lördag 14 december 2024

Fortsätter driften

publicerad 4 mars 2016
- Av Bo Bäckman
Nu tar sonen Mathias Löfström över sin pappa Lars-Åke Löfströms livsverk Fagerås kvarn.
Nu tar sonen Mathias Löfström över sin pappa Lars-Åke Löfströms livsverk Fagerås kvarn.

FAGERÅS (vb)

Nu blir det generationsskifte när Fagerås kvarn byter ägare. Under 36 år har LarsÅke Löfström drivit sitt livsverk.
– Det ekologiska vetemjölet kommer jag fortsätta med, säger han.

Nu tar sonen Mathias Löfström över sin pappas företag och satsningen på Fagerås kvarn lever vidare. Pappa Lars-Åke Löfström var verkmästare på Scan Väst i Kil, när fabriken fortfarande var i bruk.

Text och bild: DENNIS J HALL

Fortsättning publicerad i papperstidningen 160304

Jessica lever sin dröm

publicerad 6 maj 2022
- Av Marita Norman
Butiken Jessicas Chark & Deli som finns på Storgatan i Kil.

Redan som femtonåring drömde Jessica Iderström från Kil om att vara sin egen. Nu är drömmen verklighet genom sin butik Jessicas Chark och deli.

– Jag har en dröm.
Den femtonåriga Jessica hade en dröm som levt kvar ända sedan dess.
Drömmen att få äga och driva sin egen verksamhet. Nu tjugo år senare är det inte längre en dröm, utan en verklighet.
– Det är skillnad på en dröm och fantasier, menar Jessica. En dröm är till att förverkligas. Jag ville ha mitt eget.

Trots att det var i tider av en pandemi, blev tiden rätt.
– Jag behövde inte fundera mera, berättar hon, det hade jag gjort i många år och när är tiden egentligen rätt? Livet är för kort, det är bara att köra.

Två dagar innan skyltsöndagen i december ifjol, slog portarna upp till butiken Jessicas Chark och Deli på Storgatan i Kil.

Jessica som är född och uppvuxen i Kil, bor kvar tillsammans med sin sambo och två barn. Hon är utbildad kallskänka med inriktning som styckare. Som fjortonåring började hon arbeta på Mc Donalds i Karlstad. Hon var värdinna på deras filial på Bergvik och var deras ansikte utåt. Hon har arbetat många år i delikatessbranschen som anställd och har en stor kunskap. I många år jobbade hon på gamla Konsum och på Kils Golfrestaurang. Sedan har hon varit på hotellet i Kil och även på travrestaurangen i Karlstad samt i delikatessen på nya Coop i Kil. Under åtta år jobbade hon på Ica Välsviken och sedan var hon tillbaka på golfrestaurang. Jessicas senaste anställning var som ansvarig kallskänka på hotellet i Kil. Där hon jobbade för Emilié och Andreas Blomquist. Andreas har varit en stor hjälp under förberedelserna av öppningen av en egen butik.
– Klart du ska starta, sa han, när hon berättade om sin dröm.

Jessica berättar att han fanns där, stöttade och hjälpte till. Tekniska saker som kassasystem, visste hon inte så mycket om.
– Annars visste jag vad jag ville ha och det har jag kunskap om, säger hon.  Jag ville ha produkter, bra råvaror och presenter, där folk kan köpa och ge bort godsaker.

Jessica är noga med leverantörer. Det ska vara kvalité och produkter hon kan stå för. Hon jobbar mycket på känsla och med ögonen. Hon har en stor kreativitet som kallskänka och bygger upp sina egna charkfat. Det finns inga mallar utan det är känslan för dagen styr. Jessicas fat säljs till kunder som vill ha lunchlåda eller kvällsmål, men också till större evenemang och då som catering till fester, dop och student. Hon har sina guldkorn bland leverantörer och de är mycket tillmötesgående.
– Du är inte ny, du har kunskap, har de sagt.
– Men jag är nyfiken och vill lära mig nytt. Jag vill växa och det gör jag med min butik och mina produkter.

