tisdag 24 juni 2025
ANNONS:

En riktigt svensk högtid

publicerad 5 juli 2019
– Av Dennis Johansson

OPINION (VB)

Midsommar är en av våra allra svenskaste högtider och ett utmärkt exempel på hur svenska makthavare måste göra för att hantera vår egensinnighet.

I den fortsatta jakten på den svenska folksjälen, såhär efter vår lätt nervösa nationaldag, har turen kommit till en av de mesta svenska högtiderna, midsommar.

Midsommar kan tillsammans med Valborg sägas vara en av våra mest typiska högtider, de förekommer i just Norden och Baltikum och har tydliga distinkta drag och egna traditioner. 
De har även gemensamt att de är högtider med lång historia som bygger på det mest ursprungliga sättet för människor att observera tidens gång, astronomiska fenomen. Valborg kommer av ett firande av vårdagjämningen och midsommar markera midsommarsolståndet. Det är två tidpunkter som människor, särskilt här i norra Europa där ljusets skiftningar över året är mycket stora, under lång tid markerat och uppmärksammat. 
Både Valborg och midsommar har även det gemensamt att de började som någon form av hedniska högtider som firats av svenskarna under mycket lång tid, där kristendomens intåg behövde hantera högtidernas popularitet. Att Norden blev kristet så sent är något som satt spår i vår folksjäl och det här är ett typiskt exempel. Om man som makthavare vill försöka få människor att bete sig mer i linje med den nya ordningen, men märker att folkviljan är solid, kan man antingen försöka tvinga fram förändring, eller inta en pragmatisk hållning och låta människor behålla det beteende som de sätter värde på och istället ändra ramverket så det passar in. 
Både i fallet med midsommar och Valborg valde den styrande kyrkan att inte försöka förbjuda högtiderna helt utan att ge dem en ny mening. För Midsommar fanns en kyrklig tradition att fira Johannes döparens dag exakt sex månader efter Jesus födelse, som ju sades vara den 25 december. Datumet blev således den 24 juni vilket var nära och bra i tid till midsommar, men högtiden blev aldrig ”Johannes döparens dag” som i många andra länder även om det var praktiskt för den kristna världsbilden att ha de två dagarna så nära. Valborg hade inte någon lika given kristen kontext och fick därför bara sonika bli en dag som firades för helgonet Walburga, en för oss i Sverige relativt ointressant brittisk nunna som fick en tillbakalutad roll men iallafall bidrog med namnet. 
De här högtiderna är mer djupt symboliska för oss svenskar är vad någon nationaldag någonsin har varit eftersom de har ett verkligt kulturarv i vårt land. Det kommer vara mycket viktigare för en person som flyttat till landet och genuint vill förstå dess kultur att följa med en kompiskrets och fira midsommar än att vifta med flaggor på Sergels torg den 6 juni. 
Dessa högtiders historia är också en viktig lärdom om den svenska folksjälen. Svenskarna behöll sin särart längre än de flesta andra länder i Europa, var aldrig en del av Rom, blev inte kristna fören efter 1000 talet. Det kan vara en liten del av lösningen på frågan om vår egenhet. De många bondeupproren redan under medeltiden visar också på en grundmurad tjurighet mot allt för hårt tryck uppifrån. Svenskar anpassar sig inte allt för enkelt, även om makten och dess vilja skiftar. 
I jakten på hur svenskhet ska definieras såhär efter nationaldagen är detta kanske en av de viktigaste lärdomarna. Det går inte att pressa svenskarna allt för hårt att överge sina traditioner eller ge upp sina vanor. Det är en insikt att ta med sig oavsett om man studerar debatten om EU, förändrade värderingar i samband med migration, eller förbudspolitik och höga bensinskatter.

HANNA MARIE BJÖRKLUND (C)

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 5 juli 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande

ANNONS:

Stora nätstörningar i Värmland

publicerad 16 juni 2025
– Av Redaktionen

Tele2:s nattliga omkopplingar har orsakat omfattande nätstörningar i Värmland. Tio kommuner är drabbade och det är oklart när problemet är löst.

Under natten mot måndag genomförde Tele2 omkopplingar vid sin driftcentral, men lyckades inte återställa systemet. Företaget arbetar nu med att åtgärda felet.

Tele2 ska ha skickat ut sms om problemet, säger Mats Larsson, enhetschef på stadsnät drift, till NWT.

Hur länge störningen kan pågå är i nuläget oklart.

 

McDonald’s i Värmland bland de sämst recenserade i Sverige

publicerad 23 maj 2025
– Av Redaktionen

En McDonald’s-restaurang i Töcksfors får hård kritik från gäster – och placerar sig i botten av landets ranking.

Med ett genomsnittsbetyg på 2,3 stjärnor på Google är McDonald’s i Töcksfors näst sämst recenserad i Sverige, enligt en sammanställning av NWT. I Värmland har ingen annan McDonald’s lika låga betyg.

Recensionerna vittnar om lång väntetid, bristande service och feldebiteringar.

Astrit Ala, vd för Hjelte Restaurang där McDonald’s i Töcksfors tycker det är tråkigt att restaurangen får sådant lågt betyg.

Inte kul att se restaurangen få låga genomsnittsbetyg, särskilt för restaurangens medarbetare som gör sitt bästa varje dag för att ge gästerna en bra upplevelse, säger han till NWT.

Två misstänkta i Karlstad – utreds för mordförberedelser

publicerad 6 maj 2025
– Av Redaktionen

En man med gängkopplingar och en kvinna i 30-årsåldern misstänks för att ha planerat ett mord i Karlstad under valborgshelgen.

Mannen har kopplingar till Bandidos och misstänks för förberedelse till mord, medan kvinnan misstänks för att ha medverkat. Hon greps den 1 maj och häktades i helgen, rapporterar SVT.

Mannen greps två dagar senare och sitter nu frihetsberövad i väntan på tisdagens häktningsförhandling i Värmlands tingsrätt. Båda misstänks på sannolika skäl – den högre misstankegraden – men nekar till brott.

Åklagarna är i nuläget förtegna om vad utredningen rör sig om.

Värmland bland topplänen för hundraåringar – kraftig ökning på fem år

publicerad 22 april 2025
– Av Redaktionen

Allt fler svenskar blir 100 år – och Värmland tillhör de län där ökningen varit som störst. Mellan 2020 och 2024 ökade antalet hundraåringar i länet med 6,3 procent, enligt ny statistik från SCB.

Totalt har gruppen hundraåringar i Sverige ökat med 20 procent de senaste fem åren. Värmland placerar sig bland de fem län med störst ökning, tillsammans med bland andra Dalarna och Östergötland.

Ökningen hänger ihop med att vi fått bättre sjukvård och mer kunskap om vad som är skadligt, exempelvis rökning, säger Peter Nordström, professor i geriatrik vid Akademiska sjukhuset till SVT.

Bland dem som nyligen fyllt 100 år finns Ingrid Hollvaster från Uppsala. Hon tar sin ålder med ro.

Det är inget märkvärdigt, men man måste sköta sig, säger hon.

Totalt ökade antalet 100-åringar i 16 av landets 21 län under perioden. Förutom Värmland låg även Gävleborg, Jönköping och Skåne högt i statistiken.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.