En hundraåring som åldrats väl

publicerad 7 juni 2019
- Av Dennis Johansson

OPINION (VB)

Den 24 maj var det 100 år sedan Sveriges riksdag röstade för kvinnlig rösträtt. Det är när vi tittar tillbaka som vi kan se hur mycket jämställdhetsarbetet åstadkommit under ett sekel. Den kvinnlig rösträtten är en hundraåring som åldrats utomordentligt väl.

Det är få som ifrågasätter den rätten i Sverige. Historiska framgångar får emellertid aldrig bli en ursäkt till att sluta försvara jämställdheten, särskilt då kvinnofientliga vindar blåser i Europa.

För hundra år sedan var Sverige långt ifrån det öppna samhälle vi lever i idag. Kvinnors frihet var i huvudsak bunden till patriarkala normer i hemmet, arbetslivet och politiken. Trots rösträttens hundraårsfirande är det inte förrän långt senare som andra kvinnoreformer fick genomslag. Först 1935 fick kvinnor lika stor folkpension som män och 1938 legaliserades preventivmedel. Det är inte förrän år 1962 som begreppet ”kvinnolön” försvann från löneavtal. År 1971 skrotades sambeskattning och 1975 legaliserades fri abort i Sverige (Expressen 8 mars).
Jämställdhetsarbetet har skett konstant och vinsterna har kommit stegvis. Det är en viktig princip som fortfarande är lika aktuell i Sverige och i omvärlden.
På andra sidan Atlanten har den amerikanska delstaten Alabama sänkt abortgränsen till en sådan låg nivå att det bör klassas som ett abortförbud. Abort är förbjudet efter två veckors graviditet och läkare som utför en ”sen” abort riskerar 99 års fängelse. Abortgränsen gäller för alla kvinnor, vilket även innefattar unga tjejer som blivit gravid till följd av incest och våldtäkt. Det är en djupt kvinnofientlig politik som sätter kvinnors liv, hälsa och frihet på spel.
Trots att jämställdheten är stark i vårt avlånga land betyder det inte att omvärlden tänker likadant. Vi ska inte tro att aborthatet stannar ute i Atlanten. Abortförbud tillämpas i vårt grannland Polen och på semesterparadiset Malta. För två år sedan försökte den polska regeringen få igenom ett totalt abortförbud (även vid incest och våldtäkt), men regeringen fick backa efter omfattande protester från allmänheten. Parallellt med demonstranternas frihetskamp fick motståndarsidan ihop 450 000 underskrifter för totalförbudet (5 oktober 2016). Fri abort är aldrig en självklarhet – inte ens i vårt europeiska grannland.
Samtidigt som vi firar den svenska demokratins hundraårsdag får vi inte glömma bort att jämställdhets- och demokratiarbetet fortfarande behövs. Det bästa sättet att fira vår hundraåring är att rösta i våra allmänna val. Det är så vi hedrar och förvaltar våra historiska framgångar på riktigt.

LINNEA HYLÉN
Centerpressens Nyhetsbyrå

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 7 juni 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande