Lyckomaten – nytt liv på 50 dagar

publicerad 13 september 2019
- Av Dennis Johansson
Sofia Ståhl och Tareq Taylor i SVT:s nya satsning Lyckomaten. Foto: JANNE DANIELSSON/SVT

KULTUR / TV (VB)

Kan man förändra sitt liv på 50 dagar? I Lyckomaten medverkar fem personer som har det gemensamt att de vill må bättre än de gör just nu.

Med hjälp av förändrad kost, regelbunden träning och mentala utmaningar hjälper kocken Tareq Taylor och hälsocoachen Sofia Ståhl deltagarna att nå sina mål. Är det möjligt att göra detta på 50 dagar? Och kanske till och med få till en förändring som räcker livet ut?

– Det har varit spännande, och framförallt känslomässigt att följa deltagarnas resa. Att verkligen se att komponenter som mat och träning tillsammans med mentala utmaningar gör att vi kan få ett bättre och kanske lyckligare liv, säger Tareq Taylor.
– Lyckomaten är ett nytt sätt att förmedla hälsa i tv. Vi har gjort vårt bästa för att prata om välmående inifrån och ut, utan pekpinnar, hets och viktfokus. Jag tar med mig så mycket glädje från inspelningarna. För mig är Lyckomaten en påminnelse om hur jag vill leva, säger Sofia Ståhl.
Olika faser i livet ger olika utmaningar. Som ensamstående och ung kan det vara en utmaning att ta sig tid att laga en middag från grunden, bara till sig själv. För en flerbarnsförälder kan det vara svårt att hinna med att laga en middag mellan hämtningar, skjutsningar till aktiviteter och läxläsning. Och är det fyra grader och duggregn ute så är det lätt att som pensionär skjuta upp joggingturen. Det går lika bra att vänta med att knyta på sig löparskorna till imorgon, då har man ju också tid.
En av de största tidstjuvarna idag är mobiltelefonen och framförallt sociala medier. I första avsnittet ställs deltagarna inför utmaningen att leva utan sina telefoner i tio dagar.

FAKTA – Deltagarna i Lyckomaten
Mikael
, 25 år, vill sluta med cigaretter och energidrycker och sova bättre.
Stephanie, 29 år, har svårt att äta rätt och vill ta sig ur bantningsträsket.
Maria, 45 år, är trebarnsmamma och försöker få tiden att räcka till.
Katrin, 52 år, behöver få struktur i sin vardag och hjälp med lust till matlagning.
Johan, 67 år, vill komma igång med träningen igen och måste sänka sina kolesterolvärden.

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 13 september 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration endast 395 kronor – 50 nummer per år.