Varje högtid är en ny tid och Jessica vet att hon behöver hjälp i butiken under dessa tider. Under öppning kring julen ifjol, fanns hennes syster och även hennes vän där och stöttade. Företag köpte presentlådor och folk i butiken stod i kö. Kunder kommer in och vill att en presentlåda för en viss summa.
– Försäljning under december är lite av det jag lever på fram till sommaren, menar Jessica.

Under december månad jobbade hon från tidig morgon till efter midnatt.
– Jag var så nervös, under tiden, berättar hon. Men det har gått så bra.

Butiken och hennes varor syns på Facebook och Instagram.
– Det är fantastiskt med gratis marknadsföring, menar hon, delningar som gjorts på sociala medier har varit enorm och folk utifrån hittar hit.

Jessica är pris- och penningmedveten. Hon jobbade upp butiken för att sen köpa saker. Först av allt köpte hon en butiksskylt. Vidare har köket renoverats och bättre förvaringsmöjligheter har skapats. Detta främst för ännu fler kylvaror, men också för arbetsytor.
– Nu har vi en deli i Kil, jag har öppnat den för oss, säger Jessica och menar då för alla kunder.

Sortimentet ändras hela tiden och Jessica beställer olika grejer varje gång. Hon har inget baklager av grejer, utan det som syns i butiken är det som finns. Hon vill ha variation och berättar att en del kunder får favoriter bland hennes produkter. De tipsas om att smaka nya saker och kanske finner de en ny favorit.
– Jag vill se varje person, säger hon. Står jag med en kund, är det viktigt att ändå ha tid att se och hälsa på de kunder som stiger in i butiken.

Hon känner sig aldrig ensam i butiken. Kunder kommer in för att hälsa och det är en fin gemenskap. Det händer att någon bara kikar in för att säga hej. Sen köper de med sig en chipspåse, med orden, att jag vill ju att du ska finnas kvar.
– När jag ser folk lämna butiken med min kasse, med min logga, så känns det helt sjukt, säger Jessica. Jag står i min dröm.

 


Jessica Iderström lever sin dröm bakom kassan i sin butik.

Raggarfesten som bör växa

publicerad 22 april 2022
- Av Dennis Johansson
Påskafton innebär numera party och raggarbilar i Kil innan avresa till Charlottenberg.

Raggarkulturen skapade sitt eget påskfirande – det började som en fråga på Facebook.
Storgatan i Kil förvandlades till en gigantisk festplats.

 Hundratals raggarbilar, tusentals festglada personer och fantastisk stämning.
Så skulle man enkelt kunna sammanfatta partyt när Värmlands raggare samlades i Kil under påskaftonen för att förfesta och sedan bila västerut mot Charlottenberg.

Hörselskador, mängder av alkohol, avgaser och offentligt urinerande tjejer och killar som till och med stoppade tågtrafiken.
Så skulle den negativa Kilsbon tänka, men sanningen är den att stämningen var oerhört bra, folk var trevliga och det spelades ju till och med Lasse Stefanz ur vissa högtalare.

Och urinerar det gör den som festar, så nästa år kanske Kils kommun skulle tänka ett steg före och ställa ut några bajamajor och kanske en och annan extra papperskorg.
Nej, den här festen är till för att stanna och för att utökas.

Och Kil är den perfekta samlingspunkten – verkar de flesta vara överens om.

Ellen pyntar Vikstaskolans skolgård

publicerad 31 mars 2022
- Av Andreas Hansson
Ellen Heller har skapat en skulptur där framförallt träden får en central del.

Ellen Heller från Kil och Stina Siljing från Kalmar har valts ut att få göra konstnärliga utsmyckningar av nya Vikstaskolan i Kil.

 

När nya Vikstaskolan i Kil skulle utsmyckas gick Kils kommun ut med ett gestaltningsuppdrag för två olika utomhuskonstverk till skolan. Skisser lämnades in och en jury utsåg en vinnare att utsmycka skolgården och en att måla fasaden på skolans nya idrottshall.
Fasadmålningen gick alltså till den Kalmarbaserade konstnären, Stina Siljing, medan Ellen Heller enhälligt utsågs att få skapa skulpturerna på skolgården.
– Det känns jätteroligt att bli utvald av en enhällig jury, säger Ellen Heller.

