måndag 21 april 2025
ANNONS:

Stabilt Munkfors satsar stort

publicerad 23 september 2016
– Av Bo Bäckman
Tillgången på fiber gör att urbaniseringen börjar minska enligt de tendenser som en forskare har sett. Företagen måste få fiber, säger Mathias Lindqvist (S) kommunalråd i Munkfors kommun. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Bild: GUNNAR THYBERG
Tillgången på fiber gör att urbaniseringen börjar minska enligt de tendenser som en forskare
har sett. Företagen måste få fiber, säger Mathias Lindqvist (S) kommunalråd i Munkfors
kommun. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Bild: GUNNAR THYBERG

Munkfors (vb)

Det har varit dags att lägga fram budgetförslaget för 2017. Satsningar på flera områden finns med, möjliggjorda genom de så kallade välfärdsmiljarderna och man kan uppvisa en i övrigt stabil ekonomi.

I ett meddelande på kommunens hemsida meddelas att Munkfors kommuns budgetförslag för 2017 presenterats på kommunstyrelsens sammanträde. Budgeten innehåller satsningar på välfärd, stadsnät och föreningsliv.

Text: BO BÄCKMAN

Fortsättning publicerad i papperstidningen 160923

ANNONS:

Ungdomsarbetslösheten minskar kraftigt i Munkfors

publicerad 4 april 2025
– Av Redaktionen

Ungdomsarbetslösheten i Munkfors har sjunkit från 13,7 till 8,7 procent på bara ett år. Kommunen har därmed minskat arbetslösheten bland unga mest i Värmland – och fjärde mest i landet.

Enligt Arbetsförmedlingen är det nu åtta färre unga mellan 18 och 24 år som är arbetslösa jämfört med förra året. En av dem som snabbt hittade arbete efter studenten är 20-åriga Linnea Jansson, som arbetat heltid i snart ett år – först inom hemtjänsten, nu som elevresurs på Munkerudsskolan.

Jag tycker det är underbart. Man får känna sig så respekterad, säger hon till SVT.

Kommunstyrelsens ordförande Mathias Lindquist (S) lyfter fram både högre gymnasieexamen och företagens positiva utveckling som förklaringar till minskningen.

IFK Munkfors seriesegrare igen

publicerad 6 maj 2022
– Av David Falk
Jonas Johannesson är i hetluften mot Eskilstuna Linden och kramas om av en rättskipare.

IFK Munkfors vann återigen Hockeytvåan Västra B. I kvalserien till Hockeyettan grusades chanserna till uppflyttning av en dålig start.
– Spelarna kan gå ur säsongen med huvudet högt, säger huvudtränaren Olof Nilsson.

IFK Munkfors spelade ihop hela 82 poäng på 33 matcher och vann grundserien.
– Vi gör en mycket bra grundserie där vi trots skador och corona lyckas hålla ihop det hela vägen, säger huvudtränaren Olof Nilsson.

Rutinerade forwarden Jonas Johannesson håller med.
– Målsättningen att vinna serien var lika glasklar som tidigare år. Vi hittade vägar att vinna i 26 av 33 matcher under full tid och det säger väl en hel del om hur vi stod oss i grundserien.

Han får medhåll av lagkapten Johan Berntsen.
– Vi gör det stabilt rakt igenom. Vi hade ett delmål att vinna serien och jag tycker vi hade koll på lagen som försökte komma i kapp. Vi gör några mindre bra matcher men vinner ändå, det är en styrka.

Trion är ganska eniga om varför klubben är med i toppen år efter år.
– En stor del till att vi lyckas är naturligtvis att vi har bra spelare, men även att de trivs i IFK. Trivs man och mår bra så presterar man också bra, säger Olof Nilsson.

Jonas Johannesson:
– Stommen har funnits kvar i flera år. När några försvunnit har det rekryterats nya bra spelare. Olof och resten av ledarstaben har haft en tydlig ”gameplan” som alla köpt och tagit rygg på.
Johannesson fortsätter:
– En klassisk klyscha är väl att ”vi har fruktansvärt roligt ihop och en fantastisk gruppdynamik”. Men i IFK vill jag ändå säga att det är något alldeles extra. Det är lätt att känna sig hemma i föreningen och det är inte massa små-grupperingar.

Johan Berntsen:
– Jag tror knappast att något lag i serien har den sammanhållningen vi har i Munkfors. Vi ställer höga krav på varandra att verkligen ge allt i varje byte och vi spelar för kompisen som sitter bredvid. De nya som kommer in kuggar i från första träningen och sen bara går vi. Vi har blivit en maskin de senaste fem-sex åren där alla spelar för varandra och ingen är större än laget.

I kvalserien till Hockeyettan startade Munkfors svagt och halkade efter i jakten på de två platserna som skulle innebära uppflyttning.
Efter en stark avslutning fick IFK Munkfors ihop tretton poäng på tio matcher och slutade på fjärde plats, före Åmåls SK och Falu IF men efter Eskilstuna Linden, Köping HC och Orsa IK.

Olof Nilsson:
– Vi gör en okej insats i kvalserien där vi får se oss besegrade av bättre lag från ettan. Köping och Eskilstuna var över tio matcher för starka. Våra spelare har presterat på topp från augusti till slutet av april, representerat föreningen på bästa sätt och kan gå ur säsongen med huvudet högt.

