Hagfors hissar regnbågsflaggan

publicerad 31 maj 2019
- Av Dennis Johansson

HAGFORS (VB)

Nyårsdagen, midsommardagen och på valborgsmässoafton när kungens födelsedag firas. Då och på de andra allmänna flaggdagarna under året har den svenska blågula flaggan vajat på kommunens flaggstänger.
Från och med i år kommer det även att flaggas under Värmland Pride – med regnbågsflaggan.

Ska en kommun hissa regnbågsflaggan? Den frågan har på flera håll varit en riktigt het potatis. När Hörby kommun i Skåne hissade flaggan kom protesterna från Sverigedemokraterna som bestämt hävdade att ”en kommun inte ska ägna sig åt att flagga för privata saker som sexualitet”.

Ifjol sommar sågades en flaggstång med hissad regnbågsflagga ner och i Eskilstuna stals regnbågsflaggan både från flaggstången utanför kommunhuset och från flaggstången vid Klosters kyrka där den också var hissad.

I andra kommuner har det varit självklart att hissa regnbågsflaggan ofta i samband med att lokala prideveckor eller pridefestivaler ägt rum.
I Karlstad där regnbågsflaggan vajat under Värmland Prideveckan varje år valde man att förra året göra flaggningen till permanent offentlig utsmyckning för att belysa HBTQ-frågorna även alla andra veckor på året.
I Hagfors har det däremot…

BRITTA NYBERG
Foto: PIXABAY

Läs mer i Värmlandsbygdens papperstidning den 31 maj 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande