lördag 19 april 2025
ANNONS:

Berikar värmländska bygden

publicerad 30 augusti 2019
– Av Dennis Johansson
Mässgeneralen Kajsa Lander har varit ansvarig för Lillerudsdagarna i många år. Foto: LIA ÖRNBORN (alla bilder)

LILLERUD (VB)

Sista helgen i augusti äger den rum – Lillerudsdagarna.
Mässan lockar tusentals barn och vuxna som får klappa djur och se tornerspel.
I år kom det mäktiga 9 500 besökare.

(VB bjuder på hela texten, klicka på rubriken för att läsa mer)

Varje år sedan 4,5 decennier ligger Lillerudsdagarna inplanerad. Under dagarna har besökarna ett fullproppat schema med händelser att följa, för den som vill. och karta som leder en runt på skolområdet.
– Det är mycket människor som besöker Lillerudgymnasiet under helgen, konstaterar mässgeneralen Kajsa Lander.
Hon var ansvarig och projektledare för Lillerudsdagarna 2019 och har nu många års rutin i rollen. Kajsa såg man springandes runt hela området för att hjälpa till – hela helgen. Bland annat såg hon till att det fanns kartor vid ingångarna och att alla utställare känner sig nöjda.
Tidigare har Kajsa Lander jobbat på skolan, men hon har nu börjat arbeta på Studieförbundet Vuxenskolan. Kajsa tar dock fortfarande hand om Lillerudsgymnasiets evenemang – numera i samarbete med just Studieförbundet Vuxenskolan.
Inför Lillerudsdagarna kunde den som ville vara utställare kontakta arrangören och anmäla sig. Och gymnasiets mässa lockar i första hand nischade utställare som passar in på upplägget.
– I första hand önskar vi utställare som berikar den värmländska landsbygden, förklarar Kajsa.
Mässgeneralen kallar Lillerudsdagarna för en landsbygdsmässa. Några av utställarna kom från handelsträdgårdar, sålde egenproducerad honung, eller visade upp naturskafferiet, ostkakan eller djurförsäkringar. Barnen kunde så klart både rida ponny och åka vagn bakom häst, sitta i jordbruksmaskiner, hoppa i höet, klappa djur, titta på tornerspel, djurutställningar eller kaninhoppning och mycket annat. Mängder av hundföreningar var på plats och visade upp sig inför storpublik – en stor utmaning för de fyrbenta vännerna.
För skolans elever innebär inte Lillerudsdagarna någon rast och vila. Ett 40-tal av eleverna hjälpte till under mässhelgen – och eleverna får också chansen att vara med i hela processen; med planeringsarbetet, genomförandet och vara med i efterarbetet.
– Eleverna är stolta över att visa upp sin skola och djuren som finns här, berättar Kajsa Lander om elevernas medverkan under evenemanget.
Det var i år fyrtiofemte året som traditionen ägde rum. Många seniorer som besökt Lillerudsdagarna för många år sedan kommer tillbaka till evenemanget tillsammans med sina barnbarn. Mässan har utvecklats genom många år och är vädret med arrangören är det inte sällan mellan 8 000-10 000 besökare på plats under helgen med skarpt läge.
– Lillerudsdagarna är väldigt väderberoende, erkänner mässgeneralen.
Under Lillerudsdagarna 2019 deltog cirka 75 utställare, en mycket bra siffra menar arrangören – som bara hade kunnat släppa till ytterligare några få utställare.
– Koncept är bra och vi har vuxit mycket genom åren, menar Kajsa Lander som redan dagen efter började tänka på Lillerudsdagarna 2020.

Under Lillerudsdagarna kunde besökarna bland annat åka häst och vagn.
Persbyns bruksgård tog med sig alpackor och var en av utställarna.
Det fanns möjlighet för barn och vuxna att hälsa på djuren på nära håll.
Kaniner såldes och hittade nya ägare under evenemanget.
Tornerspelet ägde rum under lördagen och var ett populär inslag under Lillerudsdagarna.
Värmlandsbygden var också en av utställarna och vi passar på att tacka alla som besökte oss – och riktar ett extra tack till alla er som tecknade prenumerationer. Foto: DENNIS J HALL

LIA ÖRNBORN

Läs mer i Värmlandsbygdens papperstidning den 30 augusti 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration endast 395 kronor – 50 nummer per år.

ANNONS:

Forskare skapar unik hjärnkarta med hjälp av mus och filmklipp

publicerad 17 april 2025
– Av Redaktionen

Med hjälp av en mus som fick titta på olika filmklipp, från bland annat The Matrix, har forskare skapat den största funktionella 3D-kartan över en del av en däggdjurshjärna någonsin. Den högupplösta kartan innehåller mer än 200 000 hjärnceller.

