Gård med fint läge i Bjurtjärn

publicerad 25 juni 2015
- Av Bo Bäckman
Bilder: SARA VILAGOS
Bilder: SARA VILAGOS

Veckans värmländska gård till salu hittar du i Bjurtjärn. Det är en välarronderad gård på 63,7 hektar med flera byggnader. Välkommen till Ökna i Bjurtjärn i Storfors kommun.

Du hittar vår gård mellan Kristinehamn och Storfors i höjd med Kväggen. Det är bra pendlingsavstånd till såväl Kristinehamn, Karlstad, Karlskoga och naturligtvis Storfors.

Gården har en areal på 63,7 hektar och den produktiva skogsmarken utgör 47 hektar enligt upprättad skogsbruksplan med ett beräknat virkesförråd om 6330 skogskubik. Fastighetens medelbonitet är beräknad till 6,1 skogskubik per ha. Impediment utgör 4,6 hektar och åkermarken totalt 10,2 hektar. Två jakträtter finns, den norra delen av fastigheten ingår i Kväggens vvo och den södra delen ingår i Kväggeshyttans vvo. Fiskerätt ingår också inom Ullvetterns fiskevårdsområde

Bostadsbyggnaden är i 1 ½ plan byggt år 1832 med 3 rum och kök. Huset helrenoverades under 1950-talet. Det värms med bergvärmepump som installerades ny år 2011 samt direktverkande el-element på övre plan.

Framför bostadshuset finns en grusad rondell med en flaggstång i mitten. Trädgårdstomten utgörs av fina gräsmatteytor runtom husen och många fruktträd och prydnadsträd och -buskar.

På entréplan finns en hall i vinkel med ett flertal garderober och bra avhängnings-möjligheter. Här finns även trappen ner till källaren. Ett stort kök med en rymlig matplats intill köksfönstret och bra förvaringsmöjligheter/ arbetsytor. Köksinredningen är av äldre modell oc har ett rymligt skafferi. Köket är utrustat med en kombinerad kyl/frys spis samt en vedspis. Vardagsrummet är i två sektioner och har parkettgolv. Badrummet har wc, tvättställ och duschkabin, tvättmaskin samt en tvättho.

På övre plan finns en möblerbar hall med en sidovind. Här finns också ett sovrum med snedtak och två sidovindar. Källarutrymmet består av en matkällare/ förråd samt ett pannrum längst in där bergvärmepumpen finns placerad.

En ekonomibyggnad med ladugård, loge, mjölkrum och sädesmagasin finns också på gården. Det är gjutet golv i djurstallet samt höskulle ovanför ladugårdsdelen.

Lillstugan består av en mindre lägenhet bestående av ett rum och kök samt ett verkstadsutrymme på gaveln av huset. Lägenheten inrymmer kök med trägolv samt en vedspis, Ett sovrum/ vardagsrum finns och den har varit obebodd en längre tid. Vi hittar också en rymlig oisolerad maskinhall/traktorgarage samt vedbod/ hönshus, ett pumphus och en jordkällare.

Text: MARI NÄLSÉN