Berikar värmländska bygden

publicerad 30 augusti 2019
- Av Dennis Johansson
Mässgeneralen Kajsa Lander har varit ansvarig för Lillerudsdagarna i många år. Foto: LIA ÖRNBORN (alla bilder)

LILLERUD (VB)

Sista helgen i augusti äger den rum – Lillerudsdagarna.
Mässan lockar tusentals barn och vuxna som får klappa djur och se tornerspel.
I år kom det mäktiga 9 500 besökare.

(VB bjuder på hela texten, klicka på rubriken för att läsa mer)

Varje år sedan 4,5 decennier ligger Lillerudsdagarna inplanerad. Under dagarna har besökarna ett fullproppat schema med händelser att följa, för den som vill. och karta som leder en runt på skolområdet.
– Det är mycket människor som besöker Lillerudgymnasiet under helgen, konstaterar mässgeneralen Kajsa Lander.
Hon var ansvarig och projektledare för Lillerudsdagarna 2019 och har nu många års rutin i rollen. Kajsa såg man springandes runt hela området för att hjälpa till – hela helgen. Bland annat såg hon till att det fanns kartor vid ingångarna och att alla utställare känner sig nöjda.
Tidigare har Kajsa Lander jobbat på skolan, men hon har nu börjat arbeta på Studieförbundet Vuxenskolan. Kajsa tar dock fortfarande hand om Lillerudsgymnasiets evenemang – numera i samarbete med just Studieförbundet Vuxenskolan.
Inför Lillerudsdagarna kunde den som ville vara utställare kontakta arrangören och anmäla sig. Och gymnasiets mässa lockar i första hand nischade utställare som passar in på upplägget.
– I första hand önskar vi utställare som berikar den värmländska landsbygden, förklarar Kajsa.
Mässgeneralen kallar Lillerudsdagarna för en landsbygdsmässa. Några av utställarna kom från handelsträdgårdar, sålde egenproducerad honung, eller visade upp naturskafferiet, ostkakan eller djurförsäkringar. Barnen kunde så klart både rida ponny och åka vagn bakom häst, sitta i jordbruksmaskiner, hoppa i höet, klappa djur, titta på tornerspel, djurutställningar eller kaninhoppning och mycket annat. Mängder av hundföreningar var på plats och visade upp sig inför storpublik – en stor utmaning för de fyrbenta vännerna.
För skolans elever innebär inte Lillerudsdagarna någon rast och vila. Ett 40-tal av eleverna hjälpte till under mässhelgen – och eleverna får också chansen att vara med i hela processen; med planeringsarbetet, genomförandet och vara med i efterarbetet.
– Eleverna är stolta över att visa upp sin skola och djuren som finns här, berättar Kajsa Lander om elevernas medverkan under evenemanget.
Det var i år fyrtiofemte året som traditionen ägde rum. Många seniorer som besökt Lillerudsdagarna för många år sedan kommer tillbaka till evenemanget tillsammans med sina barnbarn. Mässan har utvecklats genom många år och är vädret med arrangören är det inte sällan mellan 8 000-10 000 besökare på plats under helgen med skarpt läge.
– Lillerudsdagarna är väldigt väderberoende, erkänner mässgeneralen.
Under Lillerudsdagarna 2019 deltog cirka 75 utställare, en mycket bra siffra menar arrangören – som bara hade kunnat släppa till ytterligare några få utställare.
– Koncept är bra och vi har vuxit mycket genom åren, menar Kajsa Lander som redan dagen efter började tänka på Lillerudsdagarna 2020.

Under Lillerudsdagarna kunde besökarna bland annat åka häst och vagn.
Persbyns bruksgård tog med sig alpackor och var en av utställarna.
Det fanns möjlighet för barn och vuxna att hälsa på djuren på nära håll.
Kaniner såldes och hittade nya ägare under evenemanget.
Tornerspelet ägde rum under lördagen och var ett populär inslag under Lillerudsdagarna.
Värmlandsbygden var också en av utställarna och vi passar på att tacka alla som besökte oss – och riktar ett extra tack till alla er som tecknade prenumerationer. Foto: DENNIS J HALL

LIA ÖRNBORN

Läs mer i Värmlandsbygdens papperstidning den 30 augusti 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration endast 395 kronor – 50 nummer per år.