Hallå där….

publicerad 28 december 2018
- Av Värmlandsbygden

Gunilla Norlén, ägare av Värmlandsbygden

Länstidningen Värmlandsbygdens ägare Gunilla Norlén tillsammans med närmaste familjen, sonen Andreas (Sveriges riksdags talman), sonhustrun Helena och barnbarnet Henry (nu 2,5 år gammal). Bild: ANNA NYHOLMMOTALA/VÄRMLAND (VB)

För snart åtta år sedan köpte du genom Kurirengruppen Värmlandsbygden. Du drev då sedan tidigare Länstidningen Östergötland och gör så än i dag. Värmlandsbygden var vid köpet nedläggningshotat och skulle egentligen läggas ned. Då köpte du och med hjälp av dina anställda har tidningen sedan dess både stärkts och överlevt ytterligare åtta år. Med ljusa framtidsutsikter.

Hur kommer det sig att du köpte Värmlandsbygden?
– Det var Alex Svensson, tidigare chefredaktör på Värmlandsbygden, som berättade att Värmlandsbygden behövde hjälp och förmedlade kontakten med Halvar Pettersson, ordförande i tidningsföreningen. En trevlig man som vi kände gemenskap med från första stund. Han var på besök i Motala och vi bestämde oss för att försöka rädda Värmlandsbygden från nedläggning. Jag kände att jag ville utveckla ytterligare en tidning och det gjorde vi verkligen. Vi såg till att det varje vecka fanns med material från var och en av Värmlands läns 16 kommuner. Vi finns fortfarande kvar som en röst för landsbygden vilket jag hoppas att vi får göra och vara en lång tid framöver. Jag känner att det är många som vill läsa i papperstidningen vad som händer på den värmländska landsbygden.

Vad och hur mycket kände du till om Värmlandsbygden när du kritade på köpekontraktet?
– Inte mycket. Andreas (sonen och suppleant i bolagsstyrelsen) och jag var i Karlstad och besökte tidningsredaktionen och hälsade på befintlig personal. Det första vi gjorde efter övertaget var att byta lokal och hade turen att via Klövern få flytta in i lämpligt stora lokaler på Västra Torggatan 11 mitt i Karlstad.

Vad var dina tankar/målsättningar med Värmlandsbygden för snart åtta år sedan? Nåddes målen? Har det dykt upp nya mål längst med vägen?
– Min målsättning var att ge prenumeranterna en god vän fylld med artiklar från den värmländska landsbygden. Uppmärksamma det som ingen annan såg.

Vad är du mest stolt över gällande Värmlandsbygden de här första åtta åren?
– Jag är jättestolt över att tidningen har utvecklats genom åren och inte minst nu med ny chefredaktör och ansvarig utgivare som gör ett kanonjobb på plats i Värmland. En drivande kraft som ser till att ta hand om våra frilansskribenter och med deras hjälp fortsatt fylla tidningen med bra material.

Från köpet fram till februari 2018 var du själv chefredaktör och ansvarig utgivare av Värmlandsbygden? Sedan lämnade du över till undertecknad och backade ett steg till ”bara” ägare. Hur kommer det sig?
– Jag har fått en underbar liten Henry som jag gärna vill ägna lite tid åt, Andreas son, mitt barnbarn, som utvecklas varje dag. Jag vill att han ska säga ”Vill till famor” och inte ”Inte famor”, som han säger i dag. Tiden har inte riktigt räckt till honom nu heller på grund av olika orsaker.

Under 2018 har Värmlandsbygden firat 70 år som tidning – vad skulle du vilja säga till tidningens trogna och nya prenumeranter/ läsare?
– Njut av tidningen med material från hela Värmlands län i den enda tidningen som inte ingår i en stor koncern.

Då får vi se en nya jubileumsintervju om tio år, när Värmlandsbygden firar 80 år – eller hur?
Svar: Det jobbar vi hårt för både jag och övriga.

Tack för intervjun Gunilla Norlén – Värmlandsbygdens ägare sedan 2011.

Text: DENNIS J HALL