”Vejp” ökar bland unga

publicerad 22 september 2023
- Av Redaktionen

Allt fler unga i Karlstad och omkringliggande kommuner blir beroende av elektroniska cigaretter, så kallad ”vejp”. Polisen larmar nu om att trenden har spridit sig ända ner till mellanstadieskolor och varnar för en växande svart marknad. Samtidigt lyfter läkare fram riskerna för allvarliga hälsoskador.

Polisen i Karlstad varnar nu för att trenden att ”vejpa” har nått ner till mellanstadieskolor.  En svart marknad har uppstått där barn säljer vejp-produkter till varandra, och det är oftast vuxna som tjänar pengarna.

Tia Jylhä, brottsförebyggande samordnare på områdespolisen i Karlstad, menar att kunskapsluckor finns bland vårdnadshavare som inte inser att vejping innebär en risk. Hon lyfter också fram att nikotin och syntetiska cannabinoider som HHC ofta ingår i produkterna.

Vi har sett flera händelser kopplat till det när unga vuxna och ungdomar hittat på skulder och hotat eller anklagat barn för att ha stulit vejps, säger Tia Jylhä till NWT.

Christofer Lindholm, anestesi- och intensivvårdsläkare, varnar för att nikotin är beroendeframkallande och särskilt skadligt för barns hjärnutveckling. Läkarens oro förstärks av att långtidseffekterna av vejping ännu är okända.

Det finns en stor osäkerhet i hur skadligt det kan vara, säger han.