Häxor, harar och Harleys

publicerad 22 april 2022
- Av Bernt Magnusson
Självklart var häxan med sin kvast och hesa skratt på plats att välkomna de små.

Det är inte bara i kyrkan som återuppståndelsen är aktuell under påsken. I Kristinehamn har under många år traditionsenligt genomförts Påskparad på skärtorsdagen och motorcykelpremiär på långfredagen.

2022 märktes det särdeles kraftfullt efter ett pandemiskt uppehåll under två år när kristinehamnarna gick man ur huse för att delta i eller betrakta dessa återuppståndna evenemang.
I staden har länge pågått en uppdatering av det centrala torget vilket orsakat en del tillfälliga trafiklösningar, så ock denna skärtorsdag. Ledda av musikskolans elever med allehanda musikinstrument i full volym passeras den traditionella samlingsplatsen och avslutas istället å Stadsparken. Den nya bron dit är tämligen smal för påskmassorna och orsakar viss köbildning innan samling sker vid den vilande Ölme diversehandel.

Sopan, eller Ingela Öhman som hon heter, beledsagad av vilt dansande tidningsmedarbetare från Nya Kristinehamnsposten, NKP, i klädsam utstyrsel, håller återigen hov för folkmassan. Den består av företrädesvis yngre förmågor med föräldrar eller kommunal personal som hanterar sina pyntade förskolebarn med bravur. Det är Sopan, vars artistnamn härleds från 24 års turnerande att lära barnen sopsortera, som håller takten och med smittsam energi får alla att glädjefullt hänga med i sitt påskrelaterade musikutbud ända tills ett stilla regn tömmer Stadsparken någon halvtimme senare.

Men nästa dag, långfredagen, skiner solen igen och det mullrar nästan lite olycksbådande när nästan ettusen motorcyklister från när och fjärran samlas på den gamla genomfartsleden genom staden.
Säsongen startar idag för de allra flesta. Kromet blänker på nyputsade ekipage där inget liknar ett annat, vare sig förar- eller maskinmässigt.
Stämningen är minst lika hög som temperaturen och de två senast missade åren är förlåtna. Det snöar inte och smittorisken är minimal.

Samma tycks den månghövdade publiken tycka och när starten går på slaget elva är publiken tät längs Kungsgatan på första etappen innan MC-tåget siktar mot Filipstad och sedermera drar vidare till Karlstad och hem igen till sitt.

En som varit med från start, veteranen Stefan Bergh, har valt sin glänsande Triumph -93, lämnat den äldre hemma och förtäljer hur det startade.
– Kanske vi var 17 cykelägare i stan då 1967 när 12 man drog iväg samma sträcka på långfredagen fast i högervarv. Det har blivit några mil under åren och nu när barnbarnen är tio år får de följa med på en tur fast vid andra tillfällen än idag, ler denne veteran förnöjt.

Nöjda med uppvisningen efter halvannan timme drar även åskådarna hem och fortsätter efter all uppståndelse sitt påskfirande på annat håll.