Ukraina ur en diplomatisk synvinkel

publicerad 29 april 2022
- Av Bernt Magnusson
Utan dessa personer blir det inget på Varnumträffen, Ingemar Elf som arrangör och Nils Eliasson som talare.

Att Nils Eliasson, bördig från Amnehärads socken strax söder om Kristinehamn och nu boende centralt i staden sedan pensioneringen, fortfarande har koll på omvärlden fick han nyligen och övertygande visa för FN-föreningen på Varnumträffen i församlingshemmet. Salen är fullsatt av intresserade medborgare, även ännu icke medlemmar i FN-föreningen.

I dessa tider vore det tjänstefel att inte kunna uttala sig om kriget i Ukraina. Då Nils en lång tid i diplomatins tjänst har fått och kunnat ställa upp efter pension vid ett tiotal tillfällen som tjänstgörande ambassadör så sitter takterna i.
– Det finns några ryska idéer om Ukraina som kanske förklarar Putins krig mot sin granne där de flesta talar ryska, menar Nils och räknar upp några som han uppfattar som myter spridda av Putin.

  • Att Ukraina har startat kriget uppmuntrat av Europa och därför måste rysktalande skyddas.
  • Att Ukraina ingår i den ryska intressesfären.
  • Att väst är ointresserat av och har övergivit Ukraina vilket Putin förstod när Krim blev ryskt.
  • Att Ryssland är omringat av NATO trots att det endast gäller en sextondel av dess gränser från Polen och norrut.
  • Att Ukraina har brutit mot Minskavtalet, det vill säga att Ukraina inte önskar en fredlig lösning i Donbassområdet.

– Ryssland har vissa målsättningar som Utrikespolitiska institutet har formulerat och jag tycker är relevant, fortsätter han och räknar upp dem.

  • Att den ryska sfären överlever, vilket vore svårt med ett demokratiskt Ukraina.
  • Att avtal som inte gynnar Ryssland ska tas bort.
  • Att få bekräftat att Ukraina inte är ett land utan helt enkelt Ryssland
  • Dessutom att, för att nå dessa mål är våld legitimt.

Det är målsättningar som bara kan ändras med en annan ledning i Moskva. Tyvärr har inte Ryssland ett system som kan avsätta en diktator, samma förhållande som i Kina, konstaterar diplomaten Nils Eliasson.
– Bara genom att hänga på den enda kraften som kan motstå aggressionen ifrån Ryssland är att Europa följer den amerikanska modellen, anser han men hyser en viss oro för Trump.

Krig är dyrt på många sätt, handeln minskar och särskilt den tyska ekonomin, som är beroende av rysk energi, kommer trots det att öka sina försvarsutgifter vilket var mycket otippat. Dessutom har Ryssland uteslutits ur FN:s råd för mänskliga rättigheter för att ha brutit mot dessa, vilket betyder att det inte ens finns ett forum idag att samtala med dess ledning.
Att döma någon för brott mot mänskliga rättigheter är också svårt och Nils skulle gärna se en tribunal i Marioupol, den plats som hittills drabbats hårdast av kriget.
– Men att se Putin i rätten är svårt eftersom vilka som ligger bakom ett folkmord är svårt att bevisa, där Nils ger exempel från tribunalen i Haag och efterspelet om Jugoslavien.

Slutorden i Nils Eliassons föredrag ingjuter inte så stort hopp om hur det går för Ukraina, men vill som åhörarna leva i ett fredligt Europa.
– Jag tror att konflikten fortsätter och kommer att påverka politiken och ekonomin under lång tid, är slutorden innan frågorna börjar hagla in.

Dessa leder till slutsatsen att väst aldrig förstod Putins intentioner trots att de hört hans röst i många sammanhang men inte lyssnat och framför allt inte reagerat i god tid trots Krim, Donbass och fler tydliga exempel av ryskt övervåld på senare tid.
– Redan 2014 bröt Ryssland mot alla avtal och resultatet ser vi nu, är Nils Eliassons facit.

Han avtackas av arrangören Ingemar Elf med den lämpliga boken Vikingar i Österled om att det inte alltid går som det är tänkt.