Inspirationen kom från elevers egna teckningar och även om det var väldigt många teckningar och väldigt varierande motiv, kunde hon hitta något återkommande att ta fasta på. Många av elevernas teckningar hade bilder av berg och träd, så det blev det som fick bli grunden för Ellens idé till skulpturerna.
– Sen är det en svår utmaning att skapa en hållbar skulptur, som både ska hålla, vara säker för barnen att leka på och vid, samt att själva materialet ska hålla, säger Ellen.

En viktig del för Ellen själv var att skulpturerna ska passa just för barnen, så att de bjuder in till något spännande och samtidigt något fint på skolgården, men också förstås att det ska vara säkert på alla sätt. När de idéerna sedan var klara, kom frågan om passande material, som var viktigt för Ellen att det skulle vara så naturligt som möjligt.
– Jag skapade träden som väldigt abstrakta, där kronorna går uppåt så har jag gjort som en plattform som går ut som ett tak i tre olika nivåer, över andra delar av skulpturen.

Ellen menar att skulpturen med just berg och träd knyter an till miljön runtom Kil, med Frykstahöjda i närheten av skolan. Sen går de här abstrakta trädkronorna ut som ett litet tak att hänga under, så att det blir både estetiskt vackert och samtidigt ett roligt ställe på skolgården.
För att få de rätta färgerna blev cortenstål ett viktigt material att arbeta med, eftersom det blir rostigt och får de rätta färgerna, samtidigt som det behåller en fin yta eftersom rosten kommer på insidan. Ett annat material som kommer att användas är granit från västkusten, som tillsammans med cortenstålet kommer att ge ett naturtroget intryck.
– Tillsammans med de gröna gräsmattorna runtom kommer det sedan att bilda ett färgspel som passar väldigt väl in i landskapet, säger Ellen.

Nu har hon samlat ihop entreprenörer för att få arbetet gjort och det är många som behövs, för att allt ska falla på plats på rätt sätt. Allt förarbete har gjorts på dator och Ellen har inte fått möjlighet att besöka skolan ännu, men hon ser mycket fram emot arbetet runt det här projektet.
– Jag älskar såna här utmaningar och just att jobba stort. Jag är en målare, grafiker och skulptör som älskar utmaningar och just att få jobba med stora dimensioner, säger Ellen.

Kils kommun satsar ordentligt på att det ska bli bra även på utsidan av nya Vikstaskolan och bland annat har man en budget på 440 000 kr för vardera konstverk, så väl på fasaden som på skolgården.
– Vi vill tillgängliggöra konst för alla våra medborgare oavsett vem du är eller hur du lever. Du ska inte behöva åka till ett museum eller besöka ett galleri för att uppleva konst, säger Katarina Widell, kultur- och fritidsamordnare i Kils kommun.

Nu är arbetet alltså i full gång och snart får Kilsborna se om alla goda tankar faller ut så väl som alla inblandade verkligen vill.

Ett helt annat hästliv

publicerad 14 maj 2021
- Av Dennis Johansson

RUDSTA (VB)

För 43 år sedan började Sofia Eberhard rida – sedan dess har hästarna varit hennes liv.
Så naturligtvis var det en stor sorg när hon 2018 tvingades sälja sin häst på grund av sjukdom.
– För 15 år sedan diagnostiserades jag för MS och 2018 gick det inte längre, berättar hon för Värmlandsbygden.
Men något år senare kom hästarna tillbaka in i Sofias liv, fast på ett helt annat sätt.

DENNIS JOHANSSON
dennis.johansson@vby.se

 

Bildtext: Sofia Eberhard tvingades lämna hästlivet, hittade tillbaka till andra hästar. Foto: PRIVAT

Läs hela artikeln i Värmlandsbygdens papperstidning den 14 maj 2021
Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration – 50 nummer per år.

Share via
Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2024.

Send this to a friend