Tankar, känslor, tal och rörelser styrs av neuroner i hjärnan som skickar signaler via axoner, dendriter och synapser. Men hur nätverk av nervceller samverkar – och hur störningar i dessa kopplingar kan bidra till sjukdomar som Alzheimers eller autism – är ännu inte fullständigt kartlagt.

Du kan ställa upp tusen hypoteser om hur hjärncellerna kan göra sitt jobb, men du kan inte testa hypoteserna om du inte vet det kanske mest grundläggande – hur cellerna är kopplade till varandra, säger Clay Reid, forskare vid Allen Institute, till CBC.

I ett nytt projekt, som presenteras i totalt åtta studier av ett globalt team med över 150 forskare, vill man ta ännu ett steg framåt i hjärnforskningen genom att kartlägga delar av en mushjärna. Under två timmar fick musen titta på olika klipp från filmer, bland annat från The Matrix, och sedan lyckades forskare kartlägga celler i en kubikmillimeter av musens hjärnvävnad och genom det skapa en högupplöst 3D-karta. Den innehåller över 200 000 hjärnceller, varav omkring 82 000 är neuroner.

Den tidigare mest detaljerade kartan över en människohjärna innehåller 16 000 neuroner.

Som att titta på ”nattens stjärnor”

Den nya kartan fångar också aktiviteten hos tiotusentals nervceller som avfyrar signaler och interagerar med varandra för att bearbeta visuell information. Resultaten ”är verkligen fantastiskt vackra”, säger Forrest Collman, neurovetare vid Allen Institute, som är medförfattare till studien.

När man tittar på det får man verkligen en känsla av vördnad inför komplexiteten i hjärnan som är väldigt lik den när man tittar upp på nattens stjärnor, säger han till Nature.

Forskarna kallar projektet ett nytt grundläggande steg inom hjärnforskningen och tror att tekniken som utvecklats kan bli användbar för att identifiera störningar i hjärnan. Nästa steg är att kartlägga en hel mushjärna.

Den teknik som utvecklats i det här projektet kommer att ge oss vår första chans att verkligen identifiera någon form av onormalt mönster av konnektivitet som ger upphov till en störning, säger Sebastian Seung, neurovetare och datavetare från Princeton, en av studiens ledande forskare.

Frukt på lågstadiet ska ge lugnare klassrum

publicerad 14 april 2025
– Av Redaktionen

En frukt om dagen kanske inte bara håller doktorn borta – den kan även bidra till en bättre skolmiljö. Det hoppas forskare bakom ett pågående experiment på Kvarnbergsskolan i Karlstad.

Skolan är en av tio i landet som deltar i ett fruktexperiment för att undersöka om en daglig fruktstund kan påverka arbetsmiljön i klassrummet. Under två veckor har ljudnivån mätts i två årskurs två-klasser – en vecka med frukt, en vecka utan.

Tanken är att se om något så enkelt som en frukt kan ge effekt på både energi och koncentration.

Det har gått superbra, man får energi och är inte lika hungrig, säger 8-årige Jack Elfstrand till SVT.

Varg simmade mot fiskare i Bysjön

publicerad 9 april 2025
– Av Redaktionen

När Marcus Norman var ute på en lugn fisketur i Bysjön fick han plötsligt oväntat sällskap – av en simmande varg.

Händelsen, som inträffade vid Södra By utanför Åmotfors under måndagen, fångades på film.

Man kommer antagligen aldrig få vara med om det igen, säger Marcus Norman till SVT.

Det var när han fick syn på vargen på land som situationen tog en oväntad vändning. Djuret gick ner i vattnet och började simma – rakt mot båten.

Mötet blev kort, men minnesvärt – och nu sprids Marcus filmklipp i sociala medier.

Värmland får årets första värmebölja

publicerad 31 mars 2025
– Av Redaktionen

Årets första värmebölja väntas rulla in över Värmland under den första aprilveckan, med temperaturer som tillfälligt når sommarlika nivåer.

Enligt SMHI:s meteorolog Linnea Rehn Wittskog inleds veckan med soligt men svalt väder. Under måndagen väntas temperaturer runt tio grader, följt av en kall natt.

På tisdagen stiger temperaturen markant och kan nå upp till 14–15 grader, medan onsdagen ser ut att bli veckans varmaste dag med upp till 17 grader.

Vi får tillfälligt sommarlika temperaturer, som för säsongen är mycket varmare, säger hon till NWT.

Värmen håller i sig lokalt även under torsdagen, men därefter drar kallare luft in. Fredagen väntas ge 7–8 grader, lördagen något kallare, medan söndagen kan bjuda på en liten temperaturökning.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.