onsdag 26 mars 2025
ANNONS:

Ett under föddes 1974

publicerad 8 april 2022
- Av Dennis Johansson
ABBA var med och bidrog starkt till det svenska musikundrets födelse den 6 april 1974. Bilden är från nederländsk tv, samma år.

När den här texten skrivs är det ”födelsedag” för Det svenska musikundret.
Och så mycket härlig musik svenskar har skapat genom åren – vi är helt enkelt fantastiskt duktiga.

Det är lördagen den 6 april.
Året är 1974.
På den amerikanska gigantiska Billboard Hot Top 100-listan tar svenska Blue Suede med Björn Skifs över tronen med ”Hooked On A Feeling”.
Samma dag på den engelska sydkusten, 76 kilometer söder om London, i Brighton, vinner ABBA Sveriges första titel i Eurovision Song Contest med sin ”Waterloo”.
Det svenska musikundret är fött.

Efter ”Hooked On A Feeling” tog sig även ABBA in på den stora amerikanska listan med ”Dancing Queen”, innan Roxetteeran med fyra raka ettor.
Den svensk som nått toppen flest gånger är låtskrivaren och producenten Max Martin, som har toppat listan hela 22 gånger med olika artister och grupper.
Men utan Benny Anderssons och Björn Ulvaeus magi i att skapa musik hade inte Sverige varit så stora på musikmarknaden.
De är naturligtvis inte ensamma om att kunna skapa magi, men de är bäst.

Utan att klampa någon på tårna har vi värmlänningar dansbandsmusiken att vara stoltast över, som till exempel Sven Ingvars, Christer Sjögren, Fernandoz, Stefan Borsch och Sten & Stanley.
Värmland är helt enkelt kungar i dansbandsbranschen.
Det ska vi vara stolta över.

ANNONS:

Supporter på riktigt?

publicerad 6 maj 2022
-AvDennis Johansson
Ena dagen skiner solen guld över Stora Valla, ibland över Löfbergs Arena. Andra dagar står spelare och ledare där ensamma, helt utan support.

Sällan skiner solen så vackert som när det går bra för ”hemmalaget”.
Lika svart och mörkt är det när det inte går lika bra.
Är det det som kallas för medgångssupporter?

Den 5 december 2020 är för alltid ett klassiskt datum i den värmländske sportnördens hjärta.
Det var detta datum som tusentals trotsade pandemin, slöt upp på byns gator och hyllade sina nyblivna allsvenska fotbollshjältar i Degerfors IF.

För cirka en vecka sedan sköt Färjestads BK ut Rögle ur SM-slutspelet i ishockey och tog sig till SM-final.
Hockeyfeber i Karlstad/Värmland och finalbiljetterna sålde slut på nolltid.
Dagen före den här texten skrevs hade FBK krossat Luleå på hemmais med klara 4–0 och därmed kvitterat finalserien till 1–1.

Dagen före det, i söndags, fick Degerfors sig en fotbollslektion av IF Elfsborg som kort sagt körde över östvärmlänningarna. Med Kilssonen Per Frick på bänken hela matchen vann Boråslaget med 0–6 på Stora Valla.
Lika hyllade som Färjestad blev efter 4–0 mot Luleå, lika sågade vid fotknölarna blev Degerfors.
Det var en fruktansvärd stämning på Stora Valla i söndags.
”Pang, pang, pang” och Elfsborg hade gjort tre mål under den första kvarten i matchen.
Hemmapubliken tystnade – helt.
Länge.
Sen kom frustrationen, och den otäcka lynchstämningen tog vid.
Det suckades, det stönades, det skälldes från läktarhåll, och hemmalagets spelare och ledare sjönk bara längre och längre ner genom den nylagda fina gräsmattan.
För att inte tala om sociala medier och SVT-programmet ”Fotbollsstudions” expert Daniel Nannskogs sågning av ledarduon och utpekande av usla försvarsinsatser direkt riktade mot spelarna i Rövitt.

