måndag 24 mars 2025
ANNONS:

Bäckström ”krigar” för försvaret

publicerad 22 maj 2020
- Av Dennis Johansson

TVETA (VB)

– Sverige har ett svagt civilförsvar, det ska vi ändra på, säger Daniel Bäckström (C).
Värmlandsbygdens läsare får en unik inblick i en av de värmländska toppolitikernas vardag.

Väster om Säffle, vid Vänern, ligger Tveta med sina drygt 650 invånare. Där bygger den svenska Försvarsmakten sin framtid.
Nej, riktigt så är det inte – men nästan.

Den värmländske populäre riksdagsmannen Daniel Bäckström (C), gruppetta i försvarsutskottet och därmed raka motparten till inrikesministern Mikael Damberg (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S), bor och vilar upp sig i Tveta mellan de hårda förhandlingarna i Stockholm.
– Just nu är det mycket försvar på agendan och det är tuffa tag i förhandlingarna inför ett nytt försvarsbeslut, förtydligar Bäckström.

Värmlänningen fanns med redan när försvarsberedningen startade för tre år sedan och har med hjälp av sin kunskap och tiden skaffat sig en aktningsfull position i riksdagshuset.
– Jag är öppen med att det är slitigt men samtidigt oerhört intressant. Och visst ringer Hultqvist ganska ofta för att förankra och diskutera saker.

Tillsammans med Liberalerna sitter Centerpartiet med den avgörande rösten till regeringen i budgetförhandlarna – så Daniel Bäckströms röst väger tungt.
– Nu har vi direkt påverkan på regeringens politik, klargör han.
När det gäller försvarspolitiken är det främst två delar förhandlingarna i försvarsberedningen handlar om; det militära samt hela det civila försvaret.

Hela försvaret har fått ökat anslag med fem miljarder kronor per år till och med år 2025, sammanlagt 25 miljarder kronor i ramhöjning. En ökning av försvarsekonomin med cirka 40 procent, men trots det finns stora utmaningar – pengarna räcker inte.
– Mycket har blivit dyrare. Det räcker att kika tio år tillbaka. Därför handlar mycket av förhandlingarna om innehållet för pengarna, berättar Bäckström och fortsätter:
– Dessutom diskuterar vi en fortsättning efter femårsperioden. Centerpartiet vill se ytterligare fem miljarder kronor per år även 2026 och 2027.
Bäckström har alltid de lokala tankarna med sig och menar att skulle förhandlingarna leda till ytterligare medel för åren 2026 till och med 2030 kan det bli en återetablering av artilleriet i Kristinehamn.
– Regementsstrukturen ska växa och en återetablering i Kristinehamn skulle vara militärstrategiskt viktigt för att utveckla försvarsförmågan även i västra Svealand.
Den värmländske riksdagsmannen menar på att försvarets utveckling kommer ta många år.

Andra delen, hela det civila försvaret, monterades, enligt Bäckström, ned helt under 1990-talet och det handlar krasst om vad samhället ska göra när det blir högre beredskap och krig.
– För mig och för Centerpartiet är detta oerhört viktiga frågor. Vi är nu utsatta för en mycket allvarlig global kris i och med covid-19 och det sätter hela landet på prov, förklarar Daniel Bäckström och syftar bland annat på utsattheten inom sjukvården men även inom en rad andra områden.
– Jordbruket. Produktionen av mat. Som det är i dag importerar Sverige mer än 50 procent mat och det är en stor säkerhetspolitisk risk, säger Bäckström och fortsätter:
– Vi behöver försörjningstrygghet i Sverige. När pandemin bröt ut stängde till exempel länder i Europa sina gränser, vilket bland annat innebar att olika nationer höll på mediciner och vårdutrustning som vi i Sverige var i behov av.

Att Sverige saknar reserver och har sårbarheter inom många delar/områden kan kunniga Daniel Bäckström rada upp exempel på, till exempel sjukvård, livsmedel, transport, el, infrastruktur och IT-säkerhet.
– Från Ryssland importerar vi en stor andel olja, och flera verksamheter saknar reservkraft och vi är därmed mycket sårbara, förtydligar han och tillägger:
– Vattenfrågan. I många svenska orter finns ett till två vattenverk, vad sker när ett av dem eller båda slås ut, hur påverkar det oss.
Det är med andra ord tunga saker som det förhandlas om inom försvarsberedningen – med Bäckström på plats.

Behöver vi vara direkt oroliga för ett väpnat krig i Sverige?
– Det vi gör är att vi rustar och förbereder oss för krig. Som läget är i världen i dag kan vi inte utesluta att ett väpnat angrepp kan komma, förklarar Bäckström och syftar bland annat på att reseavståndet mellan Stockholm och Ukraina endast är tio minuter längre bort än Bryssel.
– Sverige gör klokt i att ha en tröskeleffekt, det ska inte vara lätt att ta oss. Världen ser inte ut som den gjorde för tio år sedan.

Frågorna är många och den värmländske riksdagsmannen är mitt i smeten, som han själv uttryckte det.
– Jag tycker frågorna är intressanta och att dessutom ha påverkansmöjligheter är viktigt och spännande, säger han.
Mellan de tuffa förhandlingarna vilar Daniel Bäckström upp sig på sin gård hemma i Tveta.
– Hästarna, snickra och jaga ger mig fysisk träning och vila.

