Stencoolt på curlingklubben

publicerad 31 mars 2022
- Av Lia Örnborn
Curlingskolan har funnits ett antal år.

Sedan Lag Edin vann guld i Olympiska spelen har intresset för att prova på curling i Karlstad ökat. Både privatpersoner och företag som vill prova på sporten och hyr in sig hos Karlstad curlingklubb.

Det var i finalen mot Storbritannien som Sverige och lag Edin tog vinsten. Meritlistan som Karlstad curlingklubb har växer sig fortfarande större och större.
År 2017 hade klubben över femtio förstaplaceringar i olika svenska mästerskap och nu ett OS-guld att lägga till på listan.
Tidigare i klubbens historia har den varit värd för VM år 1977 och EM-värd är 2012. Det har gynnat curlingen i Karlstad kommun.
– Därför är det bra att vi har något som vi kallar för curlingskolan, säger Klas Nerman som är medlem i klubben.

Klas Nerman har under många år suttit som ledamot i curlingklubbens styrelsen och har varit med i klubben i ungefär sextio år. Han började som relativt ung i klubben. Det händer fortfarande att han spelar ibland.
Han har även under lång tid varit junioransvarig inom klubben och är det än idag. Det innebär att han är involverad i curlingskolan som de har haft i mars 2022 fungerade som en variant av nybörjarkurs.
– Vi har även nybörjarkurser utan föranmälan och för en låg avgift, säger junioransvarige Klas Nerman.

Curlingskolan har de kört under ett antal år och har varit en populär aktivitet. Gympa­skor som man endast använder inomhus får man ta med hemifrån. Varm klädsel är att rekommendera då det är kyligt när man spelar på isen.
– Man får gärna ha handskar och hjälm med sig.

Övrig nödvändig utrustning finns på plats.
– Det är bra att vi har nybörjarkurser för juniorer. Det var inte speciellt många juniorer förr i tiden, förklarar Klas Nerman.

Klas menar att förr sågs det mer som en sport för män i äldre ålder. Det är nu på senare tid som kvinnor och yngre börjat att visa intresse för sporten, och att lag Edin vunnit OS-guld har hjälpt populariteten.
När man varit med ett antal omgångar på curlingskolan och blivit godkänd och då få ett blått kort.
– Det är ungefär som curlingens version av golfens gröna kort. Dock är det inte något krav för att få utöva sporten.

Det blåa kortet är menat mer som en symbol och något roligt för de yngre barnen som provar på. Det fungerar som ett slags bevis på att man provat på curlingen. Curlingtillfällena är menade för juniorer, men även hela familjer som intresserat sig för sporten.
Det kostar hundra kronor för juniorer och för seniorer kostar det trehundra. Från tjugoett års ålder räknas man som senior inom sporten.
Många företag som hyr curlingbanorna. Teambuilding, personalvård och kundträffar är exempel på anledningar till att företag hyr in sig till curlingen berättar Klas Nerman. Även skolor kan hyra in sig till friluftsdagar.

Karlstad Curlingklubb har funnits i många år. En av de äldsta curlingklubbar som finns i Sverige.
År 2026 fyller klubben hundra år och Klas Nerman ser positivt på framtiden för den klubb han varit med i under så många års tid.