En av trehundratusen

publicerad 12 februari 2018
- Av Värmlandsbygden
2017 FIA World Rally Championship / Round 02 / Rally Sweden / February 09-12, 2017 // Worldwide Copyright: Rally Sweden/McKlein

Man behöver inte vara rallynörd för att ge sig ut i de värmländska skogarna och se fartvidunder i världsklass under Rally Sweden. Gerry Holm från Linköping är en av dem som åker varje år. Det har han gjort utan avbrott sedan 1976.
– Ja, förutom 1990. Fast då var det inställt på grund av det var dålig tjäle, säger han till Värmlandsbygden.

Första gången fick han följa med morbror Björn och hans rallykompisar, även han en inbiten rallynörd som även körde tävlingar både nu och då. 
På den tiden så tävlade man, med korta uppehåll för mat och sömn, även på nätterna. Efter 1986 slutade man dock med det i samband med att grupp B-bilar förbjöds.– Det var riktiga monsterbilar och efter några dödsolyckor för mycket bestämde man sig för att ta bort dem ur tävlingssammanhang.

De första åren sov killarna i bilen från fredag till söndag, Gerry som var yngst fick samsas med pedalerna på golvet, två av de andra delade på fram- och baksäte.
– Och Saab V4 är ju knappast någon stor bil, säger han och ler vid minnet. Nuförtiden har många Bed and breakfast poppat upp som svampar ur jorden och det finns massor att välja på under rallyt. För dem som är ute i god tid, vill säga.