måndag 21 april 2025
ANNONS:

Böcker som får oss att må bra

publicerad 28 juni 2019
– Av Dennis Johansson
Marie Kvarnström, Susanne Aronsson och Emma Aronsson på Akademibokhandeln på Bergvik i Karlstad plockade ihop en bukett av semesterböcker. Foto: ANNA-KARIN WORLAND

HÄLSA OCH MÅ BRA (VB)

Många av våra kunder vill ha njutningsbara böcker att leva sig in i. De vill koppla av, må bra och njuta. Feelgoodböckerna ökar i popularitet. De tillsammans med spänningsromaner och fantasy på pocket är det vi säljer mest i semestertider, berättar Susanne Aronsson, butikschef på Akademibokhandeln på Bergvik i Karlstad.

Att läsa sig till välmående är till och med själva handlingen i feelgoodboken ”Den lilla bokhandeln i Paris” av Nina George där huvudpersonen Monsieur Perdu kallar sig för litterär apotekare.

Från sin flytande bokhandel belägen på en pråm på floden Seine ordinerar han romaner för alla livets motgångar. Genom att använda sin intuition finner han exakt den bok läsaren behöver.

ANNA-KARIN WORLAND

FAKTA – Pockettoppen
1) Bokhandeln på Riverside drive – Frida Skybäck
2) Din vän Forsete – Christina Erikson
3) De vänsterhäntas förening – Håkan Nesser
4) Mellan himmel och hav – Anna Fredriksson
5) Ett jävla solsken: en biografi om Ester Blenda Nordström – Fatima Bremmer
6) Sommar på den lilla ön i havet – Jenny Colgan
7) Bränn alla mina brev – Alex Schulman
8) Jag for ner till bror – Karin Smirnoff
9) En helt vanlig familj – Mattias Edvardsson
10) Mörkret – Ragnar Jonasson
Källa: Listan visar de pocketböcker som sålde bäst i Akademibokhandelns butiker föregående vecka. Detta är den topplista som förevisades i butiken på Bergvik i Karlstad vecka 25 2019.

Läs mer i Värmlandsbygdens papperstidning den 28 juni 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande

ANNONS:

Forskare skapar unik hjärnkarta med hjälp av mus och filmklipp

publicerad 17 april 2025
– Av Redaktionen

Med hjälp av en mus som fick titta på olika filmklipp, från bland annat The Matrix, har forskare skapat den största funktionella 3D-kartan över en del av en däggdjurshjärna någonsin. Den högupplösta kartan innehåller mer än 200 000 hjärnceller.

Tankar, känslor, tal och rörelser styrs av neuroner i hjärnan som skickar signaler via axoner, dendriter och synapser. Men hur nätverk av nervceller samverkar – och hur störningar i dessa kopplingar kan bidra till sjukdomar som Alzheimers eller autism – är ännu inte fullständigt kartlagt.

Du kan ställa upp tusen hypoteser om hur hjärncellerna kan göra sitt jobb, men du kan inte testa hypoteserna om du inte vet det kanske mest grundläggande – hur cellerna är kopplade till varandra, säger Clay Reid, forskare vid Allen Institute, till CBC.

I ett nytt projekt, som presenteras i totalt åtta studier av ett globalt team med över 150 forskare, vill man ta ännu ett steg framåt i hjärnforskningen genom att kartlägga delar av en mushjärna. Under två timmar fick musen titta på olika klipp från filmer, bland annat från The Matrix, och sedan lyckades forskare kartlägga celler i en kubikmillimeter av musens hjärnvävnad och genom det skapa en högupplöst 3D-karta. Den innehåller över 200 000 hjärnceller, varav omkring 82 000 är neuroner.

Den tidigare mest detaljerade kartan över en människohjärna innehåller 16 000 neuroner.

Som att titta på ”nattens stjärnor”

Den nya kartan fångar också aktiviteten hos tiotusentals nervceller som avfyrar signaler och interagerar med varandra för att bearbeta visuell information. Resultaten ”är verkligen fantastiskt vackra”, säger Forrest Collman, neurovetare vid Allen Institute, som är medförfattare till studien.

När man tittar på det får man verkligen en känsla av vördnad inför komplexiteten i hjärnan som är väldigt lik den när man tittar upp på nattens stjärnor, säger han till Nature.

Forskarna kallar projektet ett nytt grundläggande steg inom hjärnforskningen och tror att tekniken som utvecklats kan bli användbar för att identifiera störningar i hjärnan. Nästa steg är att kartlägga en hel mushjärna.

Den teknik som utvecklats i det här projektet kommer att ge oss vår första chans att verkligen identifiera någon form av onormalt mönster av konnektivitet som ger upphov till en störning, säger Sebastian Seung, neurovetare och datavetare från Princeton, en av studiens ledande forskare.

Frukt på lågstadiet ska ge lugnare klassrum

publicerad 14 april 2025
– Av Redaktionen

En frukt om dagen kanske inte bara håller doktorn borta – den kan även bidra till en bättre skolmiljö. Det hoppas forskare bakom ett pågående experiment på Kvarnbergsskolan i Karlstad.

Skolan är en av tio i landet som deltar i ett fruktexperiment för att undersöka om en daglig fruktstund kan påverka arbetsmiljön i klassrummet. Under två veckor har ljudnivån mätts i två årskurs två-klasser – en vecka med frukt, en vecka utan.

Tanken är att se om något så enkelt som en frukt kan ge effekt på både energi och koncentration.

Det har gått superbra, man får energi och är inte lika hungrig, säger 8-årige Jack Elfstrand till SVT.

Varg simmade mot fiskare i Bysjön

publicerad 9 april 2025
– Av Redaktionen

När Marcus Norman var ute på en lugn fisketur i Bysjön fick han plötsligt oväntat sällskap – av en simmande varg.

Händelsen, som inträffade vid Södra By utanför Åmotfors under måndagen, fångades på film.

Man kommer antagligen aldrig få vara med om det igen, säger Marcus Norman till SVT.

Det var när han fick syn på vargen på land som situationen tog en oväntad vändning. Djuret gick ner i vattnet och började simma – rakt mot båten.

Mötet blev kort, men minnesvärt – och nu sprids Marcus filmklipp i sociala medier.

Värmland får årets första värmebölja

publicerad 31 mars 2025
– Av Redaktionen

Årets första värmebölja väntas rulla in över Värmland under den första aprilveckan, med temperaturer som tillfälligt når sommarlika nivåer.

Enligt SMHI:s meteorolog Linnea Rehn Wittskog inleds veckan med soligt men svalt väder. Under måndagen väntas temperaturer runt tio grader, följt av en kall natt.

På tisdagen stiger temperaturen markant och kan nå upp till 14–15 grader, medan onsdagen ser ut att bli veckans varmaste dag med upp till 17 grader.

Vi får tillfälligt sommarlika temperaturer, som för säsongen är mycket varmare, säger hon till NWT.

Värmen håller i sig lokalt även under torsdagen, men därefter drar kallare luft in. Fredagen väntas ge 7–8 grader, lördagen något kallare, medan söndagen kan bjuda på en liten temperaturökning.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.