Jonas Johannesson:
– Jag ska inte sticka under stol med att det fortfarande svider lite när man går tillbaka till de tre första matcherna. Köping vann kvalserien rättvist. Övriga lag kunde vi matcha bra.
Johannesson fortsätter:
– Hade givetvis önskat att vi gått hela vägen och avslutat säsongen med att ta det efterlängtade steget och fått fira avancemanget med alla i och kring laget. Men snart kan man nog blicka tillbaka på säsongen i sin helhet och ändå känna att vi gjorde det vi kunde.

Johan Berntsen:
– Vi slår alla division 2-lag och visar att vi är ett bra lag. Division 1-lagen var lite för tunga för oss och det är dom vi måste slå, men annars en helt okej insats.

Nu har IFK Munkfors inlett arbetet inför säsongen 2022/2023. Källor med god insyn i klubben säger att flera spelare redan är klara och presenteras inom kort.

Idrott och simning för barn

publicerad 29 april 2022
– Av David Falk
Simskolan ska lära barn att ta sig fram i vattnet.

Barn och ungdomar i Munkfors-Ransäter kan även i år delta i kostnadsfria sommarlovsaktiviteter i form av idrottsskola och simskola.
Vi vill erbjuda dem möjligheter till rörelse, säger Malin Lindh, förenings- och folkhälsostrateg i Munkfors kommun.

Kommunstyrelsen har beslutat att finansiera idrottsskola och simskola. Därmed får barn mellan 6 och 15 år ta del av kostnadsfria sommarlovsaktiviteter i Munkfors kommun.
Tack vare satsningen kan kommunen, i nära samarbete med lokala föreningar, erbjuda barn och unga möjligheten att testa på flera olika idrotter.
Syftet med sommarlovsaktiviteterna är att erbjuda aktiviteter som är integrationsfrämjande, som motverkar segregation och som främjar rörelse och spontanidrott.
Malin Lindh är förenings- och folkhälsostrateg i Munkfors kommun.
– Nu när pandemin har gått in i ett nytt skede behöver vi erbjuda barn och unga möjligheter till rörelse. Simskolan är en av de bästa försäkringarna vi har där vi i ett tidigt skede lär barn att ta sig fram i vattnet och att rädda sig själva om en olycka skulle vara framme, säger Malin Lindh och fortsätter:
– Via idrottsskolan kan vi erbjuda möjligheten att testa på olika idrotter samtidigt som den skapar sommarjobb till våra unga.

Vanja Persson är vd för Munkfors förenings- och konferenscenter.
– Det är viktigare än någonsin att alla får möjlighet oavsett förutsättningar då pandemin gjorde att vi tappade den här typen av aktiviteter. Jag tycker att det är mycket positivt att kommunen väljer att stötta det här fullt ut, säger Vanja Persson och fortsätter:
– Att vi sedan har en fantastiskt fin anläggning med möjlighet till att prova alla dessa aktiviteter är ju också väldigt roligt.

Mathias Lindquist (S) är kommunstyrelsens ordförande i Munkfors.
– Alla barn har rätt till ett roligt sommarlov. Tillsammans med engagerade föreningar kan vi skapa en meningsfull och kul ledighet för våra barn och unga där rörelse, motion och folkhälsa står i fokus, säger Mathias Lindquist.

Värmlänningarna för hela familjen

publicerad 22 april 2022
– Av David Falk
Värmlänningarna vill locka publik i alla åldrar till årets uppsättning.

Värmlänningarna i Ransäter vill bli en upplevelse för hela familjen.
Årets uppsättning är därför kortare och fylld med överraskningar.
– Jag drömmer om att skapa den där teaterupplevelsen jag själv hade velat se med min mamma och pappa när jag var nio år, säger regissören Olof Wretling.

Det klassiska folklustspelet Värmlänningarna är tillbaka i amfiteatern Gropa på hembygdsgården i Ransäter.
Årets uppsättning beskrivs som unik i sitt slag då den riktar sig till hela familjen, är fylld med överraskningar och kortare än vanligt – 2,5 timme inklusive paus.

Olof Wretling gör sitt nionde år som regissör.
– Värmlänningarna, en upplevelse för hela familjen, blir min största utmaning som regissör genom åren i Ransäter. Föreställningen behöver bli kortare utan att vi gör avkall på dramatik och de fantastiska porträtten, säger han och fortsätter:
– Jag drömmer om att skapa den där teaterupplevelsen jag själv hade velat se med min mamma och pappa när jag var nio år.

Värmlänningarna är ett sång- och folklustpel från 1846 skrivet av Ransäterssonen Fredrik August Dahlgren, även kallad ”Fredrek på Rannsätt”.
Det är en färgstark kärlekshistoria om den rike bondsonen Erik och den fattiga torparflickan Anna. Paret är innerligt förälskade, men en infekterad familjefejd står i vägen för deras kärlek.
Erik och Anna gestaltas även i år av Ole Aleksander Bang och Emelie Hebbe. Rollen som Mor Annika spelas på nytt av Anna Lotta Larsson. Årets föreställningar spelas 24 och 25 juni samt 2 och 3 juli. Starttid är klockan 14.
Musiken är arrangerad av Pär Jorsäter. Produktionen genomförs i samarbete med Wermland Opera och med stöd av Kulturrådet och Munkfors kommun.

Arrangör är Hembygdsföreningen i Ransäter som bildades 1921 och ska enligt stadgarna arbeta för att förvalta, vårda och levandegöra kulturminnen samt bidra till bygdens framtida utveckling.
Föreningen äger och driver hembygdsgården i Ransäter som har byggts ut genom åren och nu är en av Sveriges största. Där anordnas årligen flera stora evenemang utöver Värmlänningarna, bland annat världens största dragspelsstämma, hundutställning, bilutställning samt antik- och samlarmässa.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.