Värmlänningarna för hela familjen

publicerad 22 april 2022
- Av David Falk
Värmlänningarna vill locka publik i alla åldrar till årets uppsättning.

Värmlänningarna i Ransäter vill bli en upplevelse för hela familjen.
Årets uppsättning är därför kortare och fylld med överraskningar.
– Jag drömmer om att skapa den där teaterupplevelsen jag själv hade velat se med min mamma och pappa när jag var nio år, säger regissören Olof Wretling.

Det klassiska folklustspelet Värmlänningarna är tillbaka i amfiteatern Gropa på hembygdsgården i Ransäter.
Årets uppsättning beskrivs som unik i sitt slag då den riktar sig till hela familjen, är fylld med överraskningar och kortare än vanligt – 2,5 timme inklusive paus.

Olof Wretling gör sitt nionde år som regissör.
– Värmlänningarna, en upplevelse för hela familjen, blir min största utmaning som regissör genom åren i Ransäter. Föreställningen behöver bli kortare utan att vi gör avkall på dramatik och de fantastiska porträtten, säger han och fortsätter:
– Jag drömmer om att skapa den där teaterupplevelsen jag själv hade velat se med min mamma och pappa när jag var nio år.

Värmlänningarna är ett sång- och folklustpel från 1846 skrivet av Ransäterssonen Fredrik August Dahlgren, även kallad ”Fredrek på Rannsätt”.
Det är en färgstark kärlekshistoria om den rike bondsonen Erik och den fattiga torparflickan Anna. Paret är innerligt förälskade, men en infekterad familjefejd står i vägen för deras kärlek.
Erik och Anna gestaltas även i år av Ole Aleksander Bang och Emelie Hebbe. Rollen som Mor Annika spelas på nytt av Anna Lotta Larsson. Årets föreställningar spelas 24 och 25 juni samt 2 och 3 juli. Starttid är klockan 14.
Musiken är arrangerad av Pär Jorsäter. Produktionen genomförs i samarbete med Wermland Opera och med stöd av Kulturrådet och Munkfors kommun.

Arrangör är Hembygdsföreningen i Ransäter som bildades 1921 och ska enligt stadgarna arbeta för att förvalta, vårda och levandegöra kulturminnen samt bidra till bygdens framtida utveckling.
Föreningen äger och driver hembygdsgården i Ransäter som har byggts ut genom åren och nu är en av Sveriges största. Där anordnas årligen flera stora evenemang utöver Värmlänningarna, bland annat världens största dragspelsstämma, hundutställning, bilutställning samt antik- och samlarmässa.