Gravida kroppen till beskådan

publicerad 25 april 2019
- Av Bo Bäckman

”Just detta att inte få ha sin kropp ifred. Den erfarenheten ligger så djupt och det är så många som varit med om det.” Ett citat av Elaine Eksvärd, SvD 2019-03-08, om sexuella trakasserier. Men jag relaterar till min kropp i det stadie vi är just nu: min mage, min bebis och jag.

Min kropp verkar aldrig numera vara min kropp. Människor tar sig friheten att kommentera den hejvilt, från alla håll.

”Oj! Vilken STOR mage du har!”, ”Hur många är det därinne egentligen?”, ”Är du säker på att du ska ha i maj?”, ”Ja, har man större utgångsläge blir ju magen också större”.

Helt plötsligt förvandlas jag till en enda stor vandrande kropp. Mitt jag försvinner. Helt plötsligt är alla kommentarer om kroppslig förändring helt okej att uttala, och det högt och inför andra.

”Här kommer tillväxtutskottet!”

Kvinnors kroppar är alltid utsatta. Är kvinnor bara en kropp som ska kläs upp, förskönas, ha en stor rumpa och liten midja, platt mage, mascara, mellanrum mellan låren och som är i rummet för att betraktas? Genom hela livet är det så himla mycket fokus på våra kroppar. Och jag är trött på det. Det är bara fokus på våra kroppars yttre, inte funktioner som att faktiskt nära upp ett helt liv där inne, att vi bli aptrötta, mår illa och är tunga men ändå förväntas jobba heltid och fungera lika glatt och normalt som vanligt utan bebis i magen.

I sociala medier finns många grupper för gravida att samlas i och samtala. Jag tog upp den här frågan och upplevelserna haglade in. Det är inte bara jag, vi är många. Ingen gravid mage tycks i betraktarens öga vara okej. För liten, för stor, för kantig, för rund. Och nu är det dags att vi lyfter detta, på allvar och på riktigt: Vad är okej att säga till varandra? Vad säger vi till en gravid om hennes kropp?

Mamatummy Day den 25 april uppmärksammar magar efter förlossning med allt som kan ske. Men vi behöver en gravidmage-dag. Alla gravidmagar ser olika ut, vissa är små, andra stora, vissa är runda, andra är mer kantiga. Bebisen lägger sig precis hur den vill därinne och vi bär på olika sätt. För att våra kroppar är olika.

Och vet du vad vi vill svara till alla er som kommenterar våra kroppar eller lägger era händer på våra magar? ”Är inte du lite för stor för att inte vara gravid?”, ”Gå och känn på ditt eget fläsk om du är så sugen!” och ”Jag kan i alla fall skylla min mage på graviditet, vad skyller du din på?”. Alla förslag till svar som kom upp i Facebook-gruppen.

Låt våra kroppar vara olika och låt bli att kommentera. Vi har tillräckligt med hets om vikt och utseende i samhället. Låt oss vara gravida och få slappna av under en tid av våra liv och fokusera på att skapa en kropp istället för att vara en kropp.

Marie Persson (C)
Gravid med barn nummer två Ordförande Centerkvinnorna i Värmland