DENNIS JOHANSSON HALL
dennis.johansson@vby.se

BILDTEXT, ÖVERSTA BILDEN:
Värmländske riksdagsmannen Daniel Bäckström (C) sitter i tuffa budgetförhandlingar i försvarsfrågor med både försvarsministern och inrikesministern. Foto: CENTERPARTIET


Noterbart: Artikeln visas här på hemsidan i sin helhet samt kan läsas i Värmlandsbygdens papperstidning fredagen den 22 maj 2020.

Prenumerera på Värmlandsbygden du också, läs mer.
Nu med 15 procent rabatt!

ANNONS:

Bojkott mot matjättarna efter stigande priser

publicerad 18 mars 2025
-AvRedaktionen

Efter att matpriserna ökat med nästan fyra procent i februari sprids nu en uppmaning på sociala medier att bojkotta de stora livsmedelskedjorna under veckan.

Matpriserna fortsätter att stiga, och nu uppmanas konsumenter att avstå från att handla i de större matbutikerna under en vecka. Syftet är att protestera mot de höga priserna och sätta press på livsmedelskedjorna.

I Karlstad deltar Katarina Gren och Henrik Lundén att i bojkotten.

Vi vill vara med för att reagera på att det inte är okej. Inte bara för oss utan också för barnfamiljer, pensionärer och andra grupper som haft det jättetufft, säger Katarina Gren till NWT.

Samtidigt är vissa tveksamma till bojkotten. Karlstadsbon Leo Tapper anser att initiativet kan vara bra, men är osäker på om det kommer att ha någon effekt.

Jag bojkottar inte bojkotten, men jag kommer nog inte att delta fullt ut i alla fall. Jag har inte planerat och handlat efter det.

Färre unga besöker tandläkaren efter sänkt åldersgräns för gratis tandvård

publicerad 4 mars 2025
-AvRedaktionen

Vid årsskiftet sänktes åldersgränsen för gratis tandvård från 23 till 19 år. I januari minskade antalet tandläkarbesök i åldersgruppen med 43 procent jämfört med samma period förra året.

Sedan årsskiftet måste unga över 19 år själva bekosta sina tandläkarbesök. Effekten märktes direkt – i januari 2025 gjordes 43 procent färre tandläkarbesök i åldersgruppen än under samma månad förra året.

Arilsa Mulajs passade på att gå till tandläkaren innan lagen trädde i kraft och tror att förändringen kan leda till försämrad tandhälsa.

Ingen kommer att bry sig om tandhälsa, säger hon till SVT.

Tandvårdschefen Linda Back menar dock att det är för tidigt att dra slutsatser, då många unga sökte vård under hösten 2024 innan lagändringen.

Fler begår självmord

publicerad 25 februari 2025
-AvRedaktionen

Förra året dog 1 328 personer i självmord i Sverige, varav 50 i Värmland. Enligt experter kan fler liv räddas genom tidiga insatser och ökad medvetenhet om psykisk ohälsa.

Män står för över 70 procent av självmorden, särskilt i åldersgruppen 85 år och äldre. Enligt psykiatern och suicidforskaren Ullakarin Nyberg är det fortfarande tabubelagt för män att tala om psykisk ohälsa, vilket kan leda till att de inte söker hjälp i tid.

Jag tror att det delvis beror på kulturella faktorer, hur vi ser på mäns respektive kvinnors problematik. Psykisk ohälsa har blivit en kvinnlig domän där vi är ganska duktiga på att känna igen och prata om kvinnor som mår dåligt, säger Nyberg till NWT.

Forskning visar att många som överlever ett självmordsförsök senare hittar något att leva för. Därför är det viktigt att skapa tryggare miljöer och att våga prata om självmord, menar Nyberg.

Du kan till exempel säga ”jag är orolig. Jag vet att du mår dåligt och jag vet att många som mår dåligt tänker på självmord. Nu är jag rädd att det är så för dig.”

Jordbrukarpar får djurförbud

publicerad 18 februari 2025
-AvRedaktionen
Genrebild.

Efter flera års anmärkningar om bristande djurhållning har länsstyrelsen beslutat om djurförbud för ett jordbrukarpar i Värmland. Djuren har fått för lite mat och vatten samt varit täckta av avföring.

Länsstyrelsen i Värmland har inspekterat parets nötkreatur vid upprepade tillfällen sedan 2017 och funnit återkommande brister i djurhållningen. Djuren har vid flera tillfällen varit avmagrade, haft för lite foder och vatten samt varit täckta av så kallat gödselpansar – ett tjockt lager av torkad avföring.

Vid en inspektion upptäcktes att åtta nötkreatur skickats till slakt, varav tre var dräktiga, något paret missat. Inspektörerna har även noterat djur med gödselbränna, en frätskada orsakad av urin och avföring, rapporterar NWT.

Paret uppger att personliga skäl ligger bakom den eftersatta skötseln. Länsstyrelsen har nu beslutat att de tills vidare förbjuds att hålla hov- och klövdjur. De har sex veckor på sig att avveckla sin djurhållning, och beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten.

Share via
Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.

Send this to a friend