill gärna medverka i en intervju i dag. Han ringer upp dig klockan 14.00 om det passar?” Det var dagen före dagen då Stefan Löfven (S), för andra gången under hösten, röstades ner av riksdagen som statsminister och därmed regeringsbildare. Och tre minuter över två ringde telefonen, med en ursäktande och något lite skamsen talman på andra sidan luren. ”Äh, bara tre minuter sen. Inte ens en akademisk kvart ju och han har den yrkesrollen”, tänkte jag.

Men det är ju så han är, Sveriges riksdags talman. Vänlig, trevlig, korrekt och tålmodig – han gav oss på Värmlandsbygden exklusiva 41 minuters intervju. Och jag tänkte med ett leende, efter att vi lagt på luren, ”det fick inte ni… SVT, TV4, Sveriges radio” med flera. Men då ligger Värmlandsbygden Sveriges riksdags talman varmt om hjärtat – det kommer du få läsa mer om i detta reportage, om du inte redan visste.

Att Stefan Löfven skulle röstas ner visste så klart ingen dagen före, men oron fanns hos talmannen att så kunde ske – då han befinner sig ju mitt i smeten och även han naturligtvis följer nyhetsutvecklingen även han. – Ärligt talat trodde jag vi skulle ha kommit längre i regeringsbildningen vid det här laget, säger Andreas Norlén, dagen innan hans andra statsministerförslag röstas ner i riksdagen, till Värmlandsbygden. M en han fortsätter vara lugn och saklig sedan han den 24 september av kammarens ledamöter röstades fram till Sveriges riksdags talman – trots att han nu har spelat ut två av sina fyra kort innan landet skulle tvingas till ett extra val. – Hösten har varit speciell. Inte sedan talmannen för första gången 1975 fick uppdraget att ta fram statsminister – kandidater till riksdagen har det varit ett så här tufft politiskt läge, erkänner Andreas Norlén som dagen efter samtalet och efter att Stefan Löfven röstats ner för första gången öppet i media berättade att han träffat valmyndigheten för att förbereda myndigheten, som är Sveriges centrala valorganisatör, på att det kan bli extra val i Sverige. Andreas Norlén har som talman hittills föreslagit Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven till statsministerposten för riksdagen. Båda har röstats ner, Kristersson den 14 november och Löfven den 14 december. Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf har fått chansen att sondera, men meddelade talmannen att sonderingen misslyckats – och därmed fick inte Annie Lööf chansen att i kammaren röstas fram som statsminister… den gången.

Gång på gång har Andreas Norlén, under höstens försök att få fram en statsminister som kan bilda regering, inför den samlade svenska storpressen fått svara på tuffa frågor. Ofta samma fråga på samma presskonferens, men från annan media som då naivt nog tror att hans svar kommer vara annorlunda mot vad det var för en minut sedan – eller tio minuter sedan. – Jag försöker alltid avge så ärliga svar som möjligt, säger talmannen och fortsätter: – När jag står där inför media eller inför mina andra uppgifter har jag intalat mig själv att bara vara mig själv, jag kan inte vara någon annan. Och det är lugn, saklighet, ärlighet och faktiskt en viss touch av humor svenskarna möter när de ser och hör landets nya talman. Dock, ska förtydligas, att när det allvar då håller Andreas Norlén humorn för sig själv. Proffsigt. Han har med sitt sätt att ”vara sig själv” byggt upp ett starkt förtroende av de allra flesta i landet, vare sig det handlar om partiledare, kammarledamöter, media eller vanliga medborgare.

Bland annat har media gjort en grej av allt kaffedrickande som höstens alla talmansrundor inneburit. – Ja, det har blivit mycket kaffedrickande men det är ju självklart att man under ett möte bjuder på kaffe, säger han och skrattar. Som talman har Andreas Norlén inte bara uppdraget att föreslå en statsminister så att Sverige kan bilda regering eller att med sin stora talmans klubba leda debatter i kammaren. I hans ämbete ingår så oerhört mycket mer. – Regeringsfrågan har av naturliga skäl tagit mycket av min tid den här hösten men när vi har en regering blir det mycket fokus på andra frågor, säger han och tillägger: – Perioden hittills har varit speciell och ny för mig, dock har jag hela tiden lärt mig massor och insett att uppdraget som talman innebär många olika delar som jag inte kände till sedan tidigare. Bland annat har jag hunnit med ett 25-tal introduktionsmöten för just sådana delar.

