Värmland rustar för “ödrift internet” vid krisläge

publicerad 27 maj 2024
- Av Redaktionen

Lokala samhällsaktörer i Värmland planerar att skapa internetanslutningar som ska fungera vid krissituationer. Tanken är att anslutningarna ska kunna användas även om resten av landets internetanslutningar ligger nere.

”Robust region – ödrift internet”, är ett projekt som genomförs av Karlstad kommun tillsammans med det kommunägda energibolaget Karlstad Energi, Karlstad universitet, stiftelsen Compare och den lokala Nya Wermlandstidningen.

Målet med projektet är att uppnå så kallad ödrift med internetanslutning, vilket i korthet skulle innebära att det lokalt inte skulle påverka anslutningarna om resten av Sveriges nätverk ligger nere. Det kan liknas vid en slags ö där nätverket ligger ett begränsat område.

Det är ju lite speciellt när det gäller www där man kommunicerar med hela världen. Lite som att vi använder bruna kuvert för vår internpost här i region Värmland och den fortsätter att fungera även om Postnord ligger nere, förklarar Elin Bertilsson, stadsnätschef på Karlstad energi, till Computer Sweden.

Projektet startades under våren, och är i nuläget i ett ”förberedelsestadium”, men man räknar med att formellt starta upp projektet under hösten.

Vi siktar på att vara klara om två år och målsättningen är att skapa en checklista kring hur man ska bygga en redundant ö, säger Bertilsson.