Charmigt med sjönära läge

publicerad 1 september 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans gård till salu är en liten jordbruksfastighet belägen strax utanför Arvika. Den har lantligt och naturskönt läge och närhet till Glafsfjorden. Välkommen till Nyhem 1 i Klässbol, Arvika kommun.

Klässbol är framför allt känt för Klässbols linneväveri, som bland annat väver linnedukarna till Nobelfesten och till en del av Sveriges ambassader. Vävningen sker i mekaniska jacquardvävstolar.

Serviceutbudet i Klässbol omfattar en pizzeria med pub, försäkringsbolag, loppmarknad, diverse hantverksbodar och Café Kvarnen, där både kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia fikat i samband med besök till Klässbols linneväveri. Klässbol har även haft en lanthandel, men som numera är nedlagd.

Det finns gästhamn och ett flertal badplatser och även två förskolor och en skola för årskurs ett till sex i Klässbol.

Vår gård ligger en bit norr ut i Klässbol, längs väg 175 i det som kallas Hungvik. Bara ett stenkast från sjön.

Glafsfjorden är den största sjön i Värmland, borträknat Vänern. Den har en yta på knappt 94 kvadratkilometer, och är 36 meter djup. Sitt namn till trots är Glafsfjorden inte en fjord, det vill säga en havsvik, men den var det en gång i tiden. Runt 7500 före kristus var Glafsfjorden en fjord i det forntida innanhavet Ancylussjön. Idag kan man inte bara se Glafsfjordens ursprung på dess namn, utan också på sjöns form, den har nämligen fjordarnas karakteristiska långsmala utseende.

Än idag har dock Glafsfjorden förbindelse med havet. Glafsfjorden har nämligen en förbindelse med Vänern via andra vattendrag, som Söljeflagan, Stömneflagan, Björnöflagan, Gillbergasjön, Harefjorden och Byälven. Sammanlagt färdas på detta sätt vattnet från Glafsfjorden mer än 8 mil. Från Vänern går sedan den sista sträckan till havet via Göta älv. Glafsfjorden erbjuder goda bad- och fiskemöjligheter ska också tilläggas.

Vår gård är alltså en jordbruksfastighet på cirka två hektar med jakträtt. Bostadshuset är en charmig villa i 1,5 plan. Tilltalande stil exteriört samt interiört där man försökt bevara den gamla karaktären. Lantligt kök med vedspis och integrerade vitvaror. Och i huset finns tre fina fungerande kakelugnar samt en täljstenskamin. Badrummet är helkaklat och på övre plan finns genomgående fina trägolv. Uppvärmning sker med bergvärme. Jakträtt. Gällande övriga byggnader finns på fastigheten en uthusbyggnad samt en liten lillstuga.

Fastigheten ligger som tidigare nämnts nära Glafsfjorden. För eventuell möjlighet till båtplats kan man ansöka om medlemskap i bryggföreningen. Vid båtbryggan finns även en fin badstrand med sandbotten. Ytterligare fina bad- och båtplatser finns i Klässbol samt en fin badplats i Västra Hungvik.

Närhet in till Arvika, ca 14 km, där du har ett bra utbud av fina restauranger, biograf, matvaruaffärer, banker och apotek med mera. Bra kommunikationsmöjligheter till Arvika varifrån det sedan går bussar och tåg till Oslo, Stockholm och Göteborg.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: HUSFOTO


Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration – 50 nummer per år (endast 495 kr)
Följ oss: Facebook och Instagram