Hästgård mitt i travriket

publicerad 4 juni 2015
- Av Bo Bäckman

gts_0605[1]

Veckans värmländska gård till salu är en drömgård för dig som vill ha häst och den ligger strategiskt mitt i travriket. Välkommen till Sjöbyn och gården Ängen.

Till Ängen hittar du genom att ta E45 från Säffle eller Åmål, svänga mot Tveta och följa vägen mot Sjöbyn. Vägen slingrar sig fram längs sjön, med det märkliga namnet Sjönsjö och när man kommer fram till en hårnålskurva ligger gården där.

Det är ingen traditionell hästgård storleksmässigt även om de fina stallarna talar omvänt. Hela 76,4 hektar mark fördelat på 53,5 hektar produktiv skogsmark med ett virkesförråd beräknant till 5983 skogskubik. Allt enligt skogsbruksplan upprättad 2010. Resterande areal består av 20,1 hektar åkermark och 2,8 hektar övrigt.

Mangårdsbyggnaden är på ett och ett halvt plan och har sju rum och kök varav tre är lämpliga som sovrum. Boarean är 120 kvadratmeter och byggnadsåret 1901. Nedre plan består av tre rum och kök. Köket är stort och vackert med sin spiskåpa och sina trädetaljer. Det är välutrustat och har även vedspis samt en utgång till uteplatsen. På plan ett hittar du också entrehall, tvättstuga, wc och en groventre. Plan två innehåller fyra rum och kök, en stor hall samt ett badkar med badkar.

Huset har två uteplatser, den ena i västerläge i form av ett trädäck och det andra en balkong i österläge. Byggnaden värms med el och vedspis i köket. Vatten och avlopp är enskilt. I ekonomibyggnaderna finns ett stall med sju boxar, spolrum, sadelkammare med minikök samt maskinhall med fodersilo.

På gården finns också ett magasin med skulltork för spannmål, ytterligare en ekonomibyggnad med verkstad, en ekonomibyggnad med två kallgarage, ett varmgarage med bastu och förråd. På fastigheten finns också en mindre byggnad med en hästbox samt en gäststuga innehållande ett stort rum, med altan och eluppvärmning.

Så var det priset då. Vad kan en sådan här gård kosta? Vår fastighet har ett utgångspris på 5 000 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN