Det är så mycket centerpolitik att jag jublar

publicerad 31 januari 2019
- Av Värmlandsbygden

Att vara människa är inte alltid lätt. Vi ställs inför många prövningar genom livet. Något av det första svåra valet är mellan om jag vill leka med bollen eller bilen. Bägge är ju så fantastiskt roliga och rullar fram.

Ibland handlar det om att du måste välja mellan en budapestbakelse eller en biskvi. Bägge kittlar smaklökarna på ett utsökt sätt. Andra prövningar handlar om vilka värderingar du har och hur du bemöter människor som har värderingar som är motsatta dina egna. Varje prövning i livet ger oss erfarenheter som vi bär med oss. Varje erfarenhet gör att du som människa växer dig starkare. Sverige har varit igenom en prövning sedan riksdagsvalet i september 2018. Det har varit ett otal låsningar inom diverse olika samtalskonstellationer.

Genom hela valrörelsen har partiledningen med Annie i spetsen varit oerhört tydliga med budskapet att Centerpartiets givna utgångspunkt är att hålla ihop Alliansen med det största partiets ledare som statsminister. Efter att valresultatet levererades började förhandlingarna.

Efter många turer hit och dit, upp och ner, fram och tillbaka så landade riksdagen slutligen i att rösta fram Stefan Löfven som statsminister för Sverige. Det tog 131 dagar för partierna att komma fram till detta. I media har vi kunnat läsa om och följa alla förhandlingsturer som varit. Det här resultatet är historiskt på många sätt. Som centerpartist har det inte varit lätt. Ska man välja mellan pest eller kolera? För mig är det ändå centerpartiets politisk som ska vara det vi vill ha ut ur en förhandling.

De 73 punkter som C, L, S och MP har kommit överens om är så mycket centerpolitik att jag jublar. Vad sägs om reformer för bättre villkor på landsbygden, en mer öppen och flexibel arbetsmarknad, bättre möjligheter för företag att skapa jobb, en nystart för integrationen, en mer medmänsklig migrationspolitik, valfrihet i välfärden, en mer liberal bostadspolitik… Ja, listan kan göras riktigt lång. Att finnas med i ett samarbete kring att förverkliga de här punkterna gör att jag ser med tillförsikt på framtiden.

När jag befinner mig på sociala medier så grumlas tillförsikten en aning. Det som bekymrar mig är alla dessa normala, vanliga människor, ibland ganska högt uppsatta, som kan häva ur sig okvädningsord, rena lögner, hot och personliga påhopp. Vad är det för värderingar vi visar våra barn/unga genom att bete oss på det viset? Jo, att det är okej att bete sig illa, rent av mobba någon, på nätet. Det är inte okej. Inte på något sätt. Då gäller det att vi andra vågar stå upp för det som är rätt, att säga ifrån när någon beter sig illa mot en annan människa. Det jag vill komma till med det här inlägget är att det är du själv som väljer hur du beter dig. Du är med och sätter tonen i debatten.

Du får stå till svars för det du har sagt eller skrivit. Det finns många kloka citat som jag har läst genom åren. Ett av de klokaste är att den du trampar på när du är på väg upp är den du kan möta när du är på väg ner. Med det i minnet samt att om du behandlar andra på det sätt du själv vill bli bemött på så är det min fasta övertygelse att vi får en medmänskligare värld.