Varje tisdag träffar talmannen sina vice talmän för att avhandla hur riksdagens arbete ska ledas. Varannan vecka träffar Andreas Norlén de av sina partigrupper särskilda utvalda gruppledare för att prata om ämnen som exempelvis debattregler och planeringsfrågor. Uppdraget som talman innebär också att företräda riksdagen vid olika besök. – Nyligen tog jag emot Italiens president (reds anm: Sergio Mattarella) under hans statsbesök i Sverige och jag har fått ta emot Denis Mukwege, en av de två som fick fredspriset 2018, berättar Andreas Norlén (reds anm: 63- åriga Mukwege är känd som världens ledande expert på att rädda kvinnor som utsatts för gruppvåldtäkter i krigshärjade områden och den andra fredspristagaren 2018 var Nadia Murad, 25-årig yazidisk kurdisk människorättsaktivist från Irak). Andreas Norlén träffade sin Helena, född Kjellström, i januari 2010 och paret blev sambos från sommaren 2011. Den 5 januari 2013 gifte de sig och Helena tog Norlén som efternamn. 2016 föddes sonen Henry. Sedan 2014 bor familjen i Norrköping och efter en hektisk höst väntar några härliga jullediga dagar för Sveriges riksdags talman. – Själva juldagarna ska jag se till att vara ledig och bara få vara med familjen och hinna se någon bra film. Hur det blir sen beror på regeringsfrågan, säger Andreas Norlén, till Värmlandsbygden dagen före riksdagens nej till Stefan Löfven som statsminister.

Normala år har riksdagen jullov, i år var det planerat från den 21 december till öppnandet den 15 januari 2019 – men 2018 är inget normalt år. – Röstar riksdagen nej till Stefan Löfven kommer jag jobba vidare och hålla regeringsfrågan igång. Sveriges framtid är naturligtvis viktigare än jullov, säger talmannen förtroendeingivande. Talmansämbetet är den högsta post en person kan väljas till i Sverige. I ämbetesrangordning kommer talmannen efter statschefen, det vill säga kung Carl XVI Gustaf, men före statsministern.

Text: DENNIS J HALL Bild: MELKER DAHLSTRAND/SVERIGES RIKSDAG


Det här är talman Andreas Norlén
Ålder
: 45 år. Familj: Fru Helena, sonen Henry (2,5 år). Bostad: Villa i Norrköping. Övernattningsbostad i Stockholm. Yrke: Sveriges riksdags talman. Kör: Volkswagon Passat. Äter: Helenas risotto. Eller en god biff. Dricker: Kaffe (blink, blink). Och vatten. Läser: Politiska biografier. Den senaste talmannen läste var biografin om USA:s 30:e president Calvin Coolidge (president 1923-1929). Tittar på: Mycket nyheter, men gärna en film, en romantisk komedi. Eller en serie, gärna ”House of cards”, ”Billions” eller ”På spåret”. Lyssnar på: Gärna Frank Sinatra. Lyssnar gärna på allt från klassisk musik och operetter till modernare musik. Övriga intressen: Familjen, hem, trädgård och historia (i allmänhet). Person jag gärna skulle vilja träffa (död eller levande + motivering): Winston Churchill (brittisk politiker, författare och officer, levde 1874-1965). Han var en man som aldrig gav upp och det tror jag även är en bra egenskap för en talman. Kuriosa: Talmannens mamma, Gunilla Persdotter Norlén, är ägare av Länstidningen Värmlandsbygden med flera tidningar. Andreas Norlén är styrelsesuppleant i Länstidningen Värmlandsbygden AB. Läs mer om Andreas Norlén: riksdagen.se (sök Andreas Norlén) och/eller på hans hemsida andreasnorlen.wordpress.com