lördag 18 januari 2025
ANNONS:

2019 – ett eko från 2009

publicerad 18 januari 2019
- Av Värmlandsbygden

Februari 2009. Ett parti med kärnkraftsmotståndet i modersmjölken skakade. Partiledaren hette Maud Olofsson och hon hade bestämt sig för att läka en av alliansens allra mest sönderpillade sårskorpor. Januari 2019 gör hennes efterträdare samma resa.

Olofssons energiuppgörelse såldes in, men det gick inte lätt. Kärnkraften är ett genetiskt borgerligt trauma och hennes lösning var många tvivlande inför – däribland jag. Nu skulle alla avvecklingsårtal bort och det blev till och med möjligt att bygga nya reaktorer. Jag minns ett ganska upprört möte med värmländska centerpartister på en stämma i Säffle den våren. Vi var många som var mycket tveksamma.

Nu vet vi att vi hade fel. För det blev inga nya reaktorer. Tvärtom. Biobränslen och vindkraft fick spelregler som gjort att de växt och tagit över allt mer av energimarknaden. Mer än hälften av energin i Sverige är nu förnybar. Det som skapades där och då lade grunden för en hållbar – och marknadsdriven – energipolitik som fortfarande lever, flera uppgörelser senare. Den gångna helgen gjorde Annie Lööf något liknande. Föreslog ett uppbrott mot något självklart: Allianstillhörigheten.

Samtidigt var det en inte ologisk konsekvens av den partipolitiska utvecklingen de senaste tre valen. De stora har blivit mindre och Sverigedemokraterna har blivit större – vilket alla andra förhållit sig till på olika sätt. Det här har drivit fram nya samarbeten på alla nivåer och många efterlyste mer av detta. Jag tillhör en av dem som tyckte att den här processen tog för lång tid. För samtidigt som vi lokalt och regionalt skapade våra konstellationer så verkade valrörelsen nationellt aldrig vilja ta slut. Alla ansåg att det måste tas ansvar men att detta ansvar hela tiden skulle tas av någon annan. Positioner och sällskap blev viktigare än sakfrågor och den stackars talmannen kom ingenstans.

Nu finns till slut en uppgörelse – även om jag i skrivande stund inte vet om den gett en regering. Tittar man i listan så finns det ett flertal viktiga frågor med stark centerprofil. Stärkt äganderätt i skogen, sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag, förbättrat RUT-avdrag, reformering av strandskyddet och förstärkt vägunderhåll. Det ska heller inte införas något vinstförbud i välfärden. Viktiga reformer alltihop, men de får nu inte fastna i en ändlös rad av långa utredningar. Sånt som ovilliga regeringar i allmänhet – och socialdemokratiska i synnerhet – är duktiga på att leverera.

Nu måste de fyra partierna jobba för att detta fungerar och att effekterna börjar synas – annars är nästa kris inte långt borta. Och det tycker jag vore ovärdigt ett land som Sverige. Och kanske kommer utfallet av uppgörelsen 2019 förvåna lika många som den från 2009 gjorde

ANNONS:

Vargjakten avlyst

publicerad 10 januari 2025
-AvRedaktionen

Årets vargjakt i Värmland avslutades efter endast en fälld varg. En DNA-analys bekräftar att vargen som sköts i torsdags var den revirmarkerande tiken i Salungenreviret.

Enligt Länsstyrelsen finns inga tecken på att fler revirmarkerande vargar befinner sig i området, vilket innebär att jakten nu avbryts. Trots att jaktbeslutet tillät avskjutning av upp till sex vargar i reviret, blev det endast en varg som fälldes.

Syftet med licensjakten är att minska tätheten av revir. Efter att tiken fällts har inga ytterligare spår efter varg påträffats i jaktområdet, säger Karin Langöen, vilthandläggare på Länsstyrelsen Värmland, i ett pressmeddelande.

Jakten, som påbörjades nyligen, blev därmed betydligt kortare än förväntat.

Snöoväder påverkar kollektivtrafiken i Värmland

publicerad 6 januari 2025
-AvRedaktionen

Inför det kraftiga snöfall som SMHI varnat för har Värmlandstrafik höjt sin beredskap och uppmanar resenärer att förbereda sig på störningar under tisdagen.

Redan under morgonen har två tåg fått ställas in på grund av vädret, men större trafikstörningar har hittills uteblivit.

Värmlandstrafik uppmanar alla som planerar att resa att noga följa deras uppdateringar för att hålla sig informerade om vilka linjer som påverkas. Skolbussar och servicebussar väntas bli särskilt påverkade, rapporterar SVT.

Snöovädret förväntas fortsätta under dagen, och Värmlandstrafik arbetar för att säkerställa att resenärer drabbas så lite som möjligt.

Fylleri och bråk präglade natten

publicerad 26 december 2024
-AvRedaktionen

Under natten till annandag jul omhändertogs 17 berusade personer i Värmlands län.

Polisen ryckte bland annat ut till Sunne, där ett bråk mellan två personer ledde till att en man misstänks för olaga hot och skadegörelse. Vid 01-tiden anmäldes även ett bråk på Sunne camping, vilket resulterade i att en person misstänks för misshandel.

I Torsby ingrip polisen vid ett tumult mellan gäster och väktare på en bar, rapporterar SVT. En man är där misstänkt för hot mot tjänsteman och andra brott.

De omhändertagna fördelades geografiskt enligt följande: sex personer i Arvika, fem i Karlstad, fyra i Torsby och två i Kristinehamn.

Fler värmlänningar kämpar ekonomiskt

publicerad 17 december 2024
-AvRedaktionen

Allt fler värmlänningar har svårt att få ekonomin att gå ihop, samtidigt som matvanorna försämras och den psykiska ohälsan ökar, visar den senaste nationella folkhälsoenkäten.

Folkhälsoenkäten, som baseras på svar från drygt 2 000 personer över 16 år i Värmland, ger en tydlig bild av hur ekonomiska svårigheter påverkar hälsan.

Ekonomi hänger starkt ihop med hur man mår så det påverkar hälsan och speciellt den psykiska hälsan, säger Anu Molarius, folkhälsobevakare i Region Värmland till SVT.

Trots flera negativa trender finns också positiva utvecklingar. Andelen rökare har minskat, och många upplever fortfarande starkt socialt stöd. Resultaten från enkäten kommer nu att användas som underlag för politiska beslut inom folkhälsoarbetet.

Share via
Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.

Send this to a friend