Gård vid Hovfjällets fot

publicerad 10 september 2015
- Av Bo Bäckman

gard_till_salu_ 150911

Vägsjöfors ligger omkring 19 kilometer norr om Torsby. Här finns bland annat Sveriges sydligaste fjällnatur på Hovfjället, som även är ett naturreservat. På Hovjället finns både alpin skidåkning och längdskidspår i vacker natur. Sommartid finns fina vandringsleder.

Brockensjöarna är navet i Vägsjöfors och det finns flera fina badplatser kring sjöarna. Här finns även Vägsjöfors herrgård med både restaurang och övernattning. Det finns dessutom en bensinmack med kiosk/minilivs.

Söderut ligger Torsby. Där kan du kombinera sommar och vinter året om. I skidtunneln råder full vinter och här samsas hängivna skidåkare med glada amatörer. Badhuset har tropiskt klimat med 30 grader i vattnet.

I närheten av Vägsjöfors finns kultur för alla. Konstnärsgården i Vägsjöfors bjuder på glas-, textil-, foto- och bildkonst. Även på Sahlströmsgården, Bovilgården och Heidruns bokcafé har den finkulturelle oaser.

Vår gård Ängen har ett ljust och öppet läge vid Hovfjällets fot och den är första hus vid infarten till Hovfjället, där bostadshuset fint ramas av de gedigna timrade uthusbyggnaderna, som bland annat inrymmer mysig gäststugedel. Alla byggnader är utvändigt målade under 2014.

Bostadshuset, som är på 171 kvadratmeter inrymmer i entréplan: grovingång, ett rymligt kök med matplats, matsal med garderobsvägg, vardagsrum med ekparkett och kakelugn och allrum. Här finns även ekonomidel med tvättstuga och pannrum med bergvärmepump och vedpanna samt liten källardel.

Till övre plan kommer man via trappan i allrummet. Här finns en möblerbar hall, två sovrum, duschrum samt allrum med tre fönster i två väderstreck.

Till gården hör flera byggnader, bland annat en uthusbyggnad i timmer under tak av plåt. El finns indraget och den inrymmer en gäststugedel med braskamin samt ett loft med sängplatser. Det finns också en vävstugedel, snickarverkstad och garage.

Ytterligare en uthusbyggnad finns i timmer och trä under tak av plåt med garage, förråd/loge samt flera vedbodar. På gården finns också en jordkällare med gjutet valv.

Gårdens areal är på 4,1 hektar varav 3,7 hektar är produktiv skogsmark. Jakträtt ingår. Priset på denna fina fastighet är 475 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: CAMILLA CLASSON/HUSFOTO