IFK Munkfors seriesegrare igen

publicerad 6 maj 2022
- Av David Falk
Jonas Johannesson är i hetluften mot Eskilstuna Linden och kramas om av en rättskipare.

IFK Munkfors vann återigen Hockeytvåan Västra B. I kvalserien till Hockeyettan grusades chanserna till uppflyttning av en dålig start.
– Spelarna kan gå ur säsongen med huvudet högt, säger huvudtränaren Olof Nilsson.

IFK Munkfors spelade ihop hela 82 poäng på 33 matcher och vann grundserien.
– Vi gör en mycket bra grundserie där vi trots skador och corona lyckas hålla ihop det hela vägen, säger huvudtränaren Olof Nilsson.

Rutinerade forwarden Jonas Johannesson håller med.
– Målsättningen att vinna serien var lika glasklar som tidigare år. Vi hittade vägar att vinna i 26 av 33 matcher under full tid och det säger väl en hel del om hur vi stod oss i grundserien.

Han får medhåll av lagkapten Johan Berntsen.
– Vi gör det stabilt rakt igenom. Vi hade ett delmål att vinna serien och jag tycker vi hade koll på lagen som försökte komma i kapp. Vi gör några mindre bra matcher men vinner ändå, det är en styrka.

Trion är ganska eniga om varför klubben är med i toppen år efter år.
– En stor del till att vi lyckas är naturligtvis att vi har bra spelare, men även att de trivs i IFK. Trivs man och mår bra så presterar man också bra, säger Olof Nilsson.

Jonas Johannesson:
– Stommen har funnits kvar i flera år. När några försvunnit har det rekryterats nya bra spelare. Olof och resten av ledarstaben har haft en tydlig ”gameplan” som alla köpt och tagit rygg på.
Johannesson fortsätter:
– En klassisk klyscha är väl att ”vi har fruktansvärt roligt ihop och en fantastisk gruppdynamik”. Men i IFK vill jag ändå säga att det är något alldeles extra. Det är lätt att känna sig hemma i föreningen och det är inte massa små-grupperingar.

Johan Berntsen:
– Jag tror knappast att något lag i serien har den sammanhållningen vi har i Munkfors. Vi ställer höga krav på varandra att verkligen ge allt i varje byte och vi spelar för kompisen som sitter bredvid. De nya som kommer in kuggar i från första träningen och sen bara går vi. Vi har blivit en maskin de senaste fem-sex åren där alla spelar för varandra och ingen är större än laget.

I kvalserien till Hockeyettan startade Munkfors svagt och halkade efter i jakten på de två platserna som skulle innebära uppflyttning.
Efter en stark avslutning fick IFK Munkfors ihop tretton poäng på tio matcher och slutade på fjärde plats, före Åmåls SK och Falu IF men efter Eskilstuna Linden, Köping HC och Orsa IK.

Olof Nilsson:
– Vi gör en okej insats i kvalserien där vi får se oss besegrade av bättre lag från ettan. Köping och Eskilstuna var över tio matcher för starka. Våra spelare har presterat på topp från augusti till slutet av april, representerat föreningen på bästa sätt och kan gå ur säsongen med huvudet högt.

Jonas Johannesson:
– Jag ska inte sticka under stol med att det fortfarande svider lite när man går tillbaka till de tre första matcherna. Köping vann kvalserien rättvist. Övriga lag kunde vi matcha bra.
Johannesson fortsätter:
– Hade givetvis önskat att vi gått hela vägen och avslutat säsongen med att ta det efterlängtade steget och fått fira avancemanget med alla i och kring laget. Men snart kan man nog blicka tillbaka på säsongen i sin helhet och ändå känna att vi gjorde det vi kunde.

Johan Berntsen:
– Vi slår alla division 2-lag och visar att vi är ett bra lag. Division 1-lagen var lite för tunga för oss och det är dom vi måste slå, men annars en helt okej insats.

Nu har IFK Munkfors inlett arbetet inför säsongen 2022/2023. Källor med god insyn i klubben säger att flera spelare redan är klara och presenteras inom kort.