EU-valet – är det verkligen viktigt?

publicerad 29 mars 2019
- Av Bo Bäckman

När vi röstade om medlemskap i EU var jag en av dem som röstade nej. Skulle vi rösta om medlemskap i dag skulle jag rösta ja av många orsaker.

EU började som ett fredsprojekt efter andra världskriget genom att hitta samarbete inom känsliga områden för att minska risken för krig. Sedan dess har samarbete utvecklats och i dag är det 28 medlemsländer och vi har fri rörlighet av varor och tjänster inom Europa som ger oss en större valfrihet.

Men behöver vi verkligen vara medlemmar i EU? Det är så långt bort, påverkar EU:s beslut dig och din vardag?

Behöver vi rösta i EU-valet? Ja, Ja och Ja!

Av alla beslut som tas i Sveriges kommuner är cirka 65- 70 procent påverkade av EU:s politik på något sätt. Därför är det oerhört viktigt att någon som delar dina värderingar representerar dig och Sverige i EU-parlamentet.

Sedan vi blev medlemmar i EU har vi kunnat resa, bo, jobba och studera var vi vill i Europa. Vi kan ringa och surfa utan att bli ruinerade när vi är i något av medlemsländerna.

Om olyckan är framme när vi är på semester kan vi ringa 112 oavsett var vi är och vara säkra på att få hjälp. En ovärderlig trygghet när hjälpen behövs som mest.

Vi har ett säkerhetssamarbete och gemensamt polissamarbete, Europol, som jobbar mot narkotikahandel, terrorism och människohandel över landsgränserna.

Alla minns nog de fruktansvärda skogsbränderna förra sommaren och tack vare vårt medlemskap fick vi hjälp från andra europeiska länder. Oerhört värdefullt för alla inblandade.

Vi har stora utmaningar när det gäller miljö och klimat och här görs gemensamma satsningar för att minska klimatpåverkan. Bland annat genom forskning och satsningar på sol-, vind- och vattenenergi. Tack vare Centerpartiet har andelen förnybar energi ökat och skogsindustrin har arbetats in som ett tydligare alternativ.

Centerpartiet har också jobbat för att införa förbud mot antibiotikabehandling i förebyggande syfte och i dag är det förbjudet i hela EU.

Som dykare ser jag hur våra hav och stränder ser ut. Vi ser bilder och rapporter i nyheter av djur som dör av svält på grund av att magarna är fulla med plast. Det här är inte bra!

Vi behöver alla tänka på var vi slänger plast och skräp men det räcker inte. Det här måste vi jobba med i hela Europa – och världen.

Jag är en av Centerpartiets kandidater till Europaparlamentet och en av mina hjärtefrågor är renare hav och vatten.

Som företagare och landsbygdsivrare ser jag också saker som behöver förändras och förenklas med EU:s riktlinjer. De måste ta hänsyn till att våra länder ser olika ut och har olika förutsättningar för att det ska vara en sund konkurrens.

När vi röstade om medlemskap i EU var valdeltagandet 83 procent. Därefter har valdeltagandet varit skrämmande lågt med tanke på hur mycket EU påverkar och betyder för Sverige.

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet och oavsett om du går och röstar eller inte kommer EU:s politik påverka dig och din vardag.

Så, fundera på vad som är viktigt för dig, prata med kandidaterna, bestäm dig för vem som ska bli din representant, använda din rättighet och gå och rösta!

Karola Svensson (C)
Kommunalråd, Falköpings kommun. EU-kandidat.