Äntligen fika för ortsborna

publicerad 8 april 2022
- Av Bernt Magnusson
Det är ägaren till Handlar'n, Ahmad Almuslem, som även kompletterat dess utbud med ett fik.

Det var bättre förr, har man hört någon gång. Bor man lite utanför en större tätort är det kanske inte enbart samhället Björneborg som upplevt den känslan.

Samhället kunde under 1980-talet ståta med både Konsum och ICA samt kiosk, postkontor, vårdcentral, bibliotek, restaurang och en järnvägsstation där tågen inte bara stannade för möte. Vad som återstår sedan dess är Folkets hus och park, pizzerian som bytt ägare ett antal gånger samt en räddare i nöden som dagens berättelse handlar om.
Efter att Konsum stängde butiken 2017 har våra flitiga nya svenskar sett möjligheten på matsidan och startat små närbutiker som avlöst varandra sedan dess. Idag är den stabilare Handlar’n på plats med familjen Almuslem som sköter ruljangsen med den äran efter ha drivit pizzerian på samma gata under flera år men nu sålt den.
Tack vare bröderna Ali och Ahmad tillsammans med syster Hiven och pappa Adnan finns sedan någon vecka ett fik i anslutning till butiken.
Här kan vi prata om selfmade, inte bara att ha renoverat och startat butiken, de har även renoverat fiket med egna händer och skapat en trevlig miljö för björneborgarna att få sig en hederlig fika i.
– Det var väl möblerna som kostade lite, men HSB tar ingen hög hyra och den proffsiga kaffemaskinen leasar vi, säger ägaren Ahmad rätt stolt och påpekar särskilt att här gäller Löfbergs.

Att han även litar på sina kunder och kan hålla hyggliga priser fungerar bra genom att betala i butiken och ta själv i fikalokalen som är pyntad med äldre foton från orten. Självklart fikar den alerta Värmlandsbygden på invigningsdagen som nummer två. Prio ett är att få en lägesrapport från ägaren Ahmed.
– Jag hade kafé ”Somhemmakaffe” i Karlskoga innan jag öppnade här i Björneborg och bor även där. Fikabrödet kommer från ett annat kafé i Karlskoga, nybakat. Min bror Ali som bor i Kristinehamn står i butiken och jag ser till att varorna finns på hyllorna, även fikabrödet.

Han berättar vidare att det blev för mycket att ha både pizzeria och butik och därför sålde den. De instaboxar som idag står i butiken ska flyttas in i fikalokalen och att de väntar på svar från Postnord att även kunna hantera deras försändelser.
– Om vi även får Svenska spel skulle vi ha flera ben att stå på, önskar denne entreprenör som satsat så mycket på den plats han först kom till i landet.

Samhället Björneborg är nummer två i storlek i kommunen med drygt 1100 invånare och en andel norrmän som äger ett flertal fastigheter att bo och trivas i. Den kraftiga genomfartstrafiken mellan inlandsvägen och Degerfors är också en faktor att räkna med.
Underlaget, det vill säga kunder, är tillräckligt för den service som idag kan erbjudas lokalt. Men att det skulle kunna bli som förr är en fråga som även andra smärre orter lite ute på landsorten funderar över och jobbar för.
Det finns några strategiskt viktiga frågor som det förr mera aktiva byrådet tidigare slagits för och som idag har viss medvind för från regionens och kommunens sida. Ska invånarna ha samma möjligheter som i centralorten krävs bättre kommunikationer.
Det blir allt dyrare att ta bilen in till staden eller till arbetet och minsta ärende. Det gäller även för de flesta av de 200 som arbetar på Björneborgs största och i stort sett enda arbetsgivare, Björneborg Steel.
En dellösning är tåget mellan Oslo och Stockholm som går rätt genom samhället och några lokala tåg därutöver som regionen ansvarar för. En cykelbana har påbörjats av kommunen men inte blivit klar ännu för säkrare trafik mellan orterna, ärendet är under utredning. Uppfylls dessa förutsättningar torde även intresset öka för att renovera de hyreshus som efter 2015 var fyllda av nyanlända.

Boende är billigare på landsorten och eftersom Björneborg kan ståta med sitt geografiska läge, sin fantastiska natur, skola, föreningsliv och ett aktivt Folkets hus och park samt en industri som verkat oavbrutet i mer än 350 år är det en fin plats att ta sig en fika på. Eller flytta till som många redan gjort.