”Huvuden ska rulla!”
För bara några månader sedan tokhyllades Degerfors IF för att i sista omgången, genom mål av Johan Bertilsson, säkrat det allsvenska kontraktet.
För bara några månader sedan toksågades Färjestads BK för sitt usla resultatfacit och till slut tvingades man ge med sig och sparka huvudtränaren.
Det svänger fort från himmel till helvete i idrott.
Men en sak vet jag.
Blir du utskälld, kallad skitdålig och att ”ditt huvud borde rulla” kommer du inte prestera bättre – aldrig någonsin har det hänt.
Fast det är väl det som kallas för medgångssupporter?
 

DENNIS JOHANSSON
Chefredaktör
dennis.johansson@vby.se

”Det borde vara en självklarhet”

publicerad 29 april 2022
-AvDennis Johansson
Under helgen samlas Centerkvinnorna för förbundsstämma i Karlstad. Jämställdhet är ett hett återkommande ämne. Allt är inte en självklarhet trots att det är år 2022.

Centerkvinnorna har den här helgen förbundsstämma i Karlstad. En ny styrelse ska utses, 49 motioner ska behandlas och partiledaren Annie Lööf hälsar på och invigningstalar.
Fortfarande, år 2022, pågår kampen för jämställdhet.

För drygt hundra år sedan, 1919, väcktes frågan om kvinnors möjlighet att bli präster. Det skulle dröja till 1958 innan kyrkomötet beslutade att även kvinnor skulle ha möjlighet att bli präster.
Nästan 40 års process.
Det borde ha varit en självklarhet även 1919, men på den tiden hade inte kvinnor rösträtt (det infördes visserligen den 24 maj 1919, och första valet kvinnor fick rösta hölls 1921).

Starkt bidragande till att kvinnor från 1958 kan bli präster var det starka kvinnoförbundet som i dag är Centerkvinnorna.
Centerkvinnorna har drivit flera tunga frågor i kampen om jämställhet (läs mer i Centerspalten på sidan 18).
Kampen!?

Det är i mångt och mycket en kamp som pågår i samhället än i dag, år 2022. Ta till exempel homosexuellas situation, som fram till 1979 var medicinskt klassificerat som en form av psykisk störning. Först i slutet av 1980-talet har svenska homosexuella gradvis fått allt större rättigheter. Men det skulle dröja till 1995 innan man införde rätten till så kallat registrerat partnerskap, inte äktenskap utan registrerat partnerskap. Samkönat äktenskap tilläts först 2009, för tretton år sedan.
Det är väldigt, väldigt nyss det.

För mig är det fortfarande, år 2022, obegripligt att så mycket måste vara en kamp. Det är självklart att kvinnor och män ska ha samma löner för samma jobb, likväl som att två män eller två kvinnor ska kunna hålla varandra i handen när de går på stan.
”Psykisk störning” för att man tycker om en annan människa, som sagt, obegripligt att det togs bort så sent – och vem bestämde att det var en störning?

Personligen tycker jag det är vackert med kärlek och jag bryr mig inte ett dugg om det är samkönade, könsneutrala eller hetero.
Det borde ingen annan bry sig i heller.
Visst är det väl så att det finns andra så kallade samhällsfaror som vi behöver bekymra oss mer för?
 

DENNIS JOHANSSON
Chefredaktör
dennis.johansson@vby.se

”Den släpper vi aldrig”

publicerad 22 april 2022
-AvDennis Johansson
Redaktionen är nyfiken på vad du tycker om tidningens nya hemsida och vad du sitter inne på för spännande tips att skriva om.

Vad tycker du om vår nya hemsida?
Snart blir Värmlandsbygden även en digital tidning – men papperstidningen, den släpper vi aldrig.

