Förändringar kommer och går

publicerad 7 december 2018
- Av Värmlandsbygden

Känns midvinternattens köld extra hård såhär framåt juletider, eller kanske är det något som istället känns fantastiskt bra när ljusdrottningen närmar sig? Kanske är något på gång som kommer att göra hela livet annorlunda? Eller åtminstone göra en liten skillnad imorgon?

Vi vet inte vad som finns bakom nästa hörn, och det kanske är lika bra? Hur långt fram är den där förändringen, förbättringen, förlustelsen, förtjusningen? Om vi visste vad som skulle komma skulle aldrig livet bli lika spännande som det faktiskt är! Vissa förändringar är jobbiga, vissa helt nödvändiga. Vissa fasliga, vissa fantastiska. Vissa små, vissa vidunderliga. Vissa är som en liten nysning, vissa som en jordbävning och andra som en smeksam västanvind. Som människor är vi olika, då en del av oss lever med förändringar som drivkraft, en del av oss tycker det bara är jobbigt och resten av oss är någonstans däremellan. Det är dessutom skillnad under olika tidsperioder av våra liv. Ibland vill man ha mer förändring, ibland en mindre och emellanåt kanske man sitter helt nöjd.

En del gånger kastas man in i nya saker helt utan egen vilja och utan att man kan påverka så mycket. Glider runt på det berömda bananskalet eller som ett torrt höstlöv i Klarälvens virvlar, och det känns som man kastas hit och dit utan att kunna påverka. Andra gånger sker sakerna för att man verkligen vill det, jobbar för det och verkligen har längtat efter den där dagen när det äntligen är dags! Som ett barn på julafton slår man upp ögonen och kastar sig glatt – och kanske lite nervöst – in i drömmar som slagit in.

Du börjar med den där träningen du pratat om så länge, kanske med kursen i att karda och spinna, ditt nya jobb som högstadielärare eller buss – chaufför, du hämtar hundvalpen du velat ha sedan du var fem år och nu när du äntligen lyckats övertala din egen familj om att en hund är det bästa som finns – 30 år senare? Du ska kanske hämta förlovningsringen du vill överraska din käraste med? Eller är det första dagen du är pensionerad och inte behöver följa tiderna på ett inrutat jobb? Eller dagen för att äntligen ge dig iväg på den där resan med din bästa kompis, som ni pratat om sedan tidiga ton – åren och ni nu efter studenten äntligen ska ge er ut på? Förändringar kommer och förändringar går. Något kommer alltid att hända- och oftast det är det enda vi kan vara helt säkra på. Sörj inte för det som inte hände, ta vara på det bra som blivit, lev det bästa du kan.

Var du än är i livsresan just nu och vad du än har framför dig är vi på väg in i juletider med ljus, frid, värme, omtanke och framtidstro, och jag tillönskar dig så mycket av dessa som går. Det är just du värd!