Dom: Männen förgrep sig på tonårsflickor

publicerad 17 november 2022
- Av Redaktionen

Två män köpte starksprit och tog med sig två minderåriga flickor till en lägenhet. Där blev ena våldtagen och den andra sexuellt utnyttjad. Nu har en av männen dömts till våldtäkt mot barn och den andra för sexuellt ofredande av barn.

De båda männen, 23 och 25 år gamla, fick kontakt med tonårsflickorna via Snapchat. De bestämde sig för att träffas och i samband med mötet köpte 25-åringen starksprit på Systembolaget.

Sedan tog alla fyra bussen till 23-åringens lägenhet. 25-åringen betalade två barnbiljetter för flickornas bussresa, något som senare skulle användas som bevis för att han kände till att båda var en bra bit under 15 år.

Vad som hände i lägenheten har dock männen och flickorna helt olika versioner av. Enligt en av männen ska flickorna ha tagit med sig starkspriten som 25-åringen köpt och druckit av den olovandes utanför lägenheten. Flickorna menar dock att de blev bjudna och därefter blev båda väldigt berusade.

När de lite senare ringde en anhörig berättade de vad som sedan hänt i lägenheten. Då berättade de att en av dem våldtagits och den andra blivit utsatt för ett våldtäktsförsök.

Den 25-årige mannen åtalades då för försök till våldtäkt mot barn och olovligt anskaffande av alkohol. 23-åringen åtalades sin tur för våldtäkt mot barn. Båda männen förnekade brott.

Tingsrätten har nu dömt 23-åringen till två år och åtta månaders fängelse för våldtäkt mot barn, rapporterar NWT. Han ska också betala 240 000 kronor i skadestånd och vara kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

25-åringen döms till skyddstillsyn för att han anses ha köpt alkoholen till flickorna och även för sexuellt ofredande mot barn. Han ska betala 50 000 kronor i skadestånd. Han är dock inte frihetsberövad.

Åklagaren Lena Bohlin som åtalat honom för försök till våldtäkt mot barn överväger nu om hon ska överklaga domen.

Det kan bli aktuellt, säger hon.