Allt fler vill läsa reportage, nyheter och tv-tablåer via nätet. På den pucken ligger Värmlandsbygden långt efter.
Men det har sina förklaringar.
En av de allra viktigaste är att vi aldrig någonsin vill släppa papperstidningen. Det är en speciell känsla att hämta tidningen på fredagsmorgonen, slå upp uppslag för uppslag och läsa Värmlandsbygden – som är en av landets mest positiva tidningar.
Det är så mycket skit och elände i världen i dag, ja till och med i vår lilla del som kallas Värmland. Därför behövs tidningar som Värmlandsbygden som lyfter det positiva som händer runt om i Hela Värmland.
Inte bara Karlstad, Arvika, Karlskoga, Säffle, Kristinehamn och Sunne – Hela Värmland, ja till och med långt ut på landsbygden.
Med din hjälp blir vi ännu bättre.
Vi behöver dina tips för att hitta de där spännande, roliga och halvknasiga personerna runt om i landskapet.
Hittar vi dem, ja då blir vi ännu bättre.

För att återgå lite till den digitala världen. Är du redan prenumerant på papperstidningen kommer du utan extra kostnad även få tillgång till webbens tidningsupplaga, där det dessutom kommer finnas extramaterial.
Är du ny prenumerant kommer du kunna välja om du vill ha bara papperstidningen, bara den digitala upplagan, eller om du vill ha tillgång till båda.
Allt detta för som vanligt otroliga priser.
Vi på Värmlandsbygden vill fortsätta att finnas för alla värmlänningar och som en del i det gör vi vad vi kan för att hålla ner priserna.

Förresten, hoppas du hade en fin påskhelg.
Jag passade på att ha grillpremiär i det fantastiska vädret.
Grillade grönsaker, det är ett hett tips.

Men du, vad tycker du om tidningens nya webbsida?
Och glöm inte att mejla in om dina tips, du har säkert flera stycken.

Trevlig helg!

DENNIS JOHANSSON
Chefredaktör
dennis.johansson@vby.se

Låt påsken 2022 bli ljus

publicerad 15 april 2022
-AvDennis Johansson
Den evigt brinnande lågan vid Anfield stadium i Liverpool. Hyllningsmonumentet över de 96 personer som i samband med Hillsboroughkatastrofen 1989 aldrig återvände hem till sina familjer.

Imorgon är det långfredagen.
En historiskt oerhört svart dag.

 Innan vi börjar prata om långfredagen och den 15 april måste jag skriva några rader och det vi nyligen fick se och uppleva via media från kriget i Ukraina.
För drygt en vecka sedan vecklades fruktansvärda bilder ut för världen.
”Massakern i Butja” är redan ett begrepp och de allra flesta vet precis vad som menas.
Ett brutalt krig pågår, bara två timmars flygresa från Sverige.
Många gör vad de kan för att hjälpa. För någon handlar det om att åka till polska gränsen och hjälpa flyktingar, medan andra skänker den där sista tian de har kvar i plånboken.
Förutsättningarna är så olika och bara att man gör något hjälper och är värt mycket.

Långfredagen uppmärksammas inom kristen tradition av Jesu korsfästelse och död på Golgata utanför Jerusalem.
I år infaller långfredagen, passande eller opassande, den 15 april, ett historiskt mycket svart datum.
Det var detta datum som den mäktiga katedralen Notre-Dame i Paris brann 2019. Katedralens spira och tak förstörs helt, samt delar av innervalven och inredningen.

1989 dog 95 supportrar till den engelska fotbollsklubben Liverpool FC i samband med läktarkatastrofen i samband med en cupmatch mot Nottingham på Hillsborough i Sheffield. De flesta klämdes till döds, 766 skadades och ytterligare en LFC-supporter som hamnade i koma avled till följd av detta fyra år senare.

Hon skulle vara osänkbar, men hon kom aldrig fram till slutdestinationen under sin jungfruresa över Atlanten. Titanic krockade med ett isberg och tog 1 514 av 2 224 personer ombord med sig till havets djup – däribland 90 av 130 svenskar som antingen drunknar eller fryser ihjäl i det iskalla vattnet.

Ett oerhört svart datum, en oerhört svart dag.
Låt oss hoppas att påsken 2022 för med sig mycket gott – inte minst på andra sidan Östersjön.

DENNIS JOHANSSON
Chefredaktör
dennis.johansson@vby.se

Share via
Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.